Objavljeno u Nacionalu br. 710, 2009-06-23

Autor: Dean Sinovčić

SKAKAČICA U VIS u novom uzletu

Njemačka policajka ruši Blanku Vlašić

ARIANE FRIEDRICH nije nepoznata skakačica nego studentica policijske akademije koja je četvrti put u godinu dana pobijedila hrvatsku atletičarku

POBJEDNICA 1. MITINGA Ariane Friedrich na mitingu u Berlinu, gdje je pobijedila Blanku VlašićPOBJEDNICA 1. MITINGA Ariane Friedrich na mitingu u Berlinu, gdje je pobijedila Blanku VlašićNakon što je njemačka skakačica u vis Ariane Friedrich (25) pobijedila Blanku Vlašić na prvom mitingu Zlatne lige u Berlinu, hrvatska javnost se, pod utjecajem hrvatskih medija koji Vlašić predstavljaju gotovo kao jedinu kvalitetnu skakačicu u vis, pitala tko je ta nepoznata djevojka i odakle je došla. Međutim, Ariane Friedrich nije uopće nepoznata, ona je na mitingu u Berlinu po četvrti put u posljednjih godinu dana pobijedila Vlašić preskočivši osobni i njemački rekord od 2,06 metara, a tjelesne predispozicije su joj takve da će još napredovati.

Svojom visinom od 179 cm i težinom od 57 kilograma identična je bugarskoj skakačici Stefki Kostadinovoj koja s 2,09 od 1987. godine drži svjetski rekord u skoku u vis. Ariane Friedrich ostvarila je najveći napredak u posljednjih manje od dvije godine, za koje vrijeme je osobni rekord popravila za čak 12 centimetara, što je iznenađujuće velik napredak. U ljeto 2007. preskočila je 1,94 metra, prije dva tjedna 2,06 metara. “Nisam u treninzima ništa mijenjala, samo dvije sitnice. Prvo, pretprošle sam godine produljila treniranje na otvorenom do rujna kako bih ojačala imunološki sustav, i drugo, puno sam više radila na trčanju i vježbama za noge. Najvažnije je to da tijekom 2006. i 2007. nikada nisam bila ozlijeđena, a to vam daje snažnu bazu za odličnu sezonu”, izjavila je nedavno Ariane Friedrich objašnjavajući svoj napredak.


Za razliku od nje, Blanka Vlašić je u studenome prošle godine obavila operaciju septuma zbog problema sa sinusima, na početku priprema za novu sezonu imala je problema s upalom živca u stopalu, a potom je na jednom treningu Blanka Vlašić teško ozlijedila skočni zglob. U siječnju je otkazala nastup na mitingu u Göteborgu zbog lakše ozljede stopala, a u veljači je otkazala nastup na mitingu u Pragu zbog bolova u leđima. A to je tek manja lista ozljeda s kojima se Blanka Vlašić nosila u posljednje dvije godine. Jedina ozljeda koju je imala Friedrich bila je ona na Olimpijskim igrama u Pekingu zbog koje je u finalu preskočila samo 196 cm i završila natjecanje na sedmome mjestu.

Zanimljivo, Ariane Friedrich kaže kako je primijetila da najbolje skače u kišnim uvjetima, što su za Blanku Vlašić najgori uvjeti. Njemačka skakačica ipak smatra da je psihološki faktor bio presudan za njezin brzi razvoj. Kaže da je sada odrasla, odgovornija i potpuno koncentrirana na sport, a u privatnom životu nema nikakvih problema jer je pretprošle godine počela živjeti u blizini Frankfurta zajedno sa svojim dečkom Lucaszom Woytom, poljskim plivačem, te s dvije mačke Lilly i Paule. Uza sve to, ima zanimljiv način priprema na dan natjecanja. “Prvo se dugo tuširam, zatim kratko odspavam. Za ručak, prije natjecanja, uvijek jedem sushi. Nikada ne skačem bez sunčanih naočala i dokoljenki”, izjavila je Ariane Friedrich, a ritual oko hrane nije neobičan za atletičare pa tako Usain Bolt, svjetski rekorder na 100 i 200 metara, uvijek jede pohane pileće komadiće mesa dok Tyson Gay, također sprinter, obavezno jede u McDonald’su. Nošenje sunčanih naočala, kaže, ima bitnu funkciju jer ima vrlo osjetljive oči i bez naočala sunce joj jako smeta te slabi vid. Od njemačke skakačice u vis uvijek su se očekivali uspjesi i dobri rezultati jer je 2003. bila juniorska prvakinja u skoku u vis.

Međutim, njezin razvoj nakon toga bio je nešto usporen, a najbolji primjer je to što je u ožujku u Torinu postala dvoranska prvakinja Europe, pri čemu je također pobijedila Blanku Vlašić, dok je prošle godine bila tek osma na dvoranskom Svjetskom prvenstvu, a ispala je u kvalifikacijama za dvoransko prvenstvo Europe 2007. godine. Ariane Friedrich rođena je u Nordhausenu a atletikom se ozbiljnije počela baviti kao 14-godišnjakinja. Kada je krenula u osnovnu školu, njezin profesor tjelesnog primijetio je njezine predispozicije za atletiku, ali je isprva trčala 800 metara. Tek s 14 godina prebacila se na skok u vis. U svojoj prvoj natjecateljskoj sezoni 1998. preskočila je 160 centimetara, kao 16-godišnjakinja je preskočila 170 centimetara, a godinu dana poslije preskakala je visinu od 181 cm. Godine 2004. Friedrich se već etablirala u Njemačkoj, gdje je osvojila prvu titulu nacionalne prvakinje. No nije se uspjela kvalificirati za nastup na Olimpijskim igrama u Ateni.LJUBAV ZA PARTYJE 'Ariane su poznavali u svakoj diskoteci u Frankfurtu', rekao je njen trener EisengerLJUBAV ZA PARTYJE 'Ariane su poznavali u svakoj diskoteci u Frankfurtu', rekao je njen trener Eisenger

Tada dolazi do određene rupe u njezinu razvoju koja je trajala do druge polovine 2007. godine. U Glasgowu je 26. siječnja 2008. prvi put u karijeri preskočila dva metra, te je pobijedila na dvoranskom Europskom kupu u Moskvi. Na dvoranskom svjetskom prvenstvu u Valenciji zauzela je osmo mjesto i nije bila nezadovoljna te je rekla: “Preskočila sam 196 cm i ostvarila svoj cilj. Zaklela sam se da u dvorani nikada više ne skačem ispod 195 cm.” Izjavila je to u vrijeme kada je Blanka Vlašić, za usporedbu, na većini mitinga pobjeđivala sa skokovima većim od dva metra, a kako su njih dvije vršnjakinje, smatralo se da Friedrich neće tako lako doći do kvalitete koju ima Blanka Vlašić. Često spominjanje psihološke, odnosne mentalne snage koju ima pokazalo se vrlo funkcionalnim upravo na posljednjem mitingu Zlatne lige u Berlinu, kada je prvo preskočila 193 cm, potom propuštala visine do dva metra, a zatim je propustila 203 cm da bi preskočila 206 cm i pobijedila. “Volim igrati ‘mind games’ tijekom natjecanja sa suparnicama pa sam namjerno propuštala neke visine u Berlinu kako bih time natjerala Blanku Vlašić da ide iz skoka u skok, iz visine u visinu. Teza je bila da što više skačeš, to su veće šanse da ćeš napraviti pogrešku pa sam stoga svela svoj broj skokova na minimum, a Blanki Vlašić se na taj način i dogodila pogreška”, izjavila je poslije Ariane Friedrich.

Nema sumnje da je za njezin razvoj iznimno važan i njezin 58-godišnji trener i menadžer Günter Eisinger, koji se u karijeri specijalizirao za rad sa skakačima i skakačicama u vis kao što su Heike Henkel, Alina Astafei i Gerd Nagel. Upravo je Heike Henkel s preskočenih 205 cm 18 godina držala njemački rekord u skoku u vis koji je Friedrich srušila u Berlinu s preskočenih 206 cm. Nije trebalo dugo da se posumnja kako Friedrich možda koristi doping, ali njezin trener je odbacio sve takve sumnje. “Ona je oduvijek bila iznimno talentirana i velika radnica, trebala joj je samo mentalna snaga i samopouzdanje kako bi postala prvakinja”, izjavio je Eisinger. Osim toga, objasnio joj je da joj noćni izlasci neće pomoći u karijeri jer, kako Eisinger kaže, “do prije tri godine Ariane Friedrich su poznavali u svakoj diskoteci u Frankfurtu”, a sada više ne izlazi čak ni vikendima.

ARIANE FRIEDRICH prije nego što se ošišala na kratko i obojala u plavoARIANE FRIEDRICH prije nego što se ošišala na kratko i obojala u plavoNjegov je cilj bio da Friedrich dovede i do savršenih tjelesnih proporcija, ali nakon što je 179 cm visoka Friedrich došla do 57 kilograma, njemački mediji počeli su pisati kako boluje od anoreksije. Imali su razloga sumnjati jer njezin BMI (body mass index) iznosi 17,8 a sve ispod 17,6 smatra se anoreksijom. Ariane Friedrich odgovorila je kako je sve to rezultat nutricionističkog rada, osobito izbjegavanja šećera, te da nema govora o anoreksiji jer ona, inače, jede jako mnogo. Zanimljivo, ali Ariane Friedrich novac očito nije presudan u životu pa je već na početku ovogodišnje sezone objavila kako je ne zanima atletski jack pot od milijun dolara koliko bi dobila ako kao jedina atletičarka pobijedi na svih šest mitinga Zlatne lige. Ona je odmah rekla kako će ove godine nastupiti na Univerzijadi u Beogradu, a kako se Univerzijada vremenski preklapa s dva mitinga Zlatne lige, onima u Oslu i Rimu, Ariane Friedrich neće nastupiti na ta dva mitinga.

Univerzijada su olimpijske igre za studente a Ariane Friedrich je još uvijek studentica na policijskoj akademiji u Hessenu. Riječ je o tome da je pri policijskoj akademiji formiran odjel na kojem studiraju brojni njemački vrhunski sportaši a zauzvrat to je za policiju izvrsna reklama. Neobično, ali istinito, Ariane Friedrich je već tijekom studiranja sudjelovala u policijskim patrolama i istragama, i kaže da je oduševljena time što će završiti policijsku akademiju.

Pobjednica u prvom duelu

■ Na prvom mitingu Zlatne lige u Berlinu Blanka Vlašić u prvom pokušaju na 206 cm je rušila ljestvicu, a Ariane Friedrich je iz prve preskočila tu visinu. Nakon toga je Blanka Vlašić dva puta neuspješno pokušala preskočiti 209 cm. Hrvatska atletičarka nema više šansu za jack pot od milijun dolara, što bi dobila kao pobjednica svih šest mitinga.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika