12.08.2009. / 12:00

Autor: Marko Ćustić

Gušenje proračuna ili kako Hrvatima vratiti želju za seksom

Cilj predstojećih protuvladinih akcija ne smije biti nasilje i razaranje. Cilj mora biti uklanjanje ove sramotne Vlade koja Hrvatsku vodi sve dublje u propast. Stoga izbjegavajte plaćanje poreza na svakom koraku, vozite po propisima, otkažite TV pretplatu odmah i ograničite potrošnju - čim prije zagušimo proračun, prije ćemo se riješiti i ove Vlade

Marko Ćustić, zamjenik glavne urednice NacionalaMarko Ćustić, zamjenik glavne urednice NacionalaVlada Jadranke Kosor izvagana je i utvrđeno je da teži premalo, najkraći je sažetak bitke protiv parazitskih korisnika proračuna koju je tijekom proteklih mjesec dana premijerka izgubila. Nesumnjivo je da će prijedlog smanjenja broja nepotrebnih jedinica lokalne samouprave propasti, kao što su propale i ideje o reviziji broja branitelja, smanjenju izdataka za najimućniju vjersku organizaciju, rezanju potrošnje na Hrvate u inozemstvu.

Teret je prebačen na one koji zaista nešto rade i zarađuju pa je jasno da su mnogi već veoma uznemireni, a osjećat će se i gore nakon par mjeseci primanja umanjenih plaća, kad shvate koliko će im se standard dodatno urušiti.

Prije nekoliko dana sam doživio da me inače sasvim ozbiljni i suvisli ljudi pitaju "kad su ti prosvjedi u rujnu" i "gdje treba doći razbijati i paliti". Razgovor se nastavio u tom smjeru i uskoro se počelo govoriti o Mussoliniju obješenom naglavce na benzinskoj crpki u Milanu i sličnim sličicama iz povijesti. Ako je suditi po toj anegodoti, obični građani su prilično nabrijani i željni obračuna s onima koje smatraju krivima za nevolje u kojima su se našli. Najviše ih zabrinjava - pišem opet na osnovi razgovora s ljudima koje susrećem - što im je jasno da krizni harač nije neka spasonosna mjera, nego brzinska pljačka koja ima za cilj produžiti život aktualne Vlade za koji mjesec, a krizu će dodatno produbiti.

Ipak, jedan mladić do čijeg mišljenja držim, a koji bi vjerojatno radije da mu se u ovom kontekstu ne spominje ime, rekao mi je: "Nasilni prosvjedi nisu rješenje. Oni će samo ojačati represivni aparat i policijsku državu. Pravi odgovor bio bi građanski neposluh, najprije treba prestati plaćati račune državi."

Zaista, njegov je stav jedini ispravan u ovom trenutku, iako vjerujem da bi svaki građanin koji ima kredit s valutnom klauzulom doživio trenutno duševno zadovoljstvo kad bi uvalio ciglu kroz izlog svoje banke.

Cilj predstojećih protuvladinih akcija ne smije biti nasilje i razaranje. Cilj mora biti uklanjanje ove sramotne Vlade koja Hrvatsku vodi sve dublje u propast. Ova Vlada nije izabrana i nema legitimitet, iako je formalno pravno legalna. HDZ je pobijedio na izborima u vrijeme najveće gospodarske konjukture, uz obećanja blagostanja i prosperiteta, a izazvao je katastrofalnu krizu koja bi pogodila Hrvatsku bez obzira na globalna ekonomska kretanja.

Stoga izbjegavajte plaćanje poreza na svakom koraku, neka vaši računovođe smisle metode kako isplatiti plaće kroz seriju honorara manjih od 3000 kuna, vozite po propisima da vam sve učestalije policijske patrole ne mogu naplatiti kazne. Otkažite televizijsku pretplatu odmah - uštedjet ćete 1000 kuna godišnje, a kad vam zapečate televizor učinit ćete nešto i za svoje mentalno zdravlje. Budite kreativni i smislite način da ograničite svoju osobnu potrošnju - čim prije zagušimo proračun, prije ćemo se riješiti i ove Vlade.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
30/3/09

radar, 12.08.09. 14:18

Ova Vlada nema legitimitet ni da čuva ovce.

Kuc Kuc!
'ko je?
MMF
Naprijed!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika