07.07.2009. / 12:43

Autor: Tamara Janušić

63 su mu godine tek: Sretan rođendan, dragi bikini!

Prema mišljenju francuskog modnog povjesničara, Oliviera Saillarda, bikini je postao popularan zbog moći žene, a ne moći mode

Bikini je u enciklopediji opisan kao kupaći kostim od dva dijela, koji prekriva grudi i prepone(i opcionalno stražnjicu).

Moderni bikini izumio je francuski inžinjer Louis Reard u 1946. godini, koji za svoj izum nije mogao naći model već ga je nosila plesačica Micheline Bernardini i tako šokirala konzervativno društvo.
Tadašnja reklama za bikini bila je "najmanji na svijetu kupaći kostim"

Prema mišljenju francuskog modnog povjesničara, Oliviera Saillarda, bikini je postao popularan zbog moći žene, a ne moći mode. U to vrijeme emancipacija žena se prikazivala emancipacijom bikinija.

Tako je do 2000. godine industrija bikinija zaradila oko 881 milijun američkih dolara, a i povećala prihode kozmetičkim salonima jer su popularni tretmani postali: bikini depilacija i odlazak u solarij.

Od ranih 40-tih godina dvodjelni kupaći kostimi su postali česti na američkim plažama. Tome su puno pomogle holivudske glumice kao što su Ava Gardner, Rita Hayworth i Lana Turner. Pin-up slike Rite Hayworth i Esther Williams u kostimima bile su distribuirana širokim masama.
No, pravi bikini dizajnirao je Jacques Heim u Parizu od tada novih materijala kao što su bili lasteks i najlon.

Do danas bikini ima mnogo varijacija na temu, od običnog dvodjelnog s trokutićima, do onog s push-up grudnjakom i tangama.

No, najsmješniji je ipak muški bikini ili mankini, koji je popularizirao Sascha Baron Cohen u filmu Borat.

U 1994. godini bikini je postao službena uniforma igračica odbojke na pijesku na olimpijskim igrama, ali je i to podizalo kontroverze jer je bikini u sportu bio označen kao preseksualan.

A u zadnje vrijeme bikini postaje i igračka za tehno frikove koji su izmislili bikini na solarno napajanje, tako da možete puniti svoj iPod dok ležite na plaži.

Fotogalerija

Vezane vijesti

Slavni Golden Gate Bridge obilježava 75. obljetnicu

Slavni Golden Gate Bridge obilježava 75. obljetnicu

Jedna od najpoznatijih građevina na svijetu Golden Gate Bridge ovoga vikenda slavi 75. rođendan, a vrhunac proslave bit će sutra kad će spektakularni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika