09.09.2009. / 12:40

Autor: Daria Grudić

Biolozi predviđaju: Naša djeca će živjeti 120 godina

Dok se današnje sredovječne žene mogu nadati da će poživjeti do 80. ili 90. godine života, neki biolozi tvrde da bi naša djeca mogla poživjeti i 120 godina uz očuvan zdrav razum. Dva američka profesora su se kladila da će 2150 postojati osoba stara 150 godina. Drugi se kladio na brojku od 130 godina

Životni vijek sve je dužiŽivotni vijek sve je dužiProšlog desetljeća potraga za 'eliksirom mladosti' prešla je iz znanstvene fantastike u laboratorije i istraživačke institute diljem svijeta.

Prema procjenama znanstvenika, među nama postoji stvarni Dorian Gray. Ta osoba nije nužno prekrasan mladić s neobičnim portretom na tavanu. U priči Oscara Wildea, prema kojoj je snimljen i film, portret sve više stari omogućujući Dorianu da ostane vječno zgodan unatoč njegovom lošem životu. Ta osoba je netko s jako dobrim genima tko ujedno živi zdravo uz povremene medicinske intervencije koja na taj način ostaje mlada i neobično dugo živi.

U posljednjem stoljeću svaka generacija u prosjeku živi dulje od one prethodne i to zahvaljujući napretku u zdravstvu, prehrani, borbi protiv bolesti. Očekivani životni vijek produljio se s manje od 50 godina na 75 i više. Ova generacija počinje starenje smatrati bolešću za koju se treba naći lijek.

Dok se današnje sredovječne žene mogu nadati da će poživjeti do 80. ili 90. godine života, neki biolozi tvrde da bi naša djeca mogla poživjeti i 120 godina uz očuvan zdrav razum. Dva američka profesora su se kladila da će 2150 postojati osoba stara 150 godina. Drugi se kladio na brojku od 130 godina.

Starenje se događa kada se obnavljanje naših stanica usporava. To također može uzrokovati i bolesti vezane uz poremećeno obnavljanje stanica kao što su rak, artritis i Alzheimerova bolest.

Cijela vojska znanstvenika bori se protiv bolesti starenja i sve više napreduje u radu sa stanicama. Na medicinskom fakultetu John Hopkins u Marylandu je objavljeno da su stanice tumora na jetri miševa jednostavno nestale kada su bile tretirane genetskim komadićima zvanim mikroRNA. Nadaju se kako će ovaj veliki uspjeh biti u što skorijem vremenu primjenjiv na ljudima.

Postoji i određen problem s farmaceutskim tvrtkama koje odlično zarađuju na starenju i bolestima. Postoje sumnje da one kontroliraju razvoj takvih projekata. No, ne ide im u prilog što su današnje generacije sijedih znanstvenika sve bogatije i taštije. Anti-age industrija u Sjedinjenim Državama procijenjena je na 20 milijardi dolara i narast će ove godine za devet posto zahvaljujući terapijama protiv menopauze, gubitka kose, problema sa zglobovima i gubljenjem pamćenja.

Sve je veći broj milijardera koji se probude ujutro s ogromnom željom da produlje svoj život, pa je stoga ovaj sektor sve bogatiji, veća je konkurencija i brže se razvija, a mušterije željno čekaju.

Neki znanstvenici vjeruju da, ako starenje može biti usporeno ili čak preokrenuto, smrt više nije nepobjediva. Kontroverzni britanski istraživač Aubrey de Grey ne vidi razloga zašto ljudsko tijelo ne bi živjelo tisuću godina. On vjeruje da moderni Metuzalem već hoda među nama. Njegova ideja bliska je onoj o 'transhumanistima', ljudima koji vjeruju da koristeći znanost mogu nadići ograničenja ljudskog tijela, pa tako i ono najveće - smrt.

''Jako smo blizu tome da počnemo živjeti i 1000 godina zahvaljujući SENS-u, projektu koji se bavi prevencijom i liječenjem starenja. To nije samo ideja, već detaljan plan kako popraviti sve vrste molekularnih i staničnih oštećenja koji nam se s vremenom događaju. Sve metode kojima se to može postići ili već funkcioniraju u preliminarnom obliku ili su bazirane na tehnologiji koja već postoji i samo treba biti dobro korištena i kombinirana'', tvrdi de Grey dodajući da će se te metode razvijati puno brže nego što mi starimo.

Zanimljivo je i istraživanje koje je dokazalo da biste si mogli produžiti život ako unesete 30% manje kalorija nego što vam je potrebno. To ne vrijedi za anoreksičarke i bulimičarke. Neki od najstarijih ljudi na svijetu, koji žive na japanskom otoku Okinawa (poznatom po maloj količini hrane) u prosijeku žive pet godina dulje od Amerikanaca zato što unose deset puta manje kalorija.
Cilj istraživanja na ovom polju jest otkrivanje mehanizma koji uzrokuje starenje i zaustavljanje njegovog pogona. Makar usporavanje. Neki tragovi dolaze od 16-godišnje Brooke Greenberg koja je veličine 11-mjesečne bebe. Prestala je rasti dok je bila beba, no neki dijelovi njezina tijela nastavili su rasti: ima zube kao u bebe ali kosti kao 10-godišnjakinja (u staničnom starenju, ne po veličini).

Ne može govoriti ni gutati normalnu hranu, već ju se hrani kroz cijev na trbuhu. Njezino stanje naziva se X sindrom i jedina je takva osoba na svijetu. Mogući urok tomu je nedostatak gena koji kontrolira rast, razvoj i starenje tijela. Brooke je ostaje zauvijek mlada, no njezin izostanak starenja ima svoju cijenu.

Događali su joj se srčani udari, napadaji i tumori i nekoliko je puta skoro umrla. Njezina stanje pokazuje nam nešto što je Dorian Gray brzo otkrio, a što znanstvenici, transhumanisti i milijarderi tek trebaju otkriti - pazi što želiš, moglo bi ti se i ostvariti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika