16.06.2009. / 14:08

Autor: Hina

Vidas: Za granične sporove prihvatljiva samo rješenja temeljena na međunarodnom pravu

Po Vidasovu mišljenju, tako otvoreno pitanje bi, u konačnici, doista moglo voditi "trenutku istine" o Europskoj uniji kao jamcu stabilnosti u odnosima među državama na širem području bivše Jugoslavije

Davor VidasDavor VidasKomentirajući po svemu sudeći izmijenjeni prijedlog povjerenika za proširenje EU-a Ollija Rehna, poznati stručnjak za međunarodno pravo dr. Davor Vidas izjavio je danas Hini da je, bez obzira što mu pojedinosti tog novog prijedloga nisu poznate, u svakom slučaju prihvatljiv samo onaj prijedlog koji će voditi rješenju hrvatsko-slovenskoga razgraničenja isključivo utemeljenom na međunarodnom pravu.

S tim u vezi, Vidas je izjavio kako podržava dosljedno zauzimanje hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića za prihvaćanje samo takvog rješenja.

Osvrćući se na jučerašnju izjavu povjerenika Rehna, da je sada došao "trenutak istine" u hrvatsko-slovenskom sporu, Vidas je izjavio da bi to doista mogao biti "trenutak istine", ali ponajviše za samu EU, jer će na primjeru ponuđenog prijedloga za put prema rješenju hrvatsko-slovenskog razgraničenja ujedno pružiti odgovor na pitanje je li "vladavina prava", odnosno međunarodno pravo, načelo što ga Unija ne samo proklamira nego i primjenjuje u praksi.

"Ako se predloženo rješenje u potpunosti oslanja na primjenu međunarodnog prava, onda se i na ovom slučaju potvrđuje da je proklamacija 'vladavine prava' istinita i u praksi Unije", smatra Vidas. Ako, međutim, predloženo rješenje nije takvo, nego bi, naprotiv, moglo otvarati put, osim pravnih, i izvanpravnim rješenjima, onda bi se moglo postaviti jedno mnogo složenije pitanje, a to je, kako napominje, pitanje legitimnosti Unije da, u ovom ali i drugim pitanjima, zahtijeva zauzimanje za "'vladavinu prava" od država kandidatkinja za članstvo.

Po Vidasovu mišljenju, tako otvoreno pitanje bi, u konačnici, doista moglo voditi "trenutku istine" o Europskoj uniji kao jamcu stabilnosti u odnosima među državama na širem području bivše Jugoslavije.

"Zato zasigurno nisu prihvatljivi oni prijedlozi koji uvode improvizacije i otvaraju mogućnosti raskrižja politike i prava, jer razne 'ceste' na takvim 'raskrižjima' vode u vrlo neizvjesnim pravcima", smatra Vidas.

Međunarodno pravo je stoga, kako naglašava, mnogo više od pravne forme za rješenje graničnog spora; ono je jedini pouzdani jamac dugoročne stabilnosti u odnosima među državama nastalima raspadom bivše Jugoslavije.

Davor Vidas svjetski je priznati stručnjak za međunarodno pravo. Direktor je Odjela za pomorstvo i pravo mora u Institutu Fridtjof Nansen u Oslu, član Međunarodnog savjeta Instituta za pravo mora pri američkom Sveučilištu Berkeley, te supredsjedatelj Grupe pravnih stručnjaka za Sredozemno more pri Svjetskoj uniji za zaštitu prirode (IUCN). Školska knjiga je u travnju ove godine objavila njegovu knjigu "Hrvatsko-slovensko razgraničenje - međunarodno pravo je crta ispod koje se ne ide", a vodeći međunarodni znanstveni časopis za pravo mora "International Journal of Marine and Costal Law" u prvom svojem ovogodišnjem broju objavio je Vidasovu studiju "Konvencija UN-a o pravu mora, Europska unija i vladavina prava - što se događa u Jadranskome moru?".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika