Objavljeno u Nacionalu br. 708, 2009-06-09

Autor: Nacionalova redakcija

IZBORI U ITALIJI

Bivši tužitelj nova prijetnja Berlusconiju

Njegova je stranka Italia dei valori (Italija vrijednosti) četvrta po broju glasova u Italiji. Dobila je osam posto glasova, što - u apsolutnim vrijednostima - i nije puno, ali je relativno postigla izniman uspjeh.

ANTONIO DI PIETRO, 58-godišnji bivši tužitelj, dobiva sve više glasova u Italiji jer ga građani vide kao novu snažnu ličnost u politiciANTONIO DI PIETRO, 58-godišnji bivši tužitelj, dobiva sve više glasova u Italiji jer ga građani vide kao novu snažnu ličnost u politiciMnogo je gubitnika bilo na proteklim izborima za Europski parlament u 27 zemalja gdje su izbori održani, a malo onih koji mogu biti jako zadovoljni onim što su postigli. Naravno, zadovoljne su razne malene stranke, prvenstveno desne, koje su uspjele prvi put s jednim ili dva člana ući u Europski parlament, kao u Britaniji, Mađarskoj, Švedskoj. No, jedini političar koji može reći da je na ovim izborima postigao velik uspjeh jest Talijan Antonio Di Pietro, nekadašnji slavni tužitelj, sada političar lijevog centra. Njegova je stranka Italia dei valori (Italija vrijednosti) četvrta po broju glasova u Italiji. Dobila je osam posto glasova, što - u apsolutnim vrijednostima - i nije puno, ali je relativno postigla izniman uspjeh.

Dobila je četiri puta više glasova nego na prethodnim izborima za Europski parlament 2004. godine, a i dvostruko više nego prošle godine na talijanskim parlamentarnim izborima. To pokazuje da mnogi talijanski građani - razočarani i korumpiranim premijerom Silviom Berlusconijem, ali i nesposobnim i bezličnim vođama opozicije - traže novu snažnu ličnost, koja bi mogla povesti Italiju novim smjerom, pa sve više u toj ulozi vide 58-godišnjeg Di Pietra. On je nabusit, oštra jezika, odlučan, načelan, kritičan i prema Berlusconijevoj desnici, ali i prema najvećoj opozicijskoj snazi, prošle godine osnovanoj Demokratskoj stranci, kojoj bi - naoko zato što zajedno pripadaju lijevom centru - trebao biti blizak.

Vezane vijesti

Berlusconi predlaže predsjednički sustav za Italiju

Berlusconi predlaže predsjednički sustav za Italiju

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi je u petak predložio da Italija usvoji predsjednički sustav vlasti, nalik na francuski, i nije isključio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika