20.04.2009. / 07:32

Autor: Katarina Zorić

Trojni sastanak u Bruxellesu: Još jedan pokušaj dogovora između Hrvatske i Slovenije

Slovenski mediji proteklih su dana objavljivali da povjerenik predlaže da se granični spor riješi ad hoc arbitražom do kraja ove godine

Neslužbene informacije govore da hrvatski i slovenski ino ministri danas putuju u BruxellesNeslužbene informacije govore da hrvatski i slovenski ino ministri danas putuju u BruxellesPrema neslužbenim najavama, u Bruxellesu bi se danas trebali sastati europski povjerenik za proširenje Olli Rehn i ministri vanjskih poslova Gordan Jandroković i Samuel Žbogar. Jandroković će iznijeti hrvatska stajališta o prijedlogu povjerenika Rehna da hrvatsko-slovenski granični spor rješava peteročlano arbitražno povjerenstvo.

Slovenski mediji proteklih su dana objavljivali da povjerenik predlaže da se granični spor riješi ad hoc arbitražom do kraja ove godine. Prema tom prijedlogu, predsjednika arbitražnog povjerenstva predložila bi Europska komisija, a on bi izabrao još dva člana. Hvatska i Slovenija imenovale bi po jednoga člana. Obje države trebale bi se unaprijed obvezati da će prihvatiti rješenje koje ponudi arbitražno povjerenstvo, a hrvatski pristupni pregovori trebali bi se odblokirati čim se postigne dogovor o arbitraži.

Slovencima, kako javljaju mediji, nije prihvatljiv dio Rehnova prijedloga o trenutačnoj deblokadi pregovora čim se prihvati dogovor o ponuđenoj arbitraži, nego tek nakon što taj dogovor bude ratificiran u parlamentima obiju država. Hrvatsko je pak stajalište da se pristupni pregovori trebaju odvojiti od rješavanja graničnog pitanja i da se pitanje granice riješi prema međunarodnom pravu i pred međunarodnim sudom.

Krajem ovoga tjedna trebala bi se održati i Međuvladina konferencija o pristupanju, ali to je još uvijek neizvjesno jer slovenska blokada onemogućuje otvaranje i zatvaranje većeg broja pregovaračkih poglavlja.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika