28.03.2009. / 09:32

Autor: Katarina Zorić, Hina

Po prvi put na ministarskoj razini razgovor o slovenskoj blokadi hrvatskih pregovora

Kako je najavio povjerenik za proširenje Olli Rehn , ministre će danas izvijestiti o naporima Europske komisije da s Hrvatskom i Slovenijom pronađe rješenje za granični prijepor između dviju država, zbog kojeg Ljubljana blokira hrvatske pristupne pregovore

Olli Rehn ministre će izvijestiti o naporima EK da s Hrvatskom i Slovenijom pronađe rješenje za granični spor Olli Rehn ministre će izvijestiti o naporima EK da s Hrvatskom i Slovenijom pronađe rješenje za granični spor Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković pridružit će se danas ministrima vanjskih poslova članica Unije s drugim kolegama iz zemalja kandidata za EU gdje će sudjelovati na završnom dijelu sastanka ino ministara Europske unije u Hluboki na Vltavi u Češkoj. Ministri će danas razgovarati o proširenju i zapadnom Balkanu.

Kako je najavio povjerenik za proširenje Olli Rehn , ministre će danas izvijestiti o naporima Europske komisije da s Hrvatskom i Slovenijom pronađe rješenje za granični prijepor između dviju država, zbog kojeg Ljubljana blokira hrvatske pristupne pregovore. Ovo je prvi put da će se na sastanku na ministarskoj razini razgovarati o slovenskoj blokadi hrvatskih pristupnih pregovora.

Prije početka sastanka britanski ministar vanjskih poslova David Miliband izrazio je nadu da će Hrvatska i Slovenija naći rješenje za granični prijepor kako bi se mogli nastaviti hrvatski pristupni pregovori.

"Želimo da Slovenija i Hrvatska nađu načina da riješe problem. Jasno je da bilateralni prijepori ne trebaju stajati na putu proširenja", rekao je Miliband.

U rješavanje slovenske blokade u siječnju ove godine uključila se Europska komisija kada je povjerenik za proširenje Olli Rehn predložio da skupina stručnjaka na čelu s bivšim finskim predsjednikom Marttijem Ahtisaarijem pomogne u rješavanju graničnog pitanja i nastavka hrvatskih pristupnih pregovora. Obje zemlje načelno su prihvatile tu inicijativu nakon čega je Rehn započeo razgovore s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije o okviru unutar kojega bi djelovala ta skupina.

Dosad su održana četiri kruga pregovora, ali još uvijek nema rezultata, zbog čega je češko predsjedništvo moralo odgoditi Međuvladinu konferenciju o pristupanju predviđenu za petak, 27. ožujka. Češko je predsjedništvo zakazalo novu pristupnu konferenciju za 24. travnja do kada očekuje napredak u pokušajima deblokiranja pregovora. U međuvremenu, broj blokiranih poglavlja narastao je na jedanaest.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt jučer je izjavio kako Europa polako gubi strpljenje zbog Slovenije: "Članice EU-a gube strpljenje zbog zloporabe bilateralnog prijepora za blokiranje pristupnih pregovora s Hrvatskom. Želio bih istaknuti da postoji granica strpljenja drugih zemalja članica kada je riječ o blokiranju pristupnih pregovora." Talijanski ministar Franco Frattini te šef britanske diplomacije David Miliband također su izrazili negodovanje što bilateralni prijepor stoji na putu europskog interesa.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika