13.05.2009. / 13:00

Autor: Sandra Županić

Sveučilišna bolnica - sablast na jugozapadu Zagreba

U zajedničkoj anketi Zagreb Newsa i nacional.hr-a Zagrepčani su pokazali kako bi najviše željeli vidjeti dovršetak Sveučilišne bolnice. Zato smo odlučili pokazati kako ona izgleda danas, 17 godina nakon početka gradnje

Sveučilišna bolnica već godinama zjapi nedovršenaSveučilišna bolnica već godinama zjapi nedovršenaPreko puta novoizgrađene Arene Zagreb nalazi se zapuštena, travom obrasla Sveučilišna bolnica u zagrebačkom naselju Blatu. Ova sablasna zgrada nažalost je obilježje jugozapadnog ulaza u glavni grad Hrvatske.

Reporteri Zagreb Newsa i nacional.hr-a prošlog su tjedna obišli poludovršenu zgradu bolnice koji, kako su su se uvjerili, propada već više od 15 godina. Šteta je što zgrada koja bi trebala biti vrhunski medicinski centar za cijeli sjever Hrvatske propada. Prvo što smo uočili je da oko cijelog objekta raste trava visoka oko metar i samoniklo drveće, a stotinjak metara dalje savski nasip je uredno pokošen. Prošetavši se vidjeli smo da je većina stakala razbijena, zidovi su išarani grafitima, a dijelovi metalne konstrukcije su ukradeni.

Vandalima je pristup potpuno slobodan jer koliko smo vidjeli kompleks nitko ne čuva. U razdoblju od 1982. do 1992. trajala je gradnja Sveučilišne bolnice u Blatu. Dovršeno je oko 45 posto bolnice. Ova bolnica zauzima ukupnu površinu od 217 000 m2 te je na njezinu gradnju potrošeno gotovo 157 miljuna eura koji su namaknuti od samodoprinosa građana Zagreba. Brojne državne i gradske vladajuće garniture od 1992. obećavale su nastavak gradnje Sveučilišne bolnice, ali ništa se nije dogodilo nego do danas bolnica propada.

Iako se čini potpuno prazna tek kad smo se popeli na krov koji je prepun rupa vidjeli smo brojne kamione na jednom dijelu zgrade. Cijelo prizemlje koristi se kao skladišni prostor koji gradske vlasti iznajmljuju tridesetak poznatih zagrebačkim tvrtki za spremanje robe ili veleprodajni prostor, a svoje rekvizite u Sveučilišnoj bolnici čuvaju i neka kazališta – među njima i Hrvatsko narodno kazalište.

Prostor gdje bi trebale biti garaže pregrađen je žičanom ogradom i iznajmljuje se za 40-ak kuna po kvadratnom metru, kako neslužbeno saznajemo. Od dobivenog novca prostor se održava. Radnici koje smo tamo zatekli požalili su se da žive kao krtice jer nema prozora i cijele je godine vlažno i hladno.

Vlada i Grad Zagreb, koji imaju svaki pola vlasničkog udjela u sveučilišnoj bolnici, 2007. ponovo su počeli pregovarati o završetku ove bolnice, a osnovano je i povjerenstvo za dovršetak bolnice. Prema procjenama povjerenstva za obnovu će trebati oko 260 milijuna eura, te bi trebala trajati između pet i sedam godina.

Prema nekim informacijama u obnovljenu Sveučilišnu bolnicu trebale bi se preseliti bolnice koje imaju zastarjele kapacitete – Sveti Duh, Merkur, Klinika za dijabetes Vuk Vrhovec i Klinika za dječje bolesti. Obnovljena sveučilišna bolnica trebala bi imati oko 1000 kreveta, 25 operacijskih sala i prostore za poduku studenta. Pregovori se za sada nisu makli s mrtve točke.

S obzirom da je u tijeku predizborna kampanja nitko nam nije želio dati konkretne podatke o planovima za obnovu Sveučilišne bolnice zbog straha od lošeg publiciteta.

Foto: Tomislav Smoljanović

Fotogalerija

  • Sveučilišna bolnica već godinama zjapi nedovršena
  • Na krovu je već počela rasti trava i drveće
  • Prostor bolnice koriste razne tvrtke kao skladište

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika