03.09.2009. / 16:13

Autor: Daria Grudić

Šveđanin pokušava potaknuti dojke da proizvode mlijeko

Muška laktacija je relativno uobičajena pojava uslijed hormonskih terapija, no Ragnar ne želi koristiti nikakve kemikalije da bi pospješio proces. Sigbritt Werner, profesorica endokrinologije u Karilonska Institutu u Stockholmu, kazala je kako je moguće da mladić nakon tri ili četiri mjeseca proizvede kap ili dvije

Muškarac želi postati dojiljaMuškarac želi postati dojiljaŠveđanin Ragnar Bengtsson upustio se u neobičan eksperiment za koji se nada da bi mu mogao omogućiti da doji svoju djecu. Stockholmski 26-godišnji obiteljski čovjek počeo je u utorak stimulirati svoje grudi pumpom u nadi da će one početi proizvoditi mlijeko.

''Vrijedi pokušati sve što ne može štetiti. Ako uspijem, dokazati ću da muškarci imaju sposobnost postati još bliži sa svojom djecom u ranijoj dobi'', rekao je Ragnar.

Njegov pokušaj dokumentirati će se na švedskoj televiziji TV8. Ragnar će također pisati blog na internetskoj stranici te televizijske kuće, a ime bloga u prijevodu znači 'Mliječni čovjek - kap po kap'. Ragnar će pumpati svoje grudi u intervalima od tri sata i tako do početka prosinca. Kako studira ekonomiju, neće uvijek moći pumpati u privatnosti: ''Morat ću usred predavanja izvaditi pumpu i obaviti to. Ne smeta mi ako će nekome zbog toga biti neugodno ili smiješno. Ako netko ima s tim problema, to je njegova stvar'', rekao je.

Muška laktacija je relativno uobičajena pojava uslijed hormonskih terapija, no Ragnar ne želi koristiti nikakve kemikalije da bi pospješio proces. ''Ako bude funkcioniralo i mlijeko bude imalo dovoljnu nutritivnu vrijednost, to će biti veliki uspjeh'', rekao je otac dvogodišnjeg djeteta koje trenutačno nije uključeno u eksperiment. No, nije isključeno kako će on sam dojiti svoju buduću djecu.

Njegov pothvat izazvao je razne reakcije i nisu svi pristaše tog neobičnog eksperimenta. ''Bilo je mnogo snažnih reakcija. Neki ljudi misle da je to bolesno'', kako kaže.

Sigbritt Werner, profesorica endokrinologije u Karilonska Institutu u Stockholmu, kazala je kako je moguće da mladić nakon tri ili četiri mjeseca proizvede kap ili dvije.

''Žene doje nakon što ih tokom devetomjesečne trudnoće estrogen doslovno preplavi, dakle očito je da je potrebno vrijeme. Ali ako mladić bude redovito radio na sebi, mogao bi primijetiti formiranje sloja tkiva ispod bradavice i proizvoditi dovoljno hormona prolaktina koji uzrokuje stvaranje mlijeka'', rekla je. 
Wernerica je optimistična što se tiče eksperimenta, jer bi tada muškarci lakše mogli smiriti djecu kada majka nije u blizini. Naime, djeca znaju da dojka ima dvojaku funkciju: prva je da im daje mlijeko a druga da im pruža bliskost, toplinu i utjehu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika