04.09.2009. / 13:21

Autor: Daria Grudić

Znanstvenici: Žene s tankim bedrima podložnije bolestima srca i preranoj smrti

Prema davno objavljenim studijama, premalo mišićnog tkiva može uzrokovati dijabetes tipa 2 i otkazivanje srčanih funkcija. To nije pravilo samo kod žena, već i kod muškaraca

Mršava bedra znače i veći rizik od bolestiMršava bedra znače i veći rizik od bolestiŽene su često ljubomorne na svoje prijateljice mršavih nogu. No, za one s tankim bedrima, prema posljednjim istraživanjima, postoji veći rizik od srčanog udara. Žene čije butine imaju manje od 60 centimetara obujma lakše obolijevaju od srčanih bolesti i umiru mlađe.

Prema davno objavljenim studijama, premalo mišićnog tkiva može uzrokovati dijabetes tipa 2 i otkazivanje srčanih funkcija. To nije pravilo samo kod žena, već i kod muškaraca. U istraživanju u Danskoj bilo je uključeno 1463 muškarca i 1380 žena između 35 i 65 godina.

Pregledani su i izmjereni između 1987. i 1988. i zatim praćeni deset godina. Za vrijeme tog perioda 257 muškaraca i 155 žena je umrlo, 263 muškarca i 140 žena oboljelo od kardiovaskularnih bolesti, a 103 muškarca i 34 žene oboljelo je od srčanih bolesti.

Profesor Berit Heitmann tvrdi da rezultati sugeriraju da je rizik od prerane smrti povezan s veličinom bedara, no da je potrebno još istraživanja kako bi se ti rezultati potvrdili. ''Činjenica da je više od polovice muškaraca i žena koji su sudjelovali u testiranju imalo premršava bedra, zabrinjavajuća je'', rekao je i dodao: ''Liječnici bi definitivno trebali uzeti u obzir ovo istraživanje kao rani pokazatelj mogućih kardiovaskularnih bolesti i prerane smrti.''

Unatoč tomu, britanska Heart Foundation demantirala je ideju da se po debljini bedara može mjeriti vjerojatnost oboljenja od srčanih bolesti oslanjajući se na nedostatak dokaza o toj teoriji.

Ipak, slabo mišićno tkivo posljedica je nedovoljne fizičke aktivnosti što definitivno doprinosi riziku obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti. Iz Heart Foundation preporučuju da bi bilo korisnije da se ljudi umjesto mjerenja bedara nastoje baviti nekom fizičkom aktivnosti najmanje 30 minuta dnevno i na taj način doprinesu svome zdravlju.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika