20.03.2009. / 14:56

Autor: Sanija Hasanić

Na mladima svijet ostaje: Studenti politologije imaju odgovor za sve probleme u Hrvatskoj

"Podijelili smo cijelu društvenu sferu u 16 osnovnih dijelova. Našli smo probleme u svakome od njih i stvorili plan kojim bi se mogli ti problemi riješiti", ističu studenti

Američki profesor John F. Settich i studenti politologijeAmerički profesor John F. Settich i studenti politologijeAmerički profesor s kanzaškog sveučilišta Benedictine College iz Atchisona, John F. Settich, na vlastitu je inicijativu sa zagrebačkim studentima politologije odlučio održati trotjedni seminar naziva Američki pristup politici. Bit seminara je bio kako u praksi naučiti detektirati probleme u svim sferama društva, analizirati ih, pronaći rješenja problema koja na kraju valja i primjeniti. Kako je objasnio Ivan Šarić, jedan od 22 studenata politologije koje su sudjelovala na seminaru, njihov zadatak je bio osmisliti prijedlog razvojne politike za Republiku Hrvatsku, a teme koje su obrađivali pokrile su područja javne uprave, infrastrukture, prava, odnosa s Europskom unijom, nevladinih organizacija, lokane vlasti i dr.

"Podijelili smo cijelu društvenu sferu u 16 osnovnih dijelova. Našli smo probleme u svakome od njih i stvorili plan kojim bi se mogli ti problemi riješiti. Problem je u tome što su sve naše političke stranke usredotočene na NATO i EU, te trenutno ne postoji neka alternativa što nakon EU, što nakon ulaza, kako dalje razvijati Hrvatsku, a mi smatramo da je važna suradnja svih područja, potrebna nam je bolja suradnja nevladinog i vladinog sektora, bolja edukacija, specijalizacija novih političkih, kao i društvenih kadrova, mi imamo vrlo malo specijaliziranih kadrova. Naš plan, koji je na 30-ak stranica, ponudili smo političkim strankama u Hrvatskoj, a sve kako bi im prikazali našu viziju kako Hrvate izvući iz krize, apatije političkog života i života mladih", rekao je Ivan Šarić.

Njegov kolega Marko Kovačić dodao je da su u svom planu predložili suradnju navladinog i vladinog sektora, reformu javne uprave i slično, te objasnio da su to stvari o kojima se samo priča: "Od svih parlementarnih stranaka kojima smo poslali naš plan za sada nam se javio samo HNS iz kojeg su nam poručili da im se on čini dobrim te da će ga iskoristiti u svojim budućim djelatnostima, a usput su istaknuli kako su ugodnio iznenađeni i da bi studenti politologije više trebali surađivati s parlamentarnim strankama".

Jedina djevojka s kojom smo razgovarali, Livija Stanišić rekla je da im je ovaj trodjedni seminar bio od velike koristi: "Upoznali smo novi način rada, dobili smo praktično iskustvo teorijskog dijela. Mi smo bili sami ti koji su u praksi mogli kreirati nekakve alternative, mogućnosti rješavanja problema. Napokon smo dobili prostor da sami predlažemmo rješavanja postojećih problema. Američki pristup je potpuni kontrast našem fakultetu, mi smo na trećoj godini i prvi put da smo se susreli s praktičnim radom onog što smo naučili. Svi smo zbog toga sretni i zadovoljni onim što smo napravili".

Vezane vijesti

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i bivši ministar gospodarstva, Ljubo Jurčić, izjavio je kako sadašnja Vlada ne poduzima prave mjere kako bi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika