23.01.2004. / 00:00

Autor: Aleksandar Stajčić

SVIJET

RUSKI TAJKUN PROMIJENIO IME

Britanski su dužnosnici potvrdili da su ruskom milijarder Borisu Berezovskom izdane putne isprave s novim imenom. Naime, on je nedavno službeno promijenio ime u Platon Elenin, kako sam navodi, iz razloga što je Platon ime glavnog lika u filmu snimljenom o njegovom životu. Berezovsky je na crnoj listi ruskih vlasti jer je protiv njega podignut niz optužbi koje ga terete za prijevaru, ali su mu Britanske vlasti odobrile azil u rujnu prošle godine.
Prošloga mjeseca s novim je identitetom otputovao u Gruziju, te je to izazvalo incident između Moskve i Gruzije. Tada su ruske vlasti zahtijevale od gruzijskih da ga uhite i izruče. Berezovsky, ili po novom, Platon Elenin optužen je da je regionalnu upravu oštetio za 13 milijuna dolara tijekom ‘90-tih godina prošlog stoljeća.
Berezovsky, kojega mnogi smatraju drugim najbogatijim čovjekom Rusije, tvrdi da ga ruske vlasti progone zbog njegovih političkih uvjerenja. Naime, on podržava liberalni pokret koji je u opoziciji trenutnom ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Kao i svi drugi tajkuni Berezovsky se obogatio u naglom procesu privatizacije koji je zahvatio Rusiju početkom ‘90-tih. Izgradio je poslovno carstvo u kojemu je bio vlasnik brojnih medijskih kuća, banaka, industrija automobila, energetskih kompanija te je čak imao udjela u nacionalnoj zrakoplovnoj kompaniji Aeroflotu. Bio je i bliski saveznik s bivšim predsjednikom Borisom Jelcinom.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika