24.04.2009. / 13:33

Autor: Katarina Zorić

Degert: Nadam se pozitivnom odgovoru Hrvatske i Slovenije na Rehnov prijedlog

Davor Božinović, državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova, rekao je kako se Hrvatskoj najprije treba dogoditi nastavak pregovora

Degert je demantirao napise koji su se poslijednjih dana pojavili u hrvatskim medijimaDegert je demantirao napise koji su se poslijednjih dana pojavili u hrvatskim medijimaVincent Degert, šef delegacije Europske komisije u Hrvatskoj, nada se da će Hrvatska i Slovenija prihvatiti najnoviji prijedlog posrednika Europske komisije Olija Rehna. Obje države svoje mišljenje na prijedlog moraju iznijeti do početka svibnja i ako dođe do pozitivnog raspleta situacije, počet će i pripreme za pretpristupnu konferenciju koja je odgođena, najavio je Degert.

Nedavne napise u medijima da će Hrvatsku na putu u članstvo u EU usporiti strukturne reforme, a ne problemi sa Slovenijom, Degert je opovrgnuo rekavši kako je njegova poruka Observeru o napretku Hrvatske u EU bila usmjerena na jače napore koji se moraju uložiti u kvalitetan rad na članstvu. "Hrvatska mora pokazati taj trud sa svim novim poglavljima koji još treba otvoriti", objasnio je Degert na današnjoj konferenciji za novinare.

Davor Božinović, državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova, rekao je kako se Hrvatskoj najprije treba dogoditi nastavak pregovora. "Teško je savladati cilj i prepreke koje stoje na putu ako ste blokirani, što Slovenija već šest mjeseci radi Hrvatskoj, i to na pitanju koje ničim nije bilo povezano s procesom pristupanja u članstvo Europske unije", rekao je Božinović.

Istaknuo je kako nema govora o tome da institucije ne rade svoj posao. Božinović je rekao kako je Hrvatskoj trenutačno blokirano 12 poglavlja – devet za otvaranje te tri za zatvaranje. "Ako nema mogućnosti pokazati sve što se radi u pravcu pristupanja, može se dobiti i neka drugačija slika, koja ne oslikava stvarno stanje poput onoga što naš pregovarački tim radi svakodnevno sa svojim partnerima u EU", istaknuo je Božinović. Nagasio je da Hrvatskoj ne nedostaje motivacije za okončanje puta prema EU kako bi hrvatskim građanima osigurala budućnost kao što imaju i oni u EU.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika