03.04.2009. / 14:39

Autor: Andrea Belin

5 dobrih savjeta za muškarce koji žele postati očevi

Ukoliko žarko želite postati roditelj, nemojte misliti da svu brigu o zdravoj prehrani, životnim navikama i udobnoj odjeći, mora voditi žena. I vi biste mogli puno toga promijeniti...barem ako uskoro želite čuti da vas netko oslovljava s tata

Prvi je korak zaboraviti cigaretePrvi je korak zaboraviti cigareteOdlučili ste imati dijete? Znate li što prvo trebate napraviti? Baciti cigarete! Ne samo žene, nego i muškarci koji žele imati djecu trebali bi prestati s pušenjem prije začeća djeteta. Od prije je poznato da kod žena pušenje za vrijeme trudnoće, a i prije, može štetiti zdravlju ploda.

Međutim, i muškarci koji žele postati očevi trebali bi pričekati neko vrijeme između prestanka pušenja i začeća. Istraživanja su pokazala da muškarci pušači imaju 17 posto manje spermija od nepušača. Stručnjaci tvrde da pušenje ima štetan utjecaj u tijeku oplodnje i dodatno oštećuje DNK u spermi.

Razloge slabe moći oplodnje kriju se i u sve snažnijem udaljavanju čovjeka od njegovog prirodnog okruženja i veze sa prirodom, primjerice nedostatak kretanja i fizičke aktivnosti, svakodnevna izloženost stresu, životne navike i ovisnosti te zdravstveni razlozi.

Zaboravite cigarete

Posebna vrsta kemikalija i para koje su otrovne za razmnožavanje prouzrokuju smanjenu plodnost, kako kod žena tako i kod muškaraca, te uzrokuju komplikacije pri razvoju ploda. Opasne su prije svega velike koncentracije industrijskih kemikalija, pesticidi i drugi toksini.Postoje još neke aktivnosti koje bi svaki muškarac trebao izbjegavati i obaviti prije nego se odluči na ovaj veliki korak. Saznajte koje!

Posjetite liječnika

Svakako je dobro otići kod liječnika, osobito ako bolujete od neke kronične bolesti ili uzimate bilo koju vrstu lijekova jer neki lijekovi mogu utjecati na kvalitetu, odnosno nekvalitetu sperme. Ako postoji mogućnost oboljenja od neke spolne bolesti, ne treba vam ni govoriti da je izliječite.

Hranite se zdravo

Prehrana također utječe na kvalitetu sperme. Čak su i neka istraživanja pokazala da loša hrana i primjerice alkohol smanjuju kvalitetu sperme. Trebali bi jesti hranu bogatu vitaminom C i drugim antioksidansima. Jedite namirnice koje sadrže više cinka, dakle jedite više piletine i govedinu. Povećajte unos kalcija i vitamina D. Dobri izvori su mliječni proizvodi. Naravno, smanjite alkohol.

Izbjegavajte bokserice ili bilo koju vrstu pripijenog donjeg rublja

Široko donje rublje i udobne hlače ne zagrijavaju testise i ne pritišću ih uz tijelo, a to pomaže kvaliteti sperme.

Ne kupajte se u vrućoj vodi

Izbjegavajte saune, vruće tuševe i kupke. Previsoka temperatura ubija sjemene stanice.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika