24.08.2002. / 00:00

Autor: Robert Bajruši

IZBORI U NJEMAČKOJ

ZAHVALJUJUĆI POPLAVAMA SPD SE IZJEDNAČIO S CDU/CSU-om

...

ZAHVALJUJUĆI POPLAVAMA SPD SE IZJEDNAČIO S CDU/CSU-om

Prema najnovijim istraživanjima medijskih eksperata, izgleda da je mjesec dana prije saveznih izbora u Njemačkoj, znatno porasla popularnost premijera Gerharda Schroedera i njegovog SPD-a koji su sada izjednačeni s konzervativnom koalicijom CDU/CSU predvođene Edmundom Stoiberom. Razlog značajnog porasta popularnosti su teške poplave koje su u posljednjih desetak dana pogodile Njemačku, kakve u ovoj državi nisu zabilježene posljednjih 100 godina. Prije poplava Schroeder i vlada zaostajali su za Kršćanskim demokratima 4-8 posto, međutim ponašanje saveznog kancelara u posljednjoj krizi znatno je povećalo njegovu popularnost. Analitičari drže da je Schroeder dokazao kako je sposoban nositi se s problemima i time u drugi plan stavljeni loši aspekti njegove vladavine, prvenstveno visoka nezaposlenost i niska stopa gospodarskog rasta.

Ankete pokazuju kako i SPD i CDU/CSU imaju podršku oko 40 posto birača, dok liberali i zeleni imaju između 6 i 8 posto. Kulminacija kampanje započinje u nedjelju kada će u 20.15 biti prvi tv-dvoboj Schroedera i Stoibera koji će prenositi vodeće njemačke stanice SAT1, RTL i RTL2.

Vezane vijesti

Rusko-njemački plinovod kao sporazum Hitler-Staljin

Poljski ministar obrane Radek Sikorski usporedio je planiranu izgradnju njemačko-ruskog plinovoda sa sporazumom Staljina i Hitlera o komadanju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika