17.08.2009. / 08:00

Autor: Ozren Podnar

Ironija sudbina: Zašto slobodne žene žude za zauzetim muškarcima?

Da vas netko pita tko više ganja tuđe partnere, muškarci ili žene, vjerojatno biste na prvu loptu prst uperili u muškarce. Ipak nije tako, kažu psiholozi koji su obavili opsežno istraživanje ljudske sklonosti prema "zabranjenom voću"

Žene smatraju da su zauzeti muškarci "kvalitetni"Žene smatraju da su zauzeti muškarci "kvalitetni"Žene, i to slobodne, najsklonije su tuđim partnerima, no psiholozi nisu sigurni zašto je tako. Nevezane žene često kukaju da su same zato jer su "svi kvalitetni muškarci zauzeti", što je posljedica stava da su svi zauzeti muškarci samim tim i kvalitetni.

Psiholozi sa Sveučilišta u Oklahomi ispitali su skupinu apsolvenata oba spola o njihovom idealnom romantičnom partneru. Nakon toga su ispitanicima rekli da su putem računala pronašli osobu koja im najbolje odgovara i pokazali im fotografiju te osobe (sve su žene dobile fotografiju istog muškarca, a svi muškarci iste žene, no nitko nije bio svjestan da i drugi gledaju iste fotografije). Polovici ispitanika rečeno je da je osoba sa slike slobodna, a drugoj polovici da je zauzeta.

Došao je trenutak da se ispitanici izjasne koliko im se preporučena osoba sviđa.

Muškarci, neovisno o ljubavnom statusu, i zauzete žene nisu marile je li preporučena osoba slobodna ili zauzeta. No, slobodne su žene pokazale izrazitu naklonost zauzetom muškarcu sa slike. Od ispitanica kojima je rečeno da je dotični muškarac slobodan, 59% je zaključilo da im se sviđa, no od onih kojima je napomenuto da je isti taj muškarac zauzet, čak je 90% izjavilo da je zainteresirano.

Zauzet? Mmmm...

U drugoj i neovisnoj anketi, žene koje ciljaju na vezanog muškarca većinom su iznijele da ih ne privlači što je muškarac zauzet, nego da su u igri drugi faktori. No, bit će da su lagale, ili da nisu svjesne pravih razloga zašto im se netko sviđa.

Iz istraživanja provedenog u Oklahomi proizlazi da je upravo status vezanog jednog te istog muškarca učinio zanimljivijim u očima slobodnih žena. Po jednom tumačenju, vezani muškarci privlačniji su zato što njihova veza dokazuje da su kvalitetan materijal; da nisu dovoljno dobri, ne bi bili u stanju privući svoju sadašnju partnericu.

Po drugom tumačenju, krivnja leži na samim slobodnim ženama: one, naime, jesu solo upravo zato što ih nedostupni muškarci privlače više od dostupnih, to jest slobodnih. Možda se takve žene u biti i ne žele vezati pa se klone onih s kojima je veza moguća?

Što se tiče muškaraca i njihovih preferencija, kod njih nema razlike u pogledu ljubavnog statusa žene koja ih zanima. Zauzeta ili ne, jednako im je privlačna (ili neprivlačna). Poznato je da je muškarcima u većem postotku stalo do toga da nekoj ženi budu prvi, pa ih posebno ne privlači spoznaja da je netko drugi već "iskušao" damu koja im se sviđa. Suprotno tome, malo je kojoj ženi bitno da je svom odabraniku prva seksualna partnerica, ali je mnogima značajno da je dokazao sklonost vezivanju, kao i da posjeduje druge kvalitete za brak: materijalnu situiranost, društveni položaj i spolno iskustvo.

Zavedi zauzetog na vlastiti rizik!

Slobodne žene ipak ne bi trebale padati na zauzete, ne samo zato što razaranje nečije veze zahtijeva mnogo energije.

"Ako žena osvoji zauzetog, pitanje je koliko će mu ubuduće smjeti vjerovati", komentirao je španjolski seksolog Esteban Miranda.

"Pozitivna ocjena poželjnosti vezanog muškarca može biti ispravna, no slobodne žene koje ciljaju na zauzete zanemaruju bitnu činjenicu: ako uspiju razbiti postojeću ljubavnu vezu u koju je upletena njihova simpatija, tada muškarac njihovih snova i nije baš kvalitetan materijal za vezivanje".

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika