20.06.2009. / 16:18

Autor: Ozren Podnar

Kako opravdavamo ovisnost o nikotinu: Najčešće izlike za nastavak pušenja

Jedna od prvih prepreka koje niču pred ljudima koji žele prestati pušiti su izlike za odgađanje odvikavanja. Svaki ih se pušač može dosjetiti nekoliko. Dokle god je čovjek u vlasti nikotina one zvuče uvjerljivo i tek kad (i ako) izađe iz njegovih šaka shvati koliko su bile smiješne

Puno je izlika za pušenjePuno je izlika za pušenjeJedan je hrvatski poduzetnik, ljuteći se na novinare koji su ga pitali misli li što poduzeti u vezi sa svojom ovisnošću, odgovorio:
"Pa valjda je bolje da dah miriše po duhanu, nego po luku i ćevapima."
Možda mu je netko do danas objasnio da nepušači nisu nužno konzumenti luka s ćevapima. Tako, ne baš racionalno, funkcionira pušačev um.

Tražite li izlike za nastavljanje pušenja, uvijek ćete ih moći pronaći. Ipak, koliko god domišljate bile, nikad po snazi neće doseći argumente u prilog prestanka.

"Nikad neće biti bolji trenutak od sadašnjeg za ostavljanje cigareta. Pregazite svaku izliku koja vam padne napamet. Pušila sam tri kutije dnevno pa znam o čemu govorim", priznaje Luana Fabrizi, liječnica koja je teoretski sve znala o opasnostima pušenja, ali je u praksi godinama dimila kao parobrod.

Kaže i da joj je jedna od omiljenih izlika bila "kad god pokušam ostaviti cigarete, nešto mi se grozno dogodi i moram opet zapaliti da si ublažim stres."

Prema zakonu vjerojatnosti nije isključeno da će se u kritičnih prvih desetak dana apstinencije nekom od novopečenih pušača doista nešto dogoditi, ali to sigurno neće biti posljedica nepušenja, osim ako čovjek sam ne izazove neku nezgodu zbog napetosti koja prati apstinencijsku krizu.

Druga od najčešćih izlika je strah od debljanja nakon prestanka pušenja. Točno, ta mogućnost postoji, jer mnogi bivši pušači nabace poneku kilu, a neki i više od nekoliko. Nikotin je stimulans koji potiče metabolizam, a kad tog stimulansa nema metabolizam se usporava i kalorije se duže zadržavaju u organizmu. No, prilagodba prehrane i povećanje tjelesne aktivnosti solidne su mjere protiv dobivanja na kilaži tijekom osjetljivog razdoblja odvikavanja od pušenja. Pored toga, mali je porast kilaže prihvatljiviji od unošenja brojnih toksina u tijelo kroz pušenje.

Evo još nekoliko raširenih i "uvjerljivih" izlika koje sprečavaju ljude da se otarase otrova zvanog nikotin.

* Pušenje me opušta. Bez cigareta sam napet kao struna.

Da, pušenje vas opušta jer ste ovisni. Ako ste nepušač, što možete postati u roku od nekoliko tjedana, neće vam trebati nikotin za opuštanje. Žudnja za nikotinom stvara stres, a unos nove doze nikotina taj stres ublažava. Radi se o oscilacijama u raspoloženju pod utjecajem nivoa nikotina u vašem tijelu.

* Prekasno je za odvikavanje, predugo sam pušač.

Nikad nije kasno, čak i ako ste propustili dosta dragocjenog vremena. Već 24 sata nakon prestanka pušenja, vaše će tijelo biti očišćeno od ugljičnog monoksida. Idućih dana, pluća će vam se osloboditi od sluzi i drugog otpadnog materijala. Godinu dana kasnije, vaš će rizik od srčanog udara biti sveden na 50% rizika kojeg snosi pušač. Kako vrijeme bude prolazilo, bit će vam sve bolje.

* Ako bih se odrekao cigarete, ne znam što bih s rukama i ustima.

Nikotin vas je programirao da se osjećate dobro s cigaretom u ruci. Budući da taj sastojak duhana oponaša hormon ugode dopamin, povezali ste držanje cigarete s ugodom koju vam nikotin pruža. No, kad se odviknete od nikotina, cigareta u ruci neće vam više ništa značiti. U prijelaznom razdoblju možete usta zaposliti žvakanjem gume, pa i nikotinske, radi lakšeg podnošenja apstinencijske krize, a prstima prebirite po mobitelu, olovci ili ključevima.

* Postat ću otpadnik u društvu, jer moji prijatelji i rodbina puše.


Tko drugima uvjetuje svoje prijateljstvo ili dobre rodbinske odnose inzistiranjem na pušenju nije idealno društvo. Već biste i s onim tko vas zafrkava zbog prestanka pušenja trebali prorijediti kontakte. No, to su već krajnosti. Ako vas druženje s određenom ekipom navodi na pušenje, a ostali članovi nisu voljni poštedjeti vas dima, poželjno je neko vrijeme držati se podalje tako neuviđavnih znanaca.

* Lažu nam da je pušenje tako štetno. Moj susjed je dobio rak pluća, a nije nikad pušio.

Ovo je logička pogreška. Nitko ne tvrdi da je pušenje jedini mogući uzrok raka pluća i drugih s duhanom povezanih bolesti, no činjenica je da pušači od te i niza drugih bolesti obolijevaju u većem postotku i da kraće žive.

Odvikavanje od pušenja nije lako, jer u pitanju su ovisnost o vrlo jakoj drogi kao što je nikotin, osobni identitet i ponos pušača te ustaljeno mjesto u društvu drugih pušača. Ipak, većina onih kojima pođe za rukom otrgnuti se od nikotina ne zažali, baš kao što nitko od nepušača nikad ne pomisli, "kakva šteta što i ja nisam pušač."

Vezane vijesti

Kad "lajkovi" postanu razlog nezadovoljstva

Kad "lajkovi" postanu razlog nezadovoljstva

Nerijetko se danas riječi “ako nisi na Fejsu kao da ne postojiš” vrlo doslovno shvaćaju jer trenutno oko 850 milijuna ljudi diljem svijeta ima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika