Objavljeno u Nacionalu br. 705, 2009-05-19

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Etika i estetika HTV-a

Kako su se HTV-ovci odlučili solidarizirati sa svojim recesijom pogođenim pretplatnicima i sugrađanima? Tako što su ulupali ni pet ni šest nego SEDAMSTO TISUĆA KUNA na novi izgled Dnevnika. Hura! Još ako dodamo da stol više nije polukružni, nego u obliku slova L, jasno je da je riječ o kapitalnom i strateškom ulaganju

EN-TEN-TINI I KERUMPATAK

Program vezan uz lokalne izbore, nedjelja navečer, HTV1 i NovaTV

Zrinka PavlićZrinka PavlićDijana Č-Š i Mislav T. u izborno su nam povečerje priredili program koji se uglavnom sastojao od toga da ko vergleci čitaju postotke uz grafikone izbornih rezultata u svakoj mjesnoj zajednici od Levih Štefanki do Živogošća. Toliko su se trudili da sam u jednom trenutku pomislila da, ne znam, pokušavaju pobijediti Šolu u nekoj doista bizarnoj, domovinsko-geografskoj cirkuskoj disciplini, a cijeli me en-ten-tini toliko glasački i građanski zainteresirao da je sljedeće čega se sjećam - buđenje uz glasne zvukove pjesme "Amazing Grace" na odjavnoj špici filma "Pravi kauboji" u pola tri po noći. S druge strane, Mislav Drugi ilitiga Bago na Novoj TV imao je više sreće jer mu je Željko Antelektualac Kerum osigurao nekoliko izborno-revijalnih minuta iz rubrike "slušam s nerazumijevanjem", a uz koje bi samo gledatelj srca kamena zaspao ko tikva. Kada ga je Bagolino priupitao što kaže na neprimjerenu izjavu hrvatskog premijera, kojom je HDZ-ovce pozvao da ne glasaju za one koji spavaju do dva, a potom se još neko vrijeme trijezne, Kerumpatak dobro da mu nije odgrizao glavu. Nije se dao smesti Baginim upornim naglašavanjem da je izjavu dao SANADER, a ne on nego je opalio po njemu ko Maksim po diviziji, usput mu zakačivši kolegicu Sofiju Preljvukić, kojoj je posebno zamjerio što "ne spava sa mnom pa ne zna kad se ja budim". Spontano sam proplakala gledajući skeč, i to ne samo zato što je bio smješniji od Monty Pythona. Suza mi je kanula i od sreće što, eto, u drugim izbornim jedinicama ima i gorih redikula od onih koji su se našli pri vrhu MOJEG glasačkog listića.

Ocjena: dva (14h)

RECESIJSKA SOLIDARNOST

Dnevnik, HTV1, petak, 19.30

Kako su se HTV-ovci odlučili solidarizirati sa svojim recesijom pogođenim pretplatnicima i sugrađanima? Tako što su ulupali ni pet ni šest nego SEDAMSTO TISUĆA KUNA na novi izgled Dnevnika. Hura! Znate što je novo u toj predivnoj novoj vizualnoj shemi? PLAVA JE! I sadrži sliku planeta Zemlje. I počinje sa satom. Još ako dodamo da je sada stol za kojim sjede voditelji umjesto polukružnog poprimio oblik slova L, jasno je da je da je riječ o kapitalnom i strateškom ulaganju od kojeg će korisnici usluga ove javne ustanove i katedrale hrvatskoga duha imati goleme koristi u budućnosti. Pod uvjetom da riječ "budućnost" definiramo kao "potpuno bespotrebnu idiotariju koja kvalitetu Dnevnika podiže jednako kao kad si Tončica Čeljuska kupi nove cipele". No bit će da ja ne razumijem televizijsku estetiku. Ni etiku.

Ocjena: užas (1)

DOBROSUSJEDSKO MILOVANJE BODOVIMA

Eurosong 2009., HTV1, subota, 21.00

Super mi je taj Eurosong. Još da nema pjesama pa da se odmah prijeđe na glasanje, bio bi još bolji. Naročito kad se Duško Ćurlić stane podsmjehivati drugim europskim zemljama koje si dijele glasove po dobrosusjedskom načelu, a onda mu se po ruganju popišaju glasači iz vlastitih redova, koji bodovima miluju ex-Yu supatnike čak i kad im druge zemlje ne daju ni one prve, otpadne bodove. Što se pak svega ostalog tiče, ništa novo, osim što je i ovaj, kao i svaki Eurosong do sada, proglašen NAJBOLJIM I NAJIMPRESIVNIJIM ikada viđenim. Pjesme - u najboljem slučaju standard konfekcija (izuzevši Patriciju Kass i Izraelke), u najgorem tipičan vulgarno-narodnjački tranzicijski kič i Igor Cukrov, koji bi se možda čak i uspio smjestiti negdje između da barem uz pomoć CSI ekipe zna pronaći pravu notu u intonaciji. Popratne priče - zavjereničko-paranoidna klasika poznata od eurovizijskog pamtivijeka. Namještaljka ovamo, prijetnje odustajanjem onamo, shvaćanje cijele stvari toliko ozbiljno da bi čovjek pomislio da je u najmanju ruku riječ o teritorijalnom sukobu i tako. Nitko se nikoga za dvije godine više uopće neće sjećati.

Ocjena: standardno (3)

SEKS & DRUGS & ROCK'N'ROLL

Nedjeljom u dva, HTV1, nedjelja, 14.00

OK, priznajem da mi je Bare na neku foru drag. Koliko god satran bio, jedan je od rijetkih zaostalih predstavnika životnog stila koji je od rockera svojedobno činio legende. Svi znamo o kakvim je likovima riječ - piju, puše, drogiraju se, divljaju, razvaljuju osobna vozila i hotelske sobe te su već s četrdeset na pragu Alzheimera i mumifikacije. Današnji rockeri više nisu takvi. Postali su veganski apstinenti koji skladaju melankolično-dubokoumne pjesme o pravima životinja te nose narukvice kojima podupiru vrijedne građanske inicijative pa jedan staromodni rockerski autodestruktivac poput Bareta među njima djeluje ko simpatičan deda iz "stare škole". No uza sve simpatije, zbilja ne kužim motive Aleksandra Stankovića da točno takvog Bareta - koji, doduše, po vlastitim tvrdnjama sada više ne "brije" na opijate nego na National Geographic - pozove u emisiju. Momak nije puno koherentniji nego prije rehabilitacije pa mi nije jasno što ga točno čini kvalitetnim kandidatom za sugovornika. A iskreno, kada ga je Stanković počeo zapitkivati o politici, Tuđmanu izborima i domoljublju, posumnjala sam i u njegovu ubrojivost.

Ocjena: WTF???

ZA STUDENTE

Dossier.hr, HTV1, četvrtak, 21.15

Za razliku od dobrog dijela drugih medija, ali i nekih drugih emisija na HTV-u, novinari Dossiera.hr među rijetkima su koji od samog početka pa sve do sada pokušavaju u potpunosti razumjeti i prilozima objasniti studentsku blokadu. Premda su im u ovotjednoj emisiji Hrvatski studiji predbacili pristranost u prikazu incidenta kojim je ugušena pobuna njihovih studenata i premda je prikaz stajališta druge strane izostao zato što im je ministar Primorac u zadnji čas otkazao gostovanje zbog predizbornog skupa (sic!), dopustit ću si da ih ipak pohvalim zbog praćenja cijele studentske priče. Možda sam pristrana, ali drago mi je što barem jedna emisija na javnoj televiziji nije podlegla prilično raširenom trendu trivijaliziranja i (in)direktnog blaćenja jedne neočekivano idealističke, suvisle, kvalitetno organizirane i društveno svjesne studentske generacije.

Ocjena: odličan (5)

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

registracija
8/1/07

icaccia, 20.05.09. 22:17

zrinka je najbolja!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika