26.05.2009. / 11:52

Autor: Matko Boršić

Titovo nasljeđe: Kome će pripasti 2,5 milijardi dolara sa Titovih računa?

Jerovšek navodi kako je riječ o novcu koji su na Titov račun uplatile financijske institucije Jugoslavije, te da bi on trebao biti dio nasljeđa bivše države

Josip Broz TitoJosip Broz TitoČlan Slovenske demokratske stranke (SDS) Jože Jerovšek smatra da bi dvije i pol milijarde dolara na računima Josipa Broza Tita morali biti dio sukcesije bivše Jugoslavije, piše srpska Politika.

Jerovšek je ministru vanjskih poslova Samuelu Žbogar, ministru financija Francu Kižaniću i ministrici unutrašnjih poslova Katarini Kresal uputio zastupnik pitanje u vezi pisanja medija da se Srbija s Titovom udovicom dogovorila oko prisupa novcu bivšeg predsjednika SFRJ.

Jerovšek navodi kako je riječ o novcu koji su na Titov račun uplatile financijske institucije Jugoslavije, te da bi on trebao biti dio nasljeđa bivše države. Također je upitao ministre da li su pokrenuti potrebni postupci kojima bi Slovenija došla do 16,39 posto tog novca, koliko joj pripada po sukcesijskom sporazumu potpisanom u Beču 29. lipnja 2001. godine. Ako bi se novac smatrao dijelom nasljeđa, Hrvatskoj bi pripalo 28,5 posto od dvije i pol milijarde dolara ili nešto više od 700 milijuna dolara.

Sarajevski dnevnik Dnevni avaz je nedavno javio da su srpski ministar unutarnjih posova Ivica Dačić i Jovanka Broz došli do sporazuma po kojem bi Titova udovica dobila putovnicu nakon trideset godina, kao i pristup novcu. Dačić je rekao kako je samo potignut sporazum o putovnici.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika