21.05.2009. / 09:46

Autor: Hrvoje Šimičević

Buka u predizbornoj šutnji: Bandiću zabranili da časti Thompsona, prijenos koncerta na HTV-u?

Dobar dio desno orijentiranih birača uvijek je iz nekog razloga bio naklonjen gradonačelniku Bandiću, pa će koncertna manifestacija bez obzira na nedostatak gradskih donacija biti zanimljiv uvod u glasanje koje se ima dogoditi jutro nakon svetkovine na prepunom trgu bana Jelačića

Ikonografski detalj s prošlogodišnjeg spektaklaIkonografski detalj s prošlogodišnjeg spektaklaDosadašnji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odlučio je da se ove godine koncert Marka Perkovića Thompsona, planiran za 30. svibnja, neće financirati iz gradskog proračuna, piše Novi list. Na to ga je prisililo više od jednog razloga, iako je prije bilo najavljivano da novca ni ove godine neće nedostajati. Naime, prošlogodišnji koncert povodom Dana zagrebačkih branitelja, koji je okupio oko 60 tisuća ljudi, iz gradskog je proračuna financiran s 290 tisuća kuna. Ta je odluka u javnosti izazvala polemike, ako se uzme u obzir činjenica da se koncerti čovjeka koji se nazvao po puški otvaraju s priručnim pozdravom 'Za dom spremni', a u publici nikada ne manjka ni zločinačke ikonografije. To će se, izvjesno je, moći vidjeti i ove godine.

Prošlogodišnja odluka da se Thompsona financira novcem kojim 'upravlja' SDP, ponajprije je izazvala konflikte unutar podijeljene Socijaldemokratske partije. Naime, Milanović je poslije toga više od nekoliko puta poručio Bandiću da mu neće dopustiti ponavljanje te epizode, na što je ovaj, poslovično pragmatičan i neutralan, kazao da 'podržava sve izvođače, od sevdalinke do rocka'. Milanovićeva reakcija ovaj je put bila motivirana Bandićevom navodnom najavom da će dati još više novaca za Thompsonov 'spektakl'. To će dakle reći da je dosadašnji zagrebački gradonačelnik kao prokušani socijaldemokrat još žešće želio financirati tipove koji sumanuto vitlaju mačem po pozornici i nevino se ograđuju od bilo kakvih ustaških konotacija, dok im s druge strane iz nekog razloga na koncerte redovno hodočaste golobradi mladići i djevojke sa zanimljivim znakovljem. Međutim, za razliku od prošle godine, ovaj će se datum formalno pamtiti kao razdoblje predizborne šutnje ili dan prije drugog kruga lokalnih izbora. Kao što je poznato, Bandić nije uspio pobjediti u prvom krugu, pa ga sada čeka novo sučeljavanje s Josipom Kregarom. Dobar dio desno orijentiranih birača uvijek je iz nekog razloga bio naklonjen gradonačelniku Bandiću, pa će koncertna manifestacija bez obzira na nedostatak gradskih donacija biti zanimljiv uvod u glasanje koje se ima dogoditi jutro nakon svetkovine na prepunom Trgu bana Jelačića.

Ipak, zanimljivo je kako će Grad zapravo sudjelovati u financiranju, ali ne konkretno ovog koncerta, već popratnih događaja Dana branitelja, iako sami organizatori nisu bili decidirani na što se to konkretno odnosi. Da stvar u jeku izborne šutnje bude još glasnija, i ove će se godine navodno pobrinuti Hrvatska radiotelevizija. Tako je barem najavljeno ovih dana, a za sada se ljudi koji odlučuju o programskoj politici na HRT-u nisu oglasili po ovom pitanju. Oglasio se, doduše, ravnatelj Vanja Sutlić, ali on kaže da o tome ne odlučuje. Čak štoviše, iz njegovog odgovora dalo se naslutiti kako se protivi prijenosu koncerta, ali da jednostavno ne može utjecati na takav epilog. Konkretno, Sutlić se prigodno ogradio kazavši: "Ova odluka ide na dušu organizatora i osoba odgovornih za program".

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika