Objavljeno u Nacionalu br. 702, 2009-04-28

Autor: Eduard Šoštarić

STRUČNJACI PREDVIĐAJU solidnu sezonu

Pad turizma 5-8 posto

HRVATSKI TURIZAM bilježi trenutno pad bookinga od 10 posto, ali vjeruje se da će se mnogi strani turisti odlučiti na posjet u zadnji čas, tako da turistička sezona neće biti katastrofalna

Ako se ostvare prognoze
o padu turizma do osam
posto, ministar financija
Šuker uspjet će spasiti
državu od bankrotaAko se ostvare prognoze o padu turizma do osam posto, ministar financija Šuker uspjet će spasiti državu od bankrotaPlan hrvatske vlade da s nedavno donesenim antireecesijskim mjerama osigura funkcioniranje države do kraja mjeseca lipnja 2009. uz tri posto deficita, a potom da računa na prihode od turizma čime bi se ekonomska situacija popravila, u najvećoj mjeri bi mogao uspjeti. Vlada neće morati povlačiti radikalne mjere za spas ekonomije jer su najnovije prognoze za turističku sezonu ipak pozitivnije od očekivanih, doznao je Nacional u razgovoru s vodećim hrvatskim turističkim djelatnicima. Procjena je Nacionalovih sugovornika kako bi minus u odnosu na prošlu godinu mogao biti između 5-8 posto, a nikako 10-15 posto kako se najavljivalo prije dva mjeseca. Turistički su djelatnici postali optimističniji nakon vrlo dobre popunjenosti tijekom uskršnjih blagdana koja je bila na razini prošle godine.


Predsjednik udruge hrvatskih hotelijera Franco Palma je za Nacional izjavio kako ne treba dramatizirati situaciju, jer su pokazatelji za ljetnu sezonu takvi da se može očekivati sitan minus, ali nikako dramatičan pad gostiju. Palma nam je rekao kako nisu problem uskršnji blagdani ili sezona godišnjih odmora gdje očekuje sasvim dobru popunjenost hotelskih kapaciteta, već je problem popunjenosti između tog razdoblja, pa se neki hoteli znaju zatvoriti do sredine lipnja. Palma je najavio dobro stanje na tržištu kamping i nautičkog turizma te privatnog smještaja, čiji su vlasnici, za razliku od hotelijera, korigirali cijene i bilježe pozitivan buking. Palma strahuje od pada dolazaka iz Rusije koji su posljednjih godina bilježili stalni rast, te dodaje kako prema pokazateljima hotelijera Istra, Kvarner i Srednja Dalmacija bilježe pozitivne rezultate, dok Južna Dalmacija, ovisna o aviogostima, bilježi minuse. Razlog tome je povećanje cijena hotelijera i veće cijene čarter prijevoza.

Što se događa s bukingom u hrvatskom turizmu, upitali smo jednoga od najupućenijih u to, Selimira Ognjenovića, vlasnika ID Riva Toursa u Njemačkoj, najvećega stranog turoperatora specijalista za Hrvatsku: "Ako bih trenutno gledao stanje bookinga, onda bih rekao da imam minus od 10 posto u odnosu na prošlu godinu. Međutim, taj podatak uopće ne mora biti relevantan, jer su prošle godine bookinzi bili znatno ranije popunjavani. Imao sam s 31. 3. 2009. istovjetan broj bookinga za uskršnje blagdane kao i prošle godine. Ovu turističku sezonu obilježava odgođeni booking, turisti se odlučuju u zadnji čas za mjesto svoga odmora, pa niti taj minus od 10 posto ne mora značiti ništa dramatično. Naprotiv, to ide Hrvatskoj u prilog, jer u slučaju odluke u zadnji čas, turisti se odlučuju za destinaciju koja im je bliža. Očekujem koncem svibnja prvi veći val turista iz Njemačke za Hrvatsku s obzirom na proljetne praznike u njemačkim školama. Organizirao sam i turistički vlak koji bi njemačke turiste trebao povesti prema Istri i Kvarneru čime bi im pokazao kako je Hrvatska nadomak njihove zemlje", rekao nam je Selimir Ognjenović. Broj turista iz Njemačke trebao bi biti na razini prošle godine.

Na njemačkom tržištu se bilježi loš booking za programe s čarterima i smještaje u hotelima, dok je dobar interes za privatni smještaj i auto-kampove. Hrvatska i dalje odlično stoji u Češkoj pa se ne očekuje minus veći od pet posto. Austrijanci će se za Hrvatsku odlučiti u zadnji čas s obzirom na blizinu, a procjene su da će ih ove godine biti tri posto manje. Na nedavno održanoj konferenciji za novinare ministra turizma Damira Bajsa više puta je rečeno kako bi veliki dio krivice za lošu sezonu trebali snositi hotelijeri jer su povećali cijenu za deset i više posto. Tako su po njemu visoke cijene izravni krivac za to da je manje Austrijanaca i Slovenaca, no nitko nije spomenuo primjer susjedne Italije gdje popusti u hotelskom smještaju idu i do 60 posto, ali to nije dalo pozitivnog efekta pa talijanski turizam bilježi pad prometa od pet do deset posto. Da turisti iz europskih zemalja unatoč kriznim vremenima znaju pozitivno odgovoriti i na osvježenja u programskom sadržaju i osmišljavanju zabavnih sadržaja govori podatak da je za petodnevni turistički aranžman otvaranja Aquariusa na poznatoj plaži Zrče u Novalji smještaj zatražilo 1500 stranih gostiju, što se ne pamti u posljednjih deset godina.

Mnogi procjenjuju kako će hrvatska turistička sezona biti last minute ponuda jer je do sada odrađeno samo 40 posto bookinga. Neki hrvatski stručnjaci s kojima je Nacional razgovarao smatraju kako je kriza na neki način i dobrodošla, jer će otvoriti proces promjene naslijeđenog turističkog modela iz socijalizma. Nažalost, tvrde oni, hrvatska vlada zbog gladi za devizama kao i zbog nedostatka novca nije u stanju primijeniti model i započeti novi razvojni ciklus sukladan globalnim konkurentskim pravilima igre u ovoj industriji. Kao što je bivša Jugoslavija u turizmu izvela operaciju stoljeća od sredine šezdesetih do sredine sedamdesetih kad su izgrađeni današnji hoteli koji su poslije samo površno obnavljani, tako bi sada i Hrvatska morala izvesti sličnu operaciju koja bi bila primjerena sadašnjem vremenu. Proteklih se nekoliko mjeseci dosta pažnje poklanjalo turističkim sajmovima, osluškivalo se tržište i posjetitelji, održani su brojni sastanci s tour operatorima. Međutim, sajmovi sve manje postaju relevantan turistički barometar. Oni su jedan od kanala distribucije, a osnovni indikator je stanje bookinga u odnosu na proteklu godinu. Postoje opravdane indicije o jačem tzv. last minute bookingu, jer potencijalni gosti znaju da je ponuda u Mediteranu veća od potražnje, odnosno da će naći slobodnu sobu. Pored toga, zbog neizvjesnosti uzrokovane gospodarskom situacijom koja rezultira kontinuiranim smanjenjem broja radnih mjesta, dio gostiju će odluku donijeti u zadnji čas. Neki se nadaju i last minute popustima i akcijama u nekim mediteranskim destinacijama. Budući da se booking radi u posljednji trenutak i da tek slijedi borba za svakog turista, sada se niti akcijske mjere ministra turizma Damira Bajsa ne čine previše zakašnjelima.

Najznačajnije mjere akcijskog plana vezane su uz ukidanje viza za građane pojedinih zemalja te smanjivanje parafiskalnih nameta koji opterećuju turističke subjekte. Usvojena je odluka o privremenoj suspenziji viznog režima od 1. svibnja od 31. listopada za Rusiju i Ukrajinu, te razmatranje ukidanja viza za Indiju, Kinu i neke druge zemlje. Među mjerama koje uključuju smanjenje izdataka vezanih uz autorska prava za prosječno 50 posto, smanjenje izdataka vezanih uz pretplatu na HRT i spomeničku rentu, ministar Bajs predložio je i mjeru besplatnog ulaska u muzeje tijekom turističke sezone, uspostavu i organizaciju destinacijskih info centara, maturalna putovanja u Hrvatskoj te program “Postanite ambasador hrvatskog turizma”. Također, iz Ministarstva turizma poslali su preporuku u vezi politike cijena u privatnom sektoru pod nazivom “vrijednost za novac”. Ministar Bajs najavio je, a ministar Kalmeta potvrdio, da postoji mogućnost i da stariji ruski zrakoplovi dobiju dopuštenje za slijetanje na hrvatske aerodrome, što bi povećalo broj turista iz Ruske Federacije. Naveli su i primjer Slovenije, koja je kao članica Europske unije dozvolila takvo slijetanje zrakoplova.

Vezane vijesti

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od siječnja do svibnja ove godine broj novozaposlenih u turističkim djelatnostima činio je udio od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika