28.06.2009. / 14:00

Autor: Boris Beck

Vjeruju li ateisti u postojanje bosanskih piramida?

Reći da nema bijelih vrana i da nema Boga, jednako je znanstveno kao reći da ima bosanskih piramida i da ima Boga. Ili misliti da mi je Merkur naklonjen ili nenaklonjen dok ovo pišem. Molio bih zato ateiste, ufologe, agnostike, rašljare, antiteiste i horoskopdžije malo više skromnosti - isti smo

"Pa oni ne vjeruju!", uzvik je prostodušnog iznenađenja citiran iz Kur'ana u "Dervišu i smrti". Mene od nevjerovanja više iznenađuje sigurnost kojom ateisti poriču postojanje Boga, tako sigurni u znanstvenost svoje tvrdnje kao što je Semir Osmanagić siguran u postojanje bosanskih piramida. Ali ateizam počiva na jednako čvrstim znanstvenim temeljima kao i Bosanska piramida Mjeseca.

Pozvat ću u pomoć Karla Poppera. O njemu se 90-ih dosta govorilo u Hrvatskoj zbog njegova "otvorena društva", ali on je glasovit i po svojoj definiciji znanosti. Vrlo je jednostavna, iako pomalo neočekivana za one koji misle da znanost počiva na dokazu: znanost nije ono što se može DOKAZATI, nego ono što se može OPOVRGNUTI. Po tome je tvrdnja da se Sunce okreće oko Zemlje znanstvena jer se može opovrgnuti drugom tvrdnjom, a tvrdnja da me je anđeo čuvar izvukao bez ogrebotine iz posve smrskanog auta nije znanstvena jer ne možemo zamisliti protudokaz. Znanstveno, dakle, može biti i ono što nije istinito, kao što i istinito može biti neznanstveno.

Jedna od tvrdnji koje su istovremeno istinite i neznanstvene je izjava: "Bijele vrane ne postoje". Naime, već se sutra može pojaviti bilo tko s upravo takvom pticom u kavezu. Može li se ta izjava pretvoriti u znanstvenu? Može, ali nije lako. Za početak je moramo lokalizirati na neko razumno vrijeme i prostor, recimo za jedan dan na području maksimirske šume. Potom ćemo šumu podijeliti na sektore, u svaki sektor poslati potreban broj ljudi da ga pretraži kako bi se osvjedočio da u njemu nema bijelih vrana, a također moramo odrediti i promatrače koji će paziti da bijele vrane ne bi eventualno prebjegle iz jednog sektora u drugi. Tako ćemo na kraju pretrage moći sastaviti izvješće u kojemu će stajati da u vremenu pretrage i na tom području sa sigurnošću od, recimo, 96,6 posto, u Maksimiru nije bilo bijelih vrana.

To se, međutim, nije desilo s bosanskim piramidama. Nije Osmanagić prerovao planinu Visočicu, našao ondje temelje i zidove piramide, naselja i grobove radnika, njihove alate i nakit, igračke i boce, hramove i mačeve, pa onda to predstavio kao otkriće. On je jednostavno stao pred brdo, bubnuo da je to piramida, a ostalima prepustio čeprkanje. Mogao je isto tako reći da je vidio bijelu vranu u Maksimiru - a, vjerujte mi, da je to i učinio, i za to bi se našlo sljedbenika.

Dakle: reći da nema bijelih vrana i da nema Boga, jednako je znanstveno kao reći da ima bosanskih piramida i da ima Boga. Ili misliti da mi je Merkur naklonjen ili nenaklonjen dok ovo pišem. Molio bih zato ateiste, ufologe, agnostike, rašljare, antiteiste i horoskopdžije malo više skromnosti - isti smo.

Komentari

registracija
1/6/09

marko7, 28.06.09. 23:54

Jednostavno i točno. Odlično Beck.


registracija
30/6/09

Marceza, 30.06.09. 22:14

Gospodine Beck, vrlo plitko razmišljanje...Trebat će još dosta vremena da se prihvati postojanje piramida na ovim prostorima...Nažalost pišete o piramidama , a niste dovoljno informirani. Sve je znanstveno dokazano o strane znanstvenika iz Njemačke, Poljske, Francuske. Čak su i egipatski znanstvenici i arheolozi došli u Visoko da vide o čemu se tu radi, i ostali su zadivljeni. Vlast u Bosni je proglasila područje na kojem se nalaze piramide zaštičenim , pa je zabranjeno daljnje iskopavanje. Neki Egipćani su zavidni jer bi otkriće piramida u Bosni značilo turističku konkurenciju.Geometrija piramida je toliko savršena da je nemoguće da to nije činila ljudska ruka. Nije čudo da mnogima ne odgovara ovo otkriće, jer će "znalci" uvidjeti da moraju ponovno sastaviti knige o povijesti i da baš ne znaju mnogo. Malo se informirajte Gosp. Beck ! Ovo je veće nego što vaš um trenutno može pojmiti .Um ,poput padobrana , funkcionira jedino kada je otvoren.

Pozdrav


registracija
15/3/08

Sandzo, 08.07.09. 10:35

Beck, haj ti malo do Visokog, obidji malo DOKAZE piramida..nemoj da lupetas na nevidjeno. Malo manje zavisti, a vise vjere.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika