07.04.2009. / 12:31

Autor: Katarina Zorić

Indeks II: Počelo suđenje za korupciju na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti

33 optuženika terete se za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, davanje i primanje mita, protuzakonito posredovanje i zloporabu položaja i ovlasti te poticanje na te zloporabe

Profesori, studenti i posrednici terete se da su kupovali i prodavali  ispite na Fakultetu prometnih znanosti u ZagrebuProfesori, studenti i posrednici terete se da su kupovali i prodavali ispite na Fakultetu prometnih znanosti u ZagrebuČitanjem optužnice u velikoj dvorani zagrebačkoga Općinskoga građanskog suda započelo je suđenje za korupciju na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti u okviru akcije Indeks II. Riječ je o drugom sudskom postupku pokrenutom nakon završetka istrage koju je USKOK prošle godine proveo u sklopu operativne akcije Indeks, a ovoga se puta sudi zbog kupovine ispita.

33 optuženika terete se za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, davanje i primanje mita, protuzakonito posredovanje i zloporabu položaja i ovlasti te poticanje na te zloporabe. Među optuženima su desetero profesora, zaposlenica studentske referade, 11 posrednika, devetero studenata te otac i tast dvojice studenata. To je druga optužnica za korupciju na Prometnom fakultetu.

Prvom su za nezakonite upise na Fakultet optuženi bivši prodekan za poslovanje Fakulteta Dragan Badanjak, viši predavač Krešimir Somek te još 14-ero posrednika, poticatelja i studenata. I na drugoj optužnici Badanjak je prvi na listi optuženih, a uz njega su se na obje još našli posrednici Mladen Budor i Josip Djaković. Njih dvojicu i još osmero posrednika USKOK je optužio da su se udružili te veći broj studenata povezali s profesorima i dogovorili kupoprodaju ispita. Studenti su, kako tvrdi USKOK, plaćali od 200 do 700 eura za upis ocjene iz jednog predmeta i do 2000 eura za ocjene iz nekoliko predmeta.

U istrazi su već donesene dvije presude protiv osumnjičenih koji su priznali krivnju i s USKOK-om se nagodili o kazni. Otac jednog studenta osuđen je na devet mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine jer je za 1700 eura sinu platio upisivanje ocjene iz dva predmeta. Student koji je za ispit platio 600 eura osuđen je na šest mjeseci zatvora, a uvjetno na dvije godine.

Početak suđenja u optužnici vezanoj uz Ekonomski fakultet još nije najavljeno.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika