09.06.2009. / 15:10

Autor: Andrea Belin

Zaboravite mitove i saznajte sve o 8 najvećih seksualnih zabluda

Vjerujemo da ste pročitali određene tvrdnje o ženskoj seksualnosti, ali od liječnika ili seksologa niste dobili konkretne odgovore? Da ne bi živjeli u zabludi, nudimo vam objašnjenja i odgovore na nekoliko najčešćih mitova o ženskom tijelu

Žene i u snu mogu doživjeti orgazamŽene i u snu mogu doživjeti orgazamUvijek vas je zanimalo možete li ostati u drugom stanju ako se seksate za vrijeme menstruacije, a ako vaša bolja polovica ne reagira na vrijeme? Također ste mnogo puta razmišljali kakvi će biti vaši seksualni apetiti u menopauzi? Vjerujemo da ste pročitali određene tvrdnje o ženskoj seksualnosti, ali od liječnika ili seksologa niste dobili konkretne odgovore? Da ne bi živjeli u zabludi, nudimo vam objašnjenja i odgovore na nekoliko najčešćih mitova o ženskom tijelu!

1. Kako utvrditi da je žena nevina?

Mnogi tvrde da je liječničkim pregledom moguće utvrditi je li žena nevina. No, ova teorija nije u potpunosti točna jer nekada ni detaljnim pregledom himena ne može se utvrditi je li žena imala seksualne odnose jer joj je himen elastičan te propušta menstrulanu krv. Rijetko se događa da je potpuno zatvoren, no tada dolazi do komplikacija i potrebno je potražiti liječničku pomoć, u nekim slučajevima potrebno se podvrgnuti i kirurškom zahvatu.

2. Žene i muškarci trebaju iste količine sna

Rezultati jednog istraživanja pokazali su da kod žena koje ne spavaju dovoljno, postoji rizik oboljenja od dijabetesa, a sklonije su i raznim upalama. U istraživanju je sudjelovalo šest tisuća ispitanika oba spola i dokazano je da kod muškaraca ne postoji nikakva veza između nedovoljno sna i pojavljivanja bolesti.

3. Žene ne mogu zatrudnjeti za vrijeme menstruacije?

Ovo je zasigurno jedan od najčešćih mitova o ženskoj seksualnosti. No, liječnici tvrde da je potpuno netočan. Poznato je da spermiji "djeluju" i do nekoliko dana, a ovulacija može početi i dok traje menstruacija tako da ova metoda "zaštite" nije nimalo pouzdana.

4. Žene u menopauzi nemaju želje za seksom

Jedno istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da 50 posto žena srednjih godina i dalje uživa u seksu, neke čak i više nego u mlađim danima. Istina je da u menopauzi neke žene doživljavaju određene nelagodnosti, primjerice vrućine i nervozu koje također mogu smanjiti želju za seksom.

5. Neki lijekovi smanjuju učinak kontracepcijskih pilula

Većina antibiotika ne smanjuje efikasnost pilule, no, ne bi bilo loše pročitati uputstvo na preparatu ili za savjet pitati liječnika. Dakle, pri kombiniranju više vrsta lijekova, valja biti oprezan.

6. Dojenje smanjuje seksualnu želju

Za vrijeme dojenja majke ispuštaju hormon oksitocin koji dovodi do kontrakcija maternice. Istina je da žene nakon dojenja osjećaju ugodu, no za vrijeme dojenja oslobađa se hormon prolaktin koji na žalost, smanjuje seksualnu želju.

7. Simetrija tijela mijenja se tijekom ovulacije

Svi znamo da naše tijelo nije simetrično. Jedno oko ili obrva mogu biti niže od drugog, kod većine žena jedna dojka je veća od druge. No, vjerovali ili ne, tijekom ovulacije žensko tijelo postaje simetričnije nego u ostatku ciklusa.

8. Žene doživljavaju orgazam u snu

Ova tvrdnja je zaista točna jer žene tijekom sna mogu doživjeti seksualno uzbuđenje, pa tako i orgazam, bez stimuliranja genitalija. Za vrijeme doživljavanja "noćnog" vrhunca, otkucaji srca i disanje se udvostručuju i povećava se dotok krvi u vaginu.

Vezane vijesti

Zablude o čokoladi

Zablude o čokoladi

1. Uzrokuje AKNE - nema nikakvih znanstvenih dokaza da se jedenjem čokolade povećava broj akni. Nije objavljeno niti jedno istraživanje koje to… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika