28.08.2002. / 00:00

Autor: Nacionalov anketni tim

IRAN – PARLAMENT

IZGLASAN ZAKON KOJI ŽENAMA DAJE PRAVO NA RAZVOD BRAKA

...

TEHERAN: Iranski parlament izglasao je zakon kojim se i ženama daje pravo na razvod. Na početku u islamskom Iranu uopće nije bilo institucije razvoda braka, a kasnije je uveden razvoda braka, ali samo ako ga zatraži muž. Ženama nije dano pravo da i one traže razvod braka. Novi zakon to sada predviđa, a u zakonu su i neke odredbe koje pri razvodu štite prava žena na stan, zdravstveno osiguranje i alimentaciju. Iako je izglasan velikom većinom on još nije stupio na snagu. U Iranu završnu riječ kod prihvaćanja zakona imaju Čuvari revolucije, a to je uski forum sudaca, svećenika i istaknutih političara, koji provjeravaju da li se izglasani zakon slaže s duhom iranske islamske revolucije. U brojnim slučajevima taj konzervativni forum ukinuo je zakone, koje je izglasao reformatorski parlament.

Za ovaj zakon posredno se posebno zalagao reformski predsjednik Mohammed Khatami, koji jako radi na emancipaciji žena, pa ih je mnoge uveo i u institucije vlasti, te jednu čak imenovao za potpredsjednicu. Dvanaest članica parlamenta radile su na pripremi ovog zakona, te se nadaju da će ga Čuvari revolucije ipak odobriti.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika