23.04.2009. / 12:12

Autor: Andrea Belin

Krpelji vrebaju: Kako da izlet u prirodu ne završi u bolničkom krevetu

Dok je hladno, krpelji su nepokretni, ali čim se temperatura podigne iznad deset stupnjeva, oni se bude, a na vama je da se pravilno zaštitite...

Nakon piknika u prirodi potreban je temeljiti pregledNakon piknika u prirodi potreban je temeljiti pregledU vrijeme izleta u prirodu dobro bi bilo pripaziti na one malo manje lijepe stvari piknika na suncu. Naime, u ovo doba godine krpelji su jako aktivni, a njihova sezona traje sve do vrućih ljetnih dana. Dok je hladno, krpelji su nepokretni, ali čim se temperatura podigne iznad deset stupnjeva, oni se bude. Mogu prenositi neke bolesti, no, na sreću samo mali broj krpelja nosi uzročnike bolesti. Kako bi mogli što ljepše i sigurnije odlaziti u prirodu, nije na odmet ponešto saznati o tim životinjicama!

Na kojim mjestima ih ima najviše

Iako ovi paraziti vole vrućine, njihov najveći neprijatelj je suhi zrak. Najviše se zadržavaju na vlažnim mjestima odakle "snimaju" svoje žrtve. Na listovima borave i po 40 sati. Najčešće obitavaju u grmlju na visini od 1 do 1,5 metara, tako da maloj djeci najčešće skaču na glavu.

Krpelj ima mali radijus kretanja, a udaljenost koju može prijeći ovisi o razvojnom obliku. On se popne na vršak trave ili grančice grmlja i tu nepomično čeka da se približi žrtva. Kada životinja ili čovjek dotakne krpelja, on se svojim nožicama zakači i prijeđe na njih. Ubod krpelja ne boli i ne peče, tako je bitno pregledati djete na vrijeme.

Kada dođete s izleta ili boravka u prirodi, dobro pregledajte mališane, posebno dobro provjerite mjesta gdje je koža najnježnija, dakle, iza uha, na vratu, pod pazuhom, na preponama, donjem dijelu trbuha i sa zadnje strane koljena. Provjerite i tjeme, jer se krpelji zavlače u kosu, a zatim se zakači za tjeme.

Koliko su opasni

S obzirom da krpelj u trenutku uboda izlučuje neku vrstu anestetika, mi ga i ne osjećamo. Višak krvi parazit ponovno ispušta na mjesto uboda i preko nje nam prenosi bakterije i viruse. Krpelji, prije svega, prenose krpeljni meningoencefalitis (KME), poznat i kao meningoencefalitis ranog ljeta. Prvi simptomi krpeljnog meningoencefalitisa su povišena temperatura, ukočeni vrat i glavobolja.

Kod težih oblika upala zahvaća cijeli mozak, a posljedice su ošamućenost, smetnje pri govoru i gutanju, oduzetost pojedinih dijelova tijela. Kod 20 posto žrtava oduzetost postaje kronična i lječnici simptome mogu samo ublažiti. Ako je mališan već pokupio krpelja, najbolje bi bilo da ga odstrani liječnik.

Kako se zaštiti od krpelja

1. U prirodi je poželjno hodati obilježenim stazama

2. Nosite prikladnu odjeću

3. Koristite sredstva koja odbijaju krpelje

4. Pri povratku iz prirode se presvucite i detaljno pregledajte svoje tijelo

Vezane vijesti

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika