23.08.2009. / 19:24

Autor: Totalsport

Atletika, SP: Oduzeto zlato Nataliji Rodriguez; Mulaudzi i Thorkildsen prvaci

Zbog nesportskog poteza i guranja suparnice u finalnoj utrci na 1500 metara, te zbog izlaska sa staze, oduzeta je zlatna medalja Španjolki Nataliji Rodriguez na Svjetskom prvenstvu u Berlinu...

Nataliji Rodriguez oduzeto je zlatoNataliji Rodriguez oduzeto je zlatoTočno 250 metara do ciljne ravnine Rodriguez je s leđa saplela jednu od favoritkinja, Etiopljanku Geletu Burku, te je nastavila utrku, dok je Burka time izgubila svaku šansu za neku od medalja.

Rodriguez je, pak, u finišu pobijedila, ali se i sama nije radovala uspjehu jer je pretpostavljala što je čeka, a i što je napravila svojoj suparnici.

Zlato je tako pripalo Maryam Yusuf Jamal iz Bahreina, srebrna je postala Britanka Lisa Dobriskey, a brončana Amerikanka Shannon Rowbury.

Thorkildsen napokon svjetski prvak

Andreas Thorkildsen napokon je postao i svjetski prvak. Nakon dva olimpijska zlata u bacanju koplja, ovaj 27-godišnji Norvežanin je slavio na Svjetskom prvenstvu u Berlinu.

Thorkildsen je 2005. godine u Helsinkiju bio srebrni, a sve je ponovio dvije godine kasnije u Osaki. No, ovom prilikom nije imao takav peh da ostane jedno mjesto do zlata.

Dominirao je tijekom finala bacanja koplja, te je ostvario tri metra dužu daljinu od srebrnog Kubanca Guillerma Martineza, dok je treće mjesto osvojio Japanac Yukifumi Murakami.

Mulaudziju zlato na 800 metara

Mbulaeni Muladzi iz Južnoafričke Republike novi je svjetski prvak na 800 metara. Čekao je Mulaudzi na ovu medalju sve od 2003. godine i Pariza.

Tada je, naime, bio brončani, a u međuvremenu se okitio i srebrom na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. godine. U Berlinu je, pak, dočekao potpuno slavlje.

Vodio je u sporoj utrci od početka, a potom je pojačao ritam u zadnjih 400 metara. Dakako, svi učesnici finala su pratili ritam do kraja, pa su se medalje dijelile u samom finišu.

Mulaudzi je bio dovoljno jak da sačuva prvo mjesto, a iza njegovih leđa se odvijala prava drama. U istom vremenu su ciljem prošli Kenijac Alfred Kirwa Jego (branitelj svjetskog naslova) i Yusuf Saad Kamel iz Bahreina, s tim da srebro ide u Keniju, a bronca sinu proslavljenog Billyja Koncellaha, Kenijca koji je u karijeri dva puta osvajao naslov svjetskog prvaka u ovoj disciplini.

SP u atletici, koplje (m):

1. Andreas Thorkildsen (Nor) 89.59

2. Guillermo Martinez (Kub) 86.41

3. Yukifumi Murakami (Jap) 82.97

SP u atletici, 1500 m, finale (m):

1. Mbulaeni Mulaudzi (JAR) 1:45.29

2. Alfred Kirwa Jego (Ken) 1:45.35

3. Yusuf Saad Kamel (Bah) 1:45.35

Vezane vijesti

Bolt: Nitko u Londonu nema šanse protiv mene!

Bolt: Nitko u Londonu nema šanse protiv mene!

Najbrži čovjek svijeta Usain Bolt "obavijestio" je sve konkurente na predstojećom Olimpijskim igrama u Londonu da nemaju što tražiti protiv njega u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika