31.03.2009. / 17:43

Autor: Hina

Suzbijanje korupcije: Nadležna tijela nisu dovoljno brza i efikasna

Vijeće je pozvalo carinu, Poreznu upravu, Državno odvjetništvo i Ured za sprječavanje pranja novca na jačanje suradnje s ciljem otkrivanja i sankcioniranja svih sudionika korupcijskog lanca

Robert MatijevićRobert MatijevićNacionalno vijeće za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije zaključilo je danas nakon trosatne rasprave u povodu predstavke Roberta Matijevića da su nadležna tijela temeljem te predstavke postupala sukladno ovlastima, ali rezultati i brzina nisu zadovoljavajući.

Bivši pomoćnik ravnatelja Carinske uprave za suzbijanje krijumčarenja Robert Matijević, koji je saslušan na sjednici zatvorenoj za javnost, tvrdi da ima dokumente koji ukazuju na moguću korupciju državnih službenika vezano uz krijumčarenje nafte i naftnih derivata.

Budući da njegova predstavka ali i uvodna izlaganja predstavnika USKOK-a, Carinske uprave i Porezne uprave ukazuju na postojanje velikog rizika korupcije u sustavu Carinske uprave Vijeće je zatražilo i dodatnu analizu korupcijskog rizika i izradu akcijskog plana za prevenciju korupcije u sustavu Carinske uprave.

Vijeće je pozvalo carinu, Poreznu upravu, Državno odvjetništvo i Ured za sprječavanje pranja novca na jačanje suradnje s ciljem otkrivanja i sankcioniranja svih sudionika korupcijskog lanca.

Od Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Vijeće će zatražiti ekspertizu o količini oporezovanih naftnih derivata na hrvatskom tržištu. Vijeće to traži zbog Matijevićevih tvrdnji o gubitku oko 2,736 milijardi litara lož ulja. Naime, Matijević tvrdi da je uz pomoć jednog novinara došao do te brojke.

Carinska uprava je 2008. imala 12.526 nadzora s 646 otkrivenih prekršaja, dok je 2007. bilo 4800 nadzora a otkriveno je 178 prekršaja, naveo je predsjednik Vijeća Željko Jovanović.

Članica Vijeća Ana Lovrin rekla je da je jedna od zadaća tog tijela da prati provedbu strategije i da predlaže dodatne mjere u suzbijanju korupcijskih rizika. Na tragu te zadaće, kazala je, jest to da se procjenjuje da su korupcijski rizici u tom području carinjenja veliki pa se zbog toga traži od Carinske uprave da procijeni rizike i sačini dodatni akcijski plan.

Članica Vijeća Smiljanka Škugor - Hrnčević navela je kako Matijevićeva predstavka, odnosno prijava nezakonitih radnji datira iz 2001., 2002. i 2003. godine, a da je tek 2003. i po njegovim izjavama počela suradnja s nadležnim institucijama. Po tim izvješćima vidi se da su one obavile svoj posao, no nažalost neke stvari kao što su sudski procesi još nisu okončani, dodala je.

Može se biti nezadovoljan trajanjem tih postupaka od 2004. pa nadalje, ali nikako se ne može reći, a što se stalno pokušava i što Matijević tvrdi u svojoj predstavci, da institucije nisu učinile ništa, istaknula Škugor - Hrnčević.

Na kraju proteklo je više od osam godina, a zbog raznih manipulacija više se ne može steći dojam na što se u toj svojoj predstavci, a po kojoj su institucije odradile posao, Matijević žali, rekla je članica Vijeća.

Matijević je nakon sjednice Vijeća rekao je da je predao sve dokumente koje posjeduje, a drži kako bi se konačno od tog saslušanja nešto moglo pokrenuti.

Dodao je da već šest godina govori jednu te istu stvar i da cijelo vrijeme ukazuje na gospodarski kriminal koji izravno oštećuje proračun. Dodao je da se vezano uz šverc jedan kazneni postupak vodi a drugi je nepravomoćno okončan, no želi da se otkrije što stoji iza toga.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika