07.04.2004. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

IRAK

IRAK: 40 POGINULIH U DŽAMIJI U FALUDŽI


U zračnom napadu američkih snaga u iračkom gradu Faludži poginulo je oko 40 osoba. Poginuli su se nalazili u džamiji a prema nekim izvješćima većina poginulih su Suniti. Američki su helikopteri trima raketama pogodili džamiju a tijela poginulih su odmah vozilima odvezena s mjesta nesreće.
Američki predsjednik George W. Bush je izjavio da su SAD i dalje odlučne u ispunjenju zadanih ciljeva u Iraku, unatoč stalnim sukobima s pobunjenicima. Njegova je izjava uslijedila nakon jednog od najgorih sukoba otkada je u Ramadi, gradu zapadno od Bagdada, poginulo 12 američkih vojnika, a još dvadeset ih je ozljeđeno. Nasilje koje su inicirali šijiti otvorilo je novi front za koalicijske snage koje su se do tada uglavnom sukobljavale sa Sunitima, pristašama Saddama Husseina. Akcije koje su poduzeli šijiti potaknute su zatvaranjem novina radikalnog duhovnog vođe Moqtada Sadr al-Hawze prije tjedan dana pod optužbama da potiču nasilje. Za Sadrom je raspisana tjeralica, a on se trenutno nalazi u svetom gradu Najafu okružen naoružanim pristašama. Njegova vojska, poznata kao Vojska Mehde, organizirala je nasilne demonstracije i napala snage predvođene SAD-om u nekoliko gradova te zaprijetila da će se nemiri nastaviti. Unatoč novim nemirima, američki ministar obrane Donald Rumsfeld je izjavio kako nema konkretnih planova da se u Irak šalju nove trupe.

Vezane vijesti

'Bush je kriv za sve'

'Bush je kriv za sve'

Oko dvije trećine Amerikanaca vjeruje da je bivši američki predsjednik George Bush odgovoran za loše stanje američke ekonomije dok nešto manji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika