14.04.2009. / 13:25

Autor: Hina

AZTN blagoslovila ujedinjenje SPAR-a i COOP-a

Ocjena je Agencije da će provedbom ove koncentracije doći do jačanja konkurencije u trgovini na malo mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo u Hrvatskoj i stvoriti gospodarski subjekt koji će svojom snagom djelovati na daljnje poticanje tržišnog natjecanja u hrvatskoj maloprodaji

Ipercoop će postati dio Spara HrvatskaIpercoop će postati dio Spara HrvatskaAgencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ocijenila je dopuštenom koncentraciju nastalu stjecanjem prevladavajućeg udjela nad Hipermarketima Coop od strane tvrtke Spar Hrvatska d.o.o., objavljeno je danas iz Agencije

Provedbom ove koncentracije, navode iz AZTN-a, Spar Hrvatska će povećati svoj tržišni udjel na tržištu trgovine na malo na 10 do 15 posto, posebice na području Osječko-baranjske županije i Grada Zagreba.

"Radi se o koncentraciji na tržištu čija je temeljna značajka otvorenost i dinamičnost, sloboda pristupa i odsustvo bilo kakvih značajnih zapreka pristupu tržištu. Budući da na hrvatskom tržištu maloprodaje djeluje veliki broj konkurentnih poduzetnika, ova je koncentracija dio procesa konsolidacije i okrupnjavanja koji uobičajeno slijede nakon razdoblja 'novih ulazaka' u vrijeme otvaranja i liberalizacije tržišta", stoji u priopćenju AZTN.

Dodaje se kako je ocjena Agencije da će provedbom ove koncentracije doći do jačanja konkurencije u trgovini na malo mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo u Hrvatskoj i stvoriti gospodarski subjekt koji će svojom snagom djelovati na daljnje poticanje tržišnog natjecanja u hrvatskoj maloprodaji.

"To bi trebalo rezultirati pogodnostima za potrošače, u obliku bolje ponude, nižih cijena i mogućnosti izbora", navode iz Agencije.

Istodobno, koncentraciju nastalu stjecanjem prevladavajućeg udjela poduzetnika Denisa Blaškovića u tvrtki "Bosco", nakladniku elektroničkog medija koji prenosi radijski program Primorski radio, Agencija je ocijenila dopuštenom jer nema značajan učinak na tržišno natjecanje.

Uz ostalo, Agencija je, na zahtjev tvrtke "Šimatić" d.o.o. iz Osijeka, privremenom mjerom naložila tvrtki "Tomić & Co." d.o.o. iz Zagreba da tvrtku "Šimatić" vrati u sustav ovlaštenih servisera motornih vozila marke BMW.

Ujedno, pokrenula je i postupak ocjene 'Osnovnog ugovora o prodaji novih BMW motornih vozila, originalnih BMW rezervnih dijelova i servisu' koji je "Tomić & Co.", kao ovlašteni uvoznik i distributer tih vozila, sklopio s tvrtkom "Šimatić", kao ovlaštenim trgovcem i serviserom.

U tom postupku trebali bi se utvrditi jesu li postojali opravdani, objektivni i transparentni razlozi za izvanredno otkazivanje tog ugovora, odnosno je li tvrtki "Šimatić", kao neovisnom serviseru, uskraćen pristup tehničkim informacijama, dijagnostičkoj i drugoj opremi i računalnim alatima te obuci servisera potrebnoj za popravak i održavanje motornih vozila u smislu Uredbe o motornim vozilima i Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika