23.03.2009. / 08:49

Autor: Katarina Zorić

Mazanje očiju: Povlaštene saborske mirovine tek 2011.

Stručnjak za radno pravo Franjo Valjak kaže da je Vlada mogla predložiti da zakon stupi na snagu odmah, samo da je to htjela

Ovaj saziv Hrvatskoga sabora neće osjetiti krizne mjere štednjeOvaj saziv Hrvatskoga sabora neće osjetiti krizne mjere štednjeIako Vlada uporno pokušava skresati plaće službenika, svoje privilegije ipak ne da tako lako. Naime, senzacionalno najavljivanje reguliranja povlaštenih mirovina samo je mazanje očiju jer se taj potez neće odnositi na ovaj saziv, nego tek na onaj 2011. godine, javlja Nova TV.

Nova regulacija povlaštenih mirovina odnosit će se na one koji budu izabrani na sljedećim izborima, dakle 2011. godine. Vrijedit će da više neće moći u povlaštenu mirovinu nakon dvije, već nakon četiri godine mandata. Uz minimalno 25 godina staža te najmanje 55 godina starosti za dužnosnice te 60 za dužnosnike. Međutim, sadašnja Vlada neće podnijeti žrtvu. "O zakonu će odlučiti zastupnici u Hrvatskom saboru", izjavila je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Stručnjak za radno pravo Franjo Valjak kaže da je Vlada mogla predložiti da zakon stupi na snagu odmah, samo da je to htjela. "Taj zakon može stupiti na snagu i danom objave i on vrijedi za sve koji nisu otišli u mirovinu. Međutim i ovakva odluka Vlade je pravno utemeljena. Ona jedino nije pravična", rekao je Valjak za Novu TV.

HDZ-ovim zastupnicima odgoda je logična jer se na sadašnje zastupnike, kažu, treba primjenjivati onaj zakon koji je vrijedio kada su izabrani. Međutim, dekan Pravnog fakulteta, Josip Kregar, kaže kako tu nema logike. "Ovo je baš bio trenutak kada se moglo svojim primjerom moglo pokazati da se dijele zabrinutosti i tetreti koji u ovim vremenima teške društvene krize ne priliči onima koji vode narod", napominje Kregar.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika