06.03.2009. / 18:27

Autor: Ivica Medo

nogomet

"Milijun razloga" zbog čega Šokota i Balaban napuštaju Dinamo

Šokota i Balaban navodno po primanjima spadaju među najbolje plaćene Dinamove nogometaše i prema informacijama koje službeno nikada nisu potvrđene, ali o njima se u kuloarima priča već duže vrijeme, napadački dvojac zarađivao je godišnje svaki po 500.000 eura

Ivica Medo, glavni urednik 90minutaIvica Medo, glavni urednik 90minutaDinamo je dobio novog trenera, šesnaesta je to promjena glavnog tehnika od kada na Maksimiru stoluje Zdravko Mamić. Krunoslav Jurčić potpisao je ugovor na četiri godine, ali po "bircevima" u Zagrebu već padaju oklade dokle će izdržati. Najoptimističniji spominju jesen i novi oproštaj od Europe, a oni realniji svibanj. Jurčić će sigurno ostati trener ako Dinamo osvoji prvenstvo, no s obzirom na trenutačnu formu Hajduka teško je vjerovati da će Splićani ispustiti mukotrpno stečenu prednost. Ako Dinamo ne obrani naslov, prilično je sigurno da će Zdravko Mamić u tom slučaju u novu potragu.

Promjena trenera nije ništa novo za Dinamo, to je déjà vu priča, ali način na koji su se riješili Tome Šokote i Boška Balabana ipak sugerira kako su iz maksimirske šume zapuhali neki novi vjetrovi.
Izvršni odbor obznanio je svoju odluku javnosti, a da s igračima prije toga nitko nije ni porazgovarao. Na prvi pogled bila je to "sječa glava" bez ikakve najave. Ili se takav dojam barem željelo ostaviti pred javnosti. Međutim, oni s boljim pamćenjem sjetit će se da je pred početak zimskog prijelaznog roka Mamić izjavio kako obojica mogu odmah otići ako pronađu novi klub. Kasnije je Mamić izgladio "nesporazum" sa Šokotom i Balabanom, pa je cijela priča na pripremama u Turskoj gurnuta pod tepih, ali nakon poraza u Splitu ponovno je aktualizirana.

Postoji najmanje "milijun razloga" zbog čega se Mamić želi riješiti obojice. Šokota i Balaban navodno po primanjima spadaju među najbolje plaćene Dinamove nogometaše i prema informacijama koje službeno nikada nisu potvrđene, ali o njima se u kuloarima priča već duže vrijeme, napadački dvojac zarađivao je godišnje svaki po 500.000 eura. I to bez premija. Bolji ugovor navodno je dobio samo Igor Bišćan čija se plaća kreće oko 800.000 eura. To je i razlog zbog čega su obojica glatko odbili Mamićevu ponudu da se potrude naći nove klubove. Možda su ih i tražili, ali nitko nije želio ponuditi uvjete koje imaju u Dinamu.
Priča nije na staklenim nogama jer su Balaban i Šokota došli u Dinamo iz poznatih europskih klubova, Šokota iz Porta a Balaban iz Club Bruggea.

Teško je vjerovati da bi se oni vratili u Dinamo za bitno manju plaću, a jedan od motiva im je bio što su se nadali da će biti na oku izborniku i nadali su se povratku u reprezentaciju. Tamo su im istjecali ugovori, a za produženje ugovora pod istim uvjetima Porto i Club Brugge nisu bili baš zainteresirani.
Balaban nikada nije ni tajio da je više nego zadovoljan uvjetima u Dinamu. On sigurno nikoga nije natjerao da s njim potpiše takav ugovor, a priče o "rikvercu" čine se ipak nerealnim jer u tom slučaju bio bi to ugovor na razini onog kojeg je mogao dobiti u inozemstvu.
Jednostavno rečeno Dinamo se odlučio riješiti balasta u momčadi, odnosno skupih igrača koji sjede na klupi za pričuve i od kojih ne bi imao nikakvu financijsku korist kad im ugovori isteknu.

Ostaje samo jedna neriješena "sitnica": Šokota i Balaban sigurno neće potpisati "bianco" ispisnice bez odgovarajuće odštete. Sljedeći tjedni pokazat će imaju li obojica igrača u džepu ponude belgijskih, portugalskih ili dalekoistočnih klubova. Zašto bi igrači pristali na raskid ugovora koji teško bilo gdje mogu dobiti?
Otpremnina na ruke i manji ugovor s nekim drugim klubom, u kojem će igrati, za njih i nije tako loše rješenje. Ostaje samo pitanje koliko će izvršni dopredsjednik ponuditi. Sastanak je zakazan u ponedjeljak.

Vezane vijesti

Novosel, Horvatinčić i Vrbanović oslobođeni optužbe za malverzacije

Novosel, Horvatinčić i Vrbanović oslobođeni optužbe za malverzacije

Bivši čelnici NK Croatije Mirko Novosel, Tomo Horvatinčić i Damir Vrbanović nepravomoćno su danas oslobođeni optužbe za zloporabe "teške" oko 120… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika