01.05.2009. / 09:00

Autor: Mislav Šimatović

Slijedi 50.000 otkaza: Ekonomski institut potvrdio prognoze HUP-a

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak još je krajem studenog prošle godine najavio da će prvi val krize u Hrvatskoj odnijeti 50.000 radnih mjesta

Krajem studenog prošle godine, dok je premijer zabijao glavu u pijesak pred tada još nadolazećim kriznim valom, a njegovi ključni ministri po nalogu vladinih PR magova uporno izbjegavali izgovoriti riječ kriza, direktor Hrvatske uduge poslodavaca Damir Kuštrak u Nacionalu je najavio da će prvi val krize odnijeti 50.000 radnih mjesta u Hrvatskoj.

Upozorenje poslodavaca: Kriza donosi 50.000 otkaza

Pet mjeseci kasnije, u četvrtak, 30. travnja, državni Ekonomski institut objavio je redovno istraživanje u kojem analitičari instituta izražavaju zabrinutost za tržište rada u Hrvatskoj. Projekcije Ekonomskog instituta iznijete u priopćenju uz najnoviji broj publikacije Croatian Economic Outlook Quarterly govore da će broj nezaposlenih u 2009. narasti za oko 20 posto, odnosno 50.000 osoba, uz napomenu da će se negativni trendovi nastaviti i u 2010.

Zanimljivo je da su autori publikacije Ekonomskog instituta u obrazloženju procjena kretanja na tržištu rada priznali da su u ranijim analizama bili previše otpimistični. U priopćenju objavljenom uz publikaciju Croatian Economic Outlook Quarterly piše da svjetska ekonomija prolazi kroz najtežu krizu nakon Drugog svjetskog rata te da su posebno pogođeni financijski sustav i međunarodna trgovina. U takvom su okruženju, navodi se u priopćenju, nepovoljna kretanja zahvatila hrvatsko gospodarstvo puno ranije i snažnije od očekivanog, zbog čega su analitičari Ekonomskog instituta revidirali svoje ranije prognoze gospodarskog rasta.

Na Kuštrakovo upozorenje iz studenog nije se obazirao nitko iz državnog vrha, iako je Kuštrak to izjavio kao predstavnik realnog sektora, desetaka tisuća poduzetnika, koji su znali da će se upravo oni morati suočiti s bijesom radnika kad im budu uručivali otkaze. Pitanje je hoće li Vlada reagirati sad, kad su Kuštrakove prognoze potvrdili znanstvenici.

Vezane vijesti

Radnicima Kraljevice otkaz i prijenos potraživanja na državu

Radnicima Kraljevice otkaz i prijenos potraživanja na državu

Radnici Brodogradilišta Kraljevica, njih oko 460, danas potpisuju Ugovor o otkupu i prijenosu dospjelih potraživanja između radnika i države, odnosno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika