24.06.2009. / 11:42

Autor: Boris Bilas

Europoslanik Aurelio Juri napustio Pahora zbog politike prema Hrvatskoj

Juri je cijelo vrijeme slovenske blokade pregovora zastupao drugo rješenje, te je smatrao kako bi bilo bolje kada bi Slovenija prihvatila prijedlog Francuske za njenog predsjedanja Unijom po kome Hrvatska u raspravi o granici ne bi smjela koristiti niti jedan dokument nastao iza 25. lipnja 1991

Aurelio JuriAurelio JuriAurelio Juri, slovenski europoslanik najavio je odlazak iz vladajuće stranke slovenskih Socijaldemokrata. Juriju je istekao mandat u Europskom parlamentu, a zbog loših odnosa s premijerom i predsjednikom stranke Borutom Pahorom nije se ponovno kandidirao. Glavni razlog sukoba i odlaska Jurija iz Socijaldemokrata je odnos vladajuće stranke i premijera osobno prema Hrvatskoj i blokada njenih pregovora o ulasku u Europsku uniju.

Juri je u razgovoru za internetski portal slovenske televizije izjavio kako se Pahorova politika blokade hrvatskih pregovora kosi s postulatima politike socijaldemokracije i njegovog razumijevanja ljevice. Juri je siguran kako je blokada pregovora radikalan potez koji neće pomoći rješavanju graničnog pitanja, a pogoršati će i bilateralne odnose Slovenije i Hrvatske.

Aurelio Jurij je već ranije želio istupiti iz stranke, ali je pričekao rasplet izbora za Europski parlament i kraj hrvatsko-slovenskih dogovora pod okriljem Unije. Proces pregovora okončan je upravo onako kako je Juri cijelo vrijeme i najavljivao.

"Sada, kada je cijeli proces zaustavljen, za što dio odgovornosti snosi i Slovenija, odlučio sam se na konačno napuštanje stranke", reako je Juri.

Juri je cijelo vrijeme slovenske blokade pregovora zastupao drugo rješenje, te je smatrao kako bi bilo bolje kada bi Slovenija prihvatila prijedlog Francuske za njenog predsjedanja Unijom po kome Hrvatska u raspravi o granici ne bi smjela koristiti niti jedan dokument nastao iza 25. lipnja 1991. Vladajuća koalicija tada ga nije poslušala, a Juri u znak protesta u Europskom parlamentu nije glasao u procesu odlučivanja o Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

registracija
20/5/09

BXLCRO, 24.06.09. 12:52

Jedna lasta ne donasa proljece-reklo bi se nasima! Zasto bas sada zbog Pahorove "politike" prema Hrvatskoj? Sada je to aktualno pa i mozda ce ici BADAVE kojem dalmatincu kuci na odmor sada kad mu je istekao EU mandat!!!


registracija
5/2/08

mrvabrada, 24.06.09. 15:33

Nije to jedna lasta "jednu lastu čini Pahor" Politička elita Slovenaca nastoji uvjeriti Slovence da su veći Slovenci od Slovenaca. Rupel, Janša, Turek samo su neki od političara u Sloveniji koji su mrzitelji svega što nije Slovensko.


registracija
24/6/09

Schengen, 24.06.09. 15:49

Ništa ćudno,Aurelio Juri alias Zlatko Jurić,to je njegovo pravo ime,rođen u selu Jurići kod Žminja.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika