05.03.2009. / 13:42

Autor: Hrvoje Šimičević

Hrvatski liberali Rehnu: 'Medijacijom otvarate Pandorinu kutiju'

"Osnovna teza stajat će iza poruke povjereniku Rehnu, odnosno Bruxellesu, kako bi nametnuta i beskompromisna medijacija sa ciljanim političkim rješenjem problema crtanjem granica bio opasan presedan za zemlje istočne Europe", kazao je Breglec

Dražen BreglecDražen BreglecPredstavnici hrvatskih liberala danas će se u slovenskom Bledu na konferenciji liberalnih demokratskih stranaka jugoistočne Europe sastati sa povjerenikom za proširenje u EU Olli Rehnom. Iako HSLS-ovac Dražen Breglec ističe kako se radi o neformalnom druženju sa kolegama iz drugih zemalja, dodaje da će Rehnova nazočnost poslužiti ovim strankama da razmjene svoje konsenzualno mišljenje po pitanju pograničnog spora sa Slovenijom.

""Osnovna teza stajat će iza poruke povjereniku Rehnu, odnosno Bruxellesu, kako bi nametnuta i beskompromisna medijacija sa ciljanim političkim rješenjem problema crtanjem granica bio opasan presedan za zemlje istočne Europe", kazao je Breglec. "Naime, ukoliko se takvo nešto na kraju provede u djelo, to bi otvorilo Pandorinu kutiju i nitko ne bi mogao jamčiti da Hrvatska na isti način neće postupiti prema svojim susjedima, kao što se takva predpostavka može koristiti i u kontekstu Srbije ili BiH", kazao je u izjavi za nacional.hr Breglec.

Time bi se, nadalje je kazao član HSLS-a, umanjila perspektiva u proširenje na ovo područje, "jer bi na isti način Hrvatska zbog desetina pograničnih razloga mogla uzrokovati blokadu onih koji neće tada biti u Uniji". "Sigurno je da Hrvatska svojim susjedima ne želi to raditi, kao što ne želimo da se to radi Hrvatskoj", dodao je Breglec.

Osim razmjene mišljenja sa Rehnom u kontekstu bilateralnih poteškoća sa Slovencima, hrvatski će političari razgovarati i sa tamošnjim predstavnicima liberalnih stranaka. Konferenciju je inicirao slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin, a IDS-ovac Ivan Jakovčić već je najavio kako će izložiti sve činjenice u vezi slovenskog stopiranja proširenja Unije blokadom hrvatskih pregovora.

Vezane vijesti

Tko bi mogao preuzeti Komadinin 'vrući krumpir'?

Tko bi mogao preuzeti Komadinin 'vrući krumpir'?

Ministar Zlatko Komadina završio je početkom tjedna u bolnici i čini se kako se neće tako skoro vratiti svojim dužnostima. Stoga ne iznenađuje da su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika