02.06.2009. / 11:00

Autor: Ozren Podnar

Hrana za umrijeti: 7 "veličanstvenih" prijetnji organizmu

Ovo nije hrana za koju vrijedi umrijeti, već ona uz čiju pomoć će vam to biti lakše postići. Umrijeti, to jest.

Ukusno i jako nezdravo!Ukusno i jako nezdravo!Upoznati ste sa štetnošću masnoća, jednostavnih ugljikohidrata i šećera. Znate da morati izbjeći veće količine tih sastojaka, ali koje ih namirnice sadrže u najopasnijim dozama? Uz pomoć Američkog društva dijetetičara, izabrali smo sedam najvećih prijetnji vašem zdravlju i opsegu struka!

Prženi krumpirići alias pommes frittes u tipičnoj porciji iz restorana donose nezgodnih 1000 kalorija, no nisu ništa u usporedbi s krumpirićima s preljevom od topljenog sira! To je jelo prava kalorijska bomba s 2900 kalorija i 180 grama masnoća, a s minimumom prehrambene vrijednosti. Amerikanci se dave u tom jelu, a zato i izgledaju tako. Vi ga se klonite.

Cheeseburger s dodatkom slanine zavrijedio je mjesto na našem popisu. Jedna porcija doseže 1000-1100 kalorija i 85 grama masnoća, a pribrojite li tome pommes frittes, dobro posoljeni, imate savršen recept za gojaznost.

Drugi ubojiti proizvod su krafne. Sadrže 40% trans masnoća, a stručnjaci kažu da ne bismo smjeli uzimati ništa ovakvih masnoća. A bogate su i kalorijama i šećerom - formula za neobuzdano bujanje masnih naslaga.

Kokice su neodoljive osobito u kinu i na utakmici. Mala porcija je ok, srednja je već riskantna, a velika porcija kokica pečene na maslacu teži 1000 kalorija. Velike kokice i gazirano piće tijekom dvosatnog sjedenja? Trebali biste biti maratonac da izbacite iz organizma toliku masu kalorija.

Možete li odoljeti pekarskim proizvodima od bijelog brašna? Od njega je napravljena većina krekera, keksa, kiflica i žemlji. Nutricionisti kažu da bijelo brašno u našem organizmu stvara jednak učinak kao i jedenje golog šećera iz zdjele.

Atentatori na naše zdravlje nalaze se i u tekućem obliku. Slatka gazirana pića u tipičnom pakovanju nose u sebi deset kafenih žličica šećera i 150 kalorija, a krcata su i umjetnim bojama. Pokušavamo zbrajati kalorije: veliki burger, veliki pommes frittes i gazirano piće, a onda sočni donut: solidnih 3000 kalorija. Neki meðu nama tako jedu svaki dan.
I zašećerena crna kava spada među najgore. Kava bez šećera ima minimum kalorija, ali malo tko je voli gorku. Ljubitelji jako slatke kave toliko je nakrcaju šećerom da u par gutljaja unesu do 700 kalorija.

A ovo baš morate jesti!

Možete vi i bolje: prehrambeni znalci preporučuju jela koja su bogata vlaknima, bjelančevinama ili složenim ugljikohidratima, koji se sporo razgrađuju i postepeno oslobađaju energiju. Među najboljim namirnicama su borovnice, ademi, zobene pahuljice i zobena kaša, losos, srdela, tuna, nemasni jogurt i zeleno povrće poput kelja i peciva od integralnog brašna.

Vezane vijesti

Zdravo je i "light", ali budi apetit

Zdravo je i "light", ali budi apetit

Mnoge žene koje poznajem trude se biti što mršavije, odnosno, održavati svoju tjelesnu težinu što više u granicama koje su im zadali drugi ili su pak… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika