25.06.2009. / 19:38

Autor: Nacionalova redakcija

'Prijeteći govor u Brezovici': Uredništvo Novog lista odbilo objaviti Starčevićev tekst o Mesiću

Starčević je u svojoj 'kolumni s dozom humora' pisao da su Đuka Hrženjak i Stjepan Mesić u Brezovici održali 'prijeteće govore' narodu koji je osnovao prvi antifašistički odred u Europi. Glavni urednik zabranio je da se takvo nešto objavi u Novom listu, jer smatra kako se radi o uvredljivom sadržaju

Ivan StarčevićIvan StarčevićRubrika koja pod pod autorskom pashom bivšeg Nacionalovog kolumnista Ivana Starčevića izlazi u riječkom Novom listu, proteklog utorka, po prvi puta u dvije godine - nije objavljena. Razlog je sporni dio rečene rubrike, u kojem je Starčević pisao o Stjepanu Mesiću te njegovom govoru u Brezovici povodom Dana antifašističke borbe. Naime, nedavno postavljenom glavnom uredniku riječkog dnevnika Ivici Đikiću nije se svidjelo što je Starčević napisao, te je pod obrazloženjem kako se to ne slaže s uređivačkom politikom, izbacio sporni sadržaj. Starčević je u svojoj 'kolumni s dozom humora' pisao da su Đuka Hrženjak i Stjepan Mesić u Brezovici održali 'prijeteće govore' narodu koji je osnovao prvi antifašistički odred u Europi. Glavni urednik zabranio je da se takvo nešto objavi u Novom listu, jer smatra kako se radi o uvredljivom sadržaju koji se ne slaže sa uređivačkom politikom lista kojeg uređuje. Također je kazao Starčeviću da mu to nikada neće objaviti, bez obzira na preinake, ali i da će sljedeće subote izbaciti cijelu rubriku ukoliko se ovaj usudi ponoviti ovaj tekst, koji prenosimo s portala Večernji.hr.

„U Hrvatskoj je na današnji dan osnovan prvi partizanski odred u okupiranoj Evropi, pa su u tom smislu Đuka Hrženjak i Stjepan Mesić održali prijeteće govore narodu koji je taj antifašistički odred osnovao. Opet smo dobili porciju da smo fašisti, a posebna je kriva država koja kvari mladež udžbenicima i tolerira kojekakve povjesničare. Predsjednik države Stjepan kaže da je on danas sam u borbi protiv fašizma. Hrženjak je ishvalio ne samo antifašističku borbu nego i potonji komunistički režim. Đuka je ratni veteran, a Stjepan je politički veteran. Obojica su roba za Sv. Križ Začretje i Sv. Helenu, za outlete u kojima se uz veliki popust prodaje roba za koju na tržištu više nema zanimanja. Uzalud se upinju, ta dva stara sebična trgovca."

Kako je Starčević istaknuo za Večernji list, posebno mu smeta što ga je urednik o ovom potezu obavijestio u utorak navečer, odnosno 24 sata kasnije. Ni taj dan nije ostao pošteđen cenzure, jer je prva rečenica o Mesiću također izbačena, kazao je Starčević. Ističući kako se radi o cenzuri i 'krađi te masakriranju' njegovog autorskog rada, Starčević se zapitao da li je sporni tekst možda ostao neobjavljen jer će Đikić njegove autorsle retke koristiti u svojoj novoj knjizi o Mesiću. Naime, on je prije pet godina o hrvatskom predsjedniku napisao knjigu od 240 stranica.

Vezane vijesti

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

DNEVNIK 3 Srijeda, HRT 1, 23.03 “Na Braču sam. Inače, Sinišu Kovačića je nemoguće braniti, sjećam se kako je nemoralno napao svoju kolegicu Anu… Više

Komentari

registracija
23/6/09

raatko, 25.06.09. 21:01

tko je ivan starčević? nekad pisao za nacional, ali srećom, ove su novine našle bolju autoricu tv kritika. neki se toga i. starčevića sjećaju i kao prodavača ustaških knjiga, tamo početkom 90ih godina.


registracija
16/6/09

Trenk, 26.06.09. 08:27

Rjecki Novi List ocito drzi do svoje reputacije i ne
zeli se spustati na nivo Hrvatske televizije, predstavljene likom i djelom gospodje Dijane Culjak Selebaj i njenih mentora (HLO). Dobro se sjecamo njenih uradaka, tipa emisije "Mokrista" , a sada u
drugom poluvremenu - stare nove vlasti emisije "Rastvoreno" . Ono sto je gospodja iskonstruirala na dan antifasisticke borbe u ataku na predsjednika nase drzave gosp. Mesica, radi i gore navedeni novinar Starcevic, znaci ista ekipa u isto vrijeme dirigirana iz istog centra. ALI OTKUD U TOM KOLU NACIONAL ?
Iznenadjen sam !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika