06.03.2009. / 10:56

Autor: Hrvoje Šimičević

Nakon što je procurila informacija o demaršu, Kosor tvrdi: 'Ništa nismo skrivali'

Skrivanje ovoga podatka od očiju javnosti pokazalo se kao prirodni nastavak dosadašnjeg vladinog djelovanja po pitanju Haaga koji otežava pregovore sa Bruxellesom, jer je zadržan kontinuitet retorike koja se intenzivno koristi posljednjih mjesec dana

Potpredsjednica vlade Jadranka KosorPotpredsjednica vlade Jadranka KosorPotpredsjednica vlade Jadranka Kosor demantirala je navode da je vlada skrivala informacije o službenom pritisku Bruxellesa zbog 'topničkih dnevnika', ističući kako bi u ovom trenutku bilo apsurdno da država skriva nešto što otežava pristupne pregovore sa Unijom.

Dodala je kako je MORH po ovom pitanju proveo istragu te da 'ona daje rezultate', ali i da Hrvatska nema razloga da nekoga štiti, odnosno da nešto skriva. Ističući kako je u istrazi utvrđeno da su barem 23 dokumenta spornih dnevnika postojala, potpredsjednica vlade kazala je kako se sada između ostalog utvrđuje kako su nastali, te tko je za njih sve bio odgovoran. Podsjetimo, danas je u medijima objavljeno kako su iz Bruxellesa još 27. veljače poslali demarš Hrvatskoj zbog nedovoljne suradnje s Haaškim sudom oko topničkih dnevnika.

Zbog toga je zanimljiva današnja izjava Jadranke Kosor, ukoliko je poznato da je sve do danas taj podatak Sanaderova administracija držala u strogoj tajnosti, a izgledno da bi tako i dalje ostalo, da mediji nisu vlastitim izvorima otkrili prilično neugodnu formalnu poruku iz Bruxellesa. Demarš je upozorenje za vladu da pregovore sa Unijom i dalje usporava nedovoljna suradnja sa Haagom, što je jedno od ključnih uvjeta koje je od početka prespristupnog procesa bilo postavljeno pred Hrvatsku. Suprotno tomu, Sanaderova administracija od reaktualizacije pitanja 'topničkih dnevnika' u pravilu je minorizirala cjelokupni problem, što se, pokazao je i ovaj posljednji primjer, nikako ne može okvalificirati kao privremena neugodnost.

Međutim, skrivanje ovoga podatka od očiju javnosti pokazalo se u jednu ruku kao prirodni nastavak dosadašnjeg vladinog djelovanja po pitanju veze Haaga i Bruxellesa, jer je zadržan kontinuitet retorike koja se intenzivno koristi posljednjih mjesec dana.

Na početku je iz vrha vlasti demantirano postojanje ikakvih 'topničkih dnevnika', potom je ministar obrane Ivan Šimonović ostavio otvorenu opciju da bi mogli postojati, da bi sve završilo službenim priznanjem kako definitivno postoje. Koliko je poveznica između Unije i Haaškog tužiteljstva za Hrvatsku u ovom slučaju važna, ilustrira informacija da Unija pitanje 'topničkih dnevnika' postavlja kao jedan od glavnih uvjeta za otvaranje pregovora u poglavlju 23 - Pravosuđe i temeljna prava. Jadranka Kosor danas je kazala kako 'Vlada nema razloga da bilo što skriva prema bilo kome, pa tako i prema svojoj javnosti'. Podsjetimo dakle još jednom kako je demarš došao 27. veljače, da je tek danas javnost saznala o tom važnom diplomatskom upozorenju, kao i činjenicu da su tu informaciju objavili mediji, a ne Vladin ured.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika