06.08.2009. / 12:05

Autor: Boris Beck

Zašto kondom(inij) ne bi bio loše rješenje za Hrvatsku

Kondominij nad Piranskim zaljevom bio bi salomonsko rješenje: slovenci bi dobili što traže, a granice se ne bi pomakle. Što bi dobila Hrvatska?

Javnost nije upoznata s detaljima dogovora Boruta Pahora i Jadranke KosorJavnost nije upoznata s detaljima dogovora Boruta Pahora i Jadranke KosorNagađanja slovenskog tiska da su Jadranka Kosor i Borut Pahor u Trakošćanu načelno dogovorili kondominij znači da je Slovenija prihvatila stari hrvatski prijedlog o podjeli vlasništva nad Piranskim zaljevom. Taj je prijedlog u travnju ove godine reaktualizirao Ivo Škrabalo, stručnjak za međunarodno pravo, jer je već svima postalo očito da je morska granica između Slovenije i Hrvatske nerješivo pitanje.

A nerješivo je iz jednostavnog razloga što Tršćanski zaljev dijele TRI zemlje - Hrvatska, Italija i Slovenija - te bi granice u njemu trebale očito rješavati sve tri zajedno kako bi svaka od njih iz njega imala izlaz na otvoreno more. No granice su odredile DVIJE - Jugoslavija i Italija - i to tako da Slovenija nema nikakve mogućnosti po međunarodnom pravu doći do međunarodnih voda. Da bi se to postiglo, trebalo bi u hrvatsko-slovenske pregovore uključiti i treću stranu - Italiju - što nikome ne pada na pamet: em bi se otvoriila Pandorina kutija talijansko-slavenskih odnosa, em bi se sve rasteglo u beskraj. I to pod uvjetom da Talijani, Slovenci i Hrvati žele reviziju Osimskih sporazuma prema kojima je iscrtana trenutna granica, a za time nitko nije iskazao želju.

I tako s jedne strane Slovenci imaju neko elementarno pravo na izlaz na more (taj osjećaj pravde oni neprestano uvode u pregovore kao načelo pravičnosti), a s druge je granica koju je nemoguće pomaknuti. Kondominij nad Piranskim zaljevom bio bi salomonsko rješenje: slovenci bi dobili što traže, a granice se ne bi pomakle. Što bi dobila Hrvatska? Treba priznati da bi dala nešto za ništa: pod uvjetom da se kondominij doista da izvesti po međunarodnom pravu te da se doista i izvede, Hrvati bi dobili pravo slobodno ploviti do Pirana i Portoroža što im zbilja ne treba. Ali dobila bi zahvalnog susjeda - i to ne zauvijek, nego samo dok kondominij traje, a riječ je o ugovoru koji se sklapa na određeni rok, 50 ili 99 godina, recimo. (Inače, ima jedan vodeni kondominij nedaleko od nas - Bodensko jezero je kondominij Austrije, Švicarske i Njemačke)

Kondominij bi se mogao lijepo politički zapakirati: evo, narode, dvije zemlje će zajedno upravljati jednim zaljevom, mjesto sukoba postalo je mjesto suradnje itd. Važnije od toga je da kondominij Hrvatskoj otvara dobre perspektive u pregovorima s BiH i Crnom Gorom, s kojima također ima graničnih prijepora. Da je Hrvatska Sloveniji dala koridor, morala bi ga dati i BiH - a ovako može ponuditi tek neškodljivi prolaz do Neuma (BiH ne može kao Slovenija ponuditi more za razmjenu tako da nema mogućnosti za kondominij). Isto je i s Crnom Gorom: rt Oštro zatvara ulaz u Bokokotorski zaljev i svi moraju ulaziti i izlaziti kroz hrvatske teritorijalne vode (nisu stari Dubrovčani bili glupi kad su prodavali Turskoj zemlju kod Herceg-Novog). Kondominij ondje značio bi dobitak za Hrvatsku, što znači da ga Crnogorci neće tražiti.

A najbolje je od svega što je ta riječ nerazumljiva glasačima HDZ-a i ako im Hebrang, Bebić i Šeks kažu da je kondominij dobar za Hrvatsku, svi će im vjerovati. Eventualno će pomisliti da je to neka vrsta kondoma, a s tim znaju izaći na kraj.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
4/8/09

panta, 06.08.09. 12:30

hadezeovcima bi trebalo kondome stavit na glavu...to bi bilo prigodno. mislim, kondomi su i napravljeni da se stavljaju na tako nesto...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika