20.08.2009. / 08:00

Autor: Orhidea Gaura

Branitelj iza rešetaka: 'Slovenci me dva mjeseca drže nevinog u pritvoru'

Marinko Kelčec Ključarićveć dva i pol mjeseca boraviu pritvoru u Novom Mestu pod optužbom da je pokušao opljačkati Novu Ljubljansku banku u Dobovi, iako za to ne postoji nikakav dokaz

Marinko Kelčec Ključarić sa suprugom Vasiljkom MartinovićMarinko Kelčec Ključarić sa suprugom Vasiljkom Martinović"Stoj, pucat ću!", te su riječi 54-godišnjeg hrvatskog branitelja i predsjednika Radničkog vijeća tvrtke Končar Marinka Kelčec Ključarića prekinule u mirnoj šetnji slovenskim mjestom Dobova 2. lipnja ove godine oko 12.15 sati.

"Ostao sam paf, ali odmah sam stavio ruke u zrak. Iako nikad u životu nisam bio hapšen, imam iza sebe ratno iskustvo i znam da bježanje u takvoj situaciji nije najpametnija opcija, a i bio sam previše iznenađen i šokiran da bih uopće išta pokušao. Policajac mi je prišao s leđa, lupio me po desnoj nozi i bacio na pod. U tom šoku, samo sam uspio pitati: "Zašto mi to radite?" Oni su me pitali: "Kaj radiš tukaj v Sloveniji?" Odgovorio sam da sam na izletu, a oni meni na to: "Opljačkao si banku! Opljačkao si banku!" Nisam imao pojma o čemu priča."

Ispričao nam je to, u prostorijama za posjete zatvora u Novom Mestu, odakle je svojedobno Nikica Jelavić izručen Njemačkoj, Marinko Kelčec Ključarić koji već dva i pol mjeseca boravi ondje u pritvoru pod optužbom da je pokušao opljačkati Novu Ljubljansku banku u Dobovi. Kaže da je njegova najveća greška bila što je svoj stari godišnji odmor odlučio iskoristiti za istraživanje potencijalnih planinarskih puteva po Sloveniji. Pritom je odjenuo traperice, zelenkastu majicu, vestu i crnu kapu šiltericu, a sa sobom je ponio i mali planinarski nožić na sklapanje koji uvijek nosi sa sobom na izlete. Međutim, vrlo slično bio je odjeven upravo i čovjek 50-ih godina koji je 2.lipnja oko 12 sati, držeći u ruci pokrivenoj vestom neki predmet, ispred poslovnice Nove Ljubljanske banke u Dobovi zaprijetio zaposlenici da mu otvori vrata tada zatvorene banke u kojoj su se nalazile još dvije djelatnice.

Ušao je unutra i, iako nije imao ni rukavice niti masku, a u banci su bile kamere, počeo pretraživati poslovnicu u potrazi za novcem. Našao je jedan bunt, no čim ga je primio u ruke, ekspodirala je zaštitna boja unutar bunta i uništila novčanice koje je potom bacio na pod.

Počinitelj je tada pobjegao u nepoznatom smjeru, bez da je sa sobom ponio i jedan euro. No, ni deset minuta kasnije slijedi spektakulrna akcija slovenske policije koja na Ilirskoj cesti u Dobovi, petstotinjak metara zračne linije od neopljačkane poslovnice, pod prijetnjom pucanja zaustavlja sumnjivca koji je mirno hodao pločnikom, slično odjeven, približno istih godina kao i počinitelj, a kako se kasnije utvrdilo i izgledom njemu vrlo sličan. Upravo u njemu djelatnice banke prepoznale su počinitelja.

No, Marinko Kelčec Ključarić kaže da policija nije postupala pravilno jer su od svih ljudi koji su bili na prepoznavanju jedino njemu obukli zelenu majicu, kakvu je imao i počinitelj. Da je jedino on bio tako odjeven vidljivo je i na fotografijama iz sudskog spisa koje je nacional.hr dobio na uvid. Iako se iskazi triju službenica u nekim detaljima bitno razlikuju, Marinko Kelčec Ključarić svjestan je da mu sve te činjenice nikako ne idu u prilog.

Ipak, protiv njega nedostaje ključni dokaz, a to su otisci prstiju i tragovi zaštitne boje po rukama.

"Nisam bio u banci i nisam čovjek sa snimke, iako taj čovjek zaista izgledom podsjeća na mene. Međutim, čim su me ulovili pregledavali su mi ruke i nisu na njima našli niti jednu mrljicu, a kamoli boju. Otiske prstiju su mi uzimali dvadesetak puta, i to sa svih prstiju, čak su mi uzeli i DNK, ali ništa nisu našli. Taj čovjek nije imao rukavice, a ispreturao je cijelu banku. Nemoguće je da nije ostavio ni jedan trag. U međuvremenu je policija otuđila moju staru vestu i torbicu i tvrde da su našli neku crvenu mrlju na vesti. Ja samo znam da je na vesti bila jedna stara mrlja, no to se uostalom forenzički može dokazati.

Još je jedan detalj čudan - uhićen sam u 12.15, a snimke s kamere pokazuju da se pokušaj pljačke odigravao od 12.16 do 12.20. Nisu čak uspjeli utvrditi koliko sat na kameri kasni."

Kako nema novca za odjetnika, Marinko Kelčec Ključarić dobio je odvjetnika po službenoj dužnosti, Marjana Černea iz Brežica. On istče da postupak prepoznavanja nije bio pravilno proveden jer je jedino njegov branjenik bio odjeven u odjeću sličnu onoj kakvu je nosio počinitelj. Zbog toga i drugih propusta, poput nepostojanja čvrstih materijalnih dokaza, uložio je već nekoliko prigovora na optužnicu i držanje optuženika u pritvoru te prijedlog za njegovo puštanje uz jamčevinu od 6 tisuća eura, ali taj je prijedlog nadležni Okružni sud u Krškom odbacio. Stoga je Marinko Kelčec Ključarić prisiljen još najmanje mjesec dana u pritvoru čekati početak suđenja, a zatvorsku ćeliju dijeliti s čovjekom koji je za vrijeme rata bio 'na drugoj strani'. Obraćao se raznim institucijama te Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ljubljani, ali službenici veleposlanstva posjetili su ga tek nekoliko dana nakon što im je i nacional.hr uputio službeni upit.

Iako se po slovenskom zakonu takvi postupci moraju provoditi brzo, Marinku Kelčec Ključariću pritvor je 24. srpnja ove godine, nakon što je već skoro dva mjeseca bio pritvoren, dodatno produžen i to zato jer je Okružni državni tužilac iz Krškog na godišnjem odmoru, kako je sud pored dežurnog tužioca ostao raditi sa samo još dva tužioca, nisu imali dovoljno vremena ni mogućnosti sastaviti kvalitetnu optužnicu. Zbog toga je zaključeno da je spis potrebno dati drugom tužiocu koji će mora proučiti cijeli slučaj te će se zbog toga Marinku Kelčec Ključariću pritvor produljiti.

Njemu je, pak, nejasno, ukoliko policija ima čvrste dokaze da je čovjek sa snimke on, ukoliko su ga službenice u banci uistinu prepoznale, ukoliko policija posjeduje njegovu odjeću, zbog čega je onda bilo potrebno tako dugo vremena za sastavljanje optužnice. Marinko Kelčec Ključarić uvjeren je da je unaprijed okrivljen i da su policija i državno odvjetništvo već odlučili o cijelom slučaju. Nije mu nikakva utjeha što će, ukoliko se dokaže da je nevin, za boravak u pritvoru od države Slovenije dobiti odštetu.

"Iskreno, nisam ni znao da imam pravo na to, niti sam o tome razmišljao. Radije bih da ne dobijem odštetu, ali da sam na slobodi.", kaže.

Iz udruge 'Čuvar ljudskih prava' u Ljubljani odgovorili su nam da bez suglasnosti stranke ne smiju davati informacije, a i da ne komentiraju postupke koji su u tijeku pred pravosudnim organima osim ako se postupak neopravdano ne odugovlači ili je u pitanju očita zloporaba ovlasti.

Vasiljka Martinović, vanbračna supruga Marinka Kelčec Ključarića, dva puta tjedno putuje u Novo Mesto kako bi mogla viđati svog partnera. Oboje su zahvalni prijateljima koji ju svaki put voze do Slovenije i nazad te im u svemu pružaju veliku podršku.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
22/7/09

bm0112, 20.08.09. 09:47

, bez da je sa sobom ponio i jedan
vanbračna
Poštovana novinarko.I Vi ste jedna u nizu iz profesije kojoj
je poznavanje Hrvatskog jezika nepoznanica.


registracija
28/7/09

Tihi, 20.08.09. 11:16

Oprostite gospodjo/gospodine bm0112, ali Vi lupate gluposti. Koju od gramatika uzimate kao mjerilo:

Babic-Finke-Mugosa (1971)
Tezak-Babic (1994)
skupina autora. (1997)
Silic-Prankovic (2005)


Bez da je sa sobom ponio i jedan euro.
(Njem. Ohne das er mit sich ein Euro genommen hat.)

Ne ponjevsi sa sobom ni jedan euro
(Njem. Ohne ein Euro mit sich genomen zu haben.)

Ne mora se uvijek pisati bez DA, a DA značenje ostane isto.
Ovo sto je napisano je posve jasno, razumljivo i stilski ujednaceno.
A osim toga u boljim novinskim kucama postoji i lektorat, tako DA novinari nisu za sve krivi..


registracija
20/8/09

okip, 20.08.09. 13:32

U istom pritvoru sam bilo 12 mjeseci. Iako je star, uredan je i čist. Hrana se vozi iz jedne kuhinje za bolnicu i tvornice i jako je dobra. U pritvoru je skoro pola hrvata i srba i nema nikakvih provokacija. Hrvati uživaju sva prava i više. Mogu, da imaju svoj radio i TV. Rublje jim peru dva puta tjedno, tuširaju se tri puta tjedno (zatvorenici svaki dan), doktor dolazi dva puta tjedno, o ako treba, voze te u bolnicu kod dežurnog. Ako zahtevaš, voze te kod zubara. Sve dokumente dobijaju na hrvatskom jeziku. Sud ko sud, spor je, ali za sve jednako loš. i još nešto. Oko Dobove nema nikakvih planina. Ni jedne. I tamo nikad nema turista i šetača, jer se nema kdje šetati i ništa vidjeti (malo selo, sa dve ulice).


registracija
3/7/09

GLAVNISUDAC, 22.08.09. 00:17

Pa vi tu se svadite ko majmuni oko gramatike a čovjek sjedi nevi u buksi! Bravo za Nacional da mu je dao priliku da nešto kaže ali gdje je tu naše veleposlanstvo,ministrić....država da štiti svog građana ?!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika