Objavljeno u Nacionalu br. 719, 2009-08-25

Autor: Berislav Jelinić

Unatoč dva dana dopusta

Petrač nije bio na sinovoj svadbi

HRVOJE PETRAČ kod kuće je čekao da mladenci dođu sa svadbene večereHRVOJE PETRAČ kod kuće je čekao da mladenci dođu sa svadbene večereHrvoje Petrač boravio je krajem svibnja dva dana u Zagrebu u svojoj kući u Bosanskoj ulici 30. O Petračevu se boravku u Zagrebu prošli tjedan pogrešno pisalo tvrdeći da je pušten na svadbu sina na jedan dan, a u novinskim tekstovima iščuđavalo se i jer je Petrač u Zagrebu boravio bez ikakve pratnje. Petračeva obitelj tražila je od mjerodavnih državnih institucija da Petrača puste i na krizmu njegove kćeri Karle koja se održala 23. svibnja, ali tomu njegovu zahtjevu nije udovoljeno. U prvom navratu odbili su mu i molbu da iziđe na svadbu sina Novice, ali gotovo na sam dan svadbe odlučeno je da ipak može izići na izvanredni dopust. Hrvoje Petrač odmah se po dolasku u Zagreb javio u Prvu policijsku postaju, a potom je produžio kući, jer nije dobio dopuštenje da se pojavi i na svadbenoj večeri koja se održavala u Petračevu restoranu Cantinetta u središtu Zagreba, na kojoj je bilo 20-ak uzvanika. Nitko osim Petračeve supruge Alice nije znao da je Hrvoje Petrač pušten na izvanredni dopust. To su mladenci i uzvanici doznali tek poslije ponoći, kada je službeno završena svadbena večera. Petrač je tada nazvao telefonom sina i čestitao mu, a uzvanici su potom nastavili slavlje u Bosanskoj 30. Dan poslije javio se opet u policiju i najavio povratak u zatvor.

Petrač će 31. kolovoza odslužiti 4. godinu svoje zatvorske kazne, koja ukupno iznosi 7 i pol godina zatvora. Kada zatvorenik uđe u odsluženje druge polovine kazne, tada može tražiti i neke zatvorske pogodnosti, poput četverosatnih izlazaka za vrijeme dopuštenih zatvorskih posjeta, koji se kasnije mogu produžavati sve do slobodnih vikenda.
Odmah nakon ubojstva Ivane Hodak 6. listopada 2008. Hrvoje Petrač je prebačen u zatvoreni dio kaznionice u Lepoglavi. Potom je 30. listopada prebačen u zatvoreni dio kaznionice u Puli. Nedugo potom ministar Tomislav Karamarko izjavio je da je to napravljeno iz sigurnosnih razloga, ali je Petrač naknadno dobio rješenje u kojem je stajalo da je to napravljeno iz organizacijskih razloga. Petrač se zbog toga i drugih proceduralnih nelogičnosti žalio pučkom pravobranitelju, koji je na temelju njegove pritužbe tražio izvješće od Uprave za zatvorski sustav. Otamo su poslali odgovor u kojem su iznijeli i neke činjenične netočnosti koje su sugerirale da je on uživao stanovite privilegije tijekom izdržavanja kazne. Odgovarajući na pitanje zašto Petraču nisu odobrene pogodnosti češćih dodira s vanjskim svijetom, Miroslav Mihoci, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav, napisao je i jednu neobičnu tvrdnju - da se pojedinačni programi izvršavanja kazne zatvorenika ocjenjuju i tako da se uzimaju u obzir reakcija šire društvene zajednice te okolnosti u zajednici. Nije jasno što bi to trebalo značiti i kako se to primjenjuje u pojedinim slučajevima.

Vezane vijesti

Petrač i Mateković Zagorcu moraju vratiti 750.000 eura

Petrač i Mateković Zagorcu moraju vratiti 750.000 eura

Hrvoje Petrač i Ivan Mateković, pravomoćno osuđeni zbog otmice sina bivšeg generala i pomoćnika ministra obrane Vladimira Zagorca, moraju Zagorcu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika