09.03.2009. / 13:08

Autor: Hrvoje Šimičević

Apsolutna premoć u S. Koreji: Na izbore izašli svi, Kim Jong Ilu 100 posto glasova

Ovi izbori će, smatraju južnokorejski politički analitičari, uzrokovati smjene generacija u vrhu režima, pošto su građani birali i poslanici Skupštine Sjeverne Koreje

Jedini na listi: Sjevernokorejski analitičari raspredali su teze u kojima su postavljali pitanje: Za koga li će glasati? Foto: ReutersJedini na listi: Sjevernokorejski analitičari raspredali su teze u kojima su postavljali pitanje: Za koga li će glasati? Foto: ReutersSjevernokorejska državna agencija KCNA objavila je kako je lider te izolirane države Kim Jong ll izabran sa 100 posto glasova na predsjedničkim izborima. Ill je bio jedini kandidat na izborima gdje se ne provodi izborna kampanja, a birački listić sadrži samo njegovo ime. Prema navodima rečene agencije, na izbore su izašli svi građani, te su svi redom i glasali za svoga predsjednika, odnosno nije zabilježeno da mu je itko precrtao ime.

Takvi slučaji su u sjevernokorejskim izborima prava rijetkost, te je u povijesti zabilježeno samo nekoliko listića na kojima se glasalo protiv Ila. Također, tamošnji zakoni obvezuju građane da glasaju na svakim izborima.

Nakon što je apsolutnim izbornim rezultatom dobio još jedan mandat, dosadašnji vođa Sjeverne Koreje trebao bi isti ustupiti jednom od svojih sinova, čime će se nastaviti vladavina ove komunističke dinastije. Za sada nije u potpunosti poznato kome će 67-godišnjak sa značajnim zdravstvenim problemima prepustiti svoje mjesto. Kao najizgledniji nasljednik spominje se njegov treći sin, 26 godišnji Jong-Un.

Vanjski promatrači upravo zbog toga sa velikim zanimanjem prate sljedeće Ilove poteze, jer se druga dva sina (oboje od različitih majki) 'bore' za to mjesto, pa su svjetski mediji nedavno zabilježili kako je jedan od sinova javno izrazio nezadovoljstvom u slučaju da on ne bude novi vođa. Odluka Kim Jong Ila dolazi u iznimno delikatnom trenutku. Sjeverna Koreja unazad nekoliko tjedana intenzivno navodno radi na revitalizaciji nuklearnih postrojenja, a prema brojnim informacijama, planiraju i nastaviti sa testiranjem dalekometnih projektila Taepodong-2, pod javnim obrazloženjem da se tek radi o lansiranju satelita u svemir.

Iako je u slučaju Ila sve odavno bilo jasno, ovi izbori će, smatraju južnokorejski politički analitičari, uzrokovati neke promjene u vlasti. Naime, očekuju se smjene generacija u vrhu režima, pošto su građani birali i poslanike Skupštine Sjeverne Koreje. To bi prema projekcijama moglo značiti parlament s 'modernijim' predstavnicima komunističke partije, koji imaju visoke škole i upućeniji su u svjetska politička zbivanja.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika