10.09.2009. / 12:54

Autor: Andrea Belin

Ljubavni jadi: 4 pouzdana znaka da ste u lošoj vezi

Saznajte koji vas simptomi upozoravaju da ozbiljno razmislite o prekidu jer je očito da vam ovakav odnos s partnerom zadaje samo muke!

Žene teško podnose svađuŽene teško podnose svađuGotovo da ne postoji par koji se barem jednom nije žestoko posvađao. Problem je u tome što se žene od konfliktnih situacija oporavljaju danima dok se muškarci već nakon nekoliko sati niti ne sjećaju zašto su se svađali sa svojom boljom polovicom. Ukoliko i vi imate turbulentnu vezu u kojoj žestokih rasprava nikada ne nedostaje, a svakodnevno osjećate glavobolju i umor, velika je vjerojatnost da bolujete od "ljubavne bolesti".

Ubrzani rad srca
Rezultati istraživanja provedenog na jednom kalifornijskom sveučilištu pokazali su da pripadnici oba spola različito reagiraju na konfliktne situacije. Ženama krvni tlak tijekom žestoke rasprave varira, međutim satima kasnije ostaje prilično visok, dok je muškarcima krvni tlak identičan prije, za vrijeme i nakon svađe. Znanstvenici nadalje objašnjavaju da žene, za razliku od pripadnika jačeg spola, u stresnim situacijama imaju znatno brži puls i upravo zbog toga im se tlak povećava. Nadalje, tvrde stručnjaci, ukoliko se tijekom rasprave broj otkucaja srca drastično povećava, vezu ili brak ne čeka svijetla budućnost.

Depresija
Slična je situacija i s hormonima stresa. Dok se razina hormona tijekom rasprave kod muškaraca nije mijenjala, ženski organizam je lučio kotrizol, hormon stresa. Dakle, žene su uglavnom što pretpostavljamo znate iz vlastitog iskustva, nakon konfliktnih situacija osjećaju izuzetno loše. Danima su bezvoljne, a osim toga hormon stresa
loše djeluje na imunološki sustav. Povećana razina ovog hormona jedan je od glavnih uzročnika raka grlića maternice.

Pad imuniteta
Kada imunološki sustav potpuno oslabi, prehlada je neizbježna u većini slučajeva. Naravno, da stres može izazvan i nekim drugim razlozima, međutim ako ste tih dana imali konfliktnu situaciju s partnerom, velika je vjerojatnost da se zbog toga ne osjećate dobro. Na žalost, većina žena još uvijek ne želi priznati da se ne osjećaju dobro zbog svađe sa svojom "boljom" polovicom.

Gubitak samopouzdanja
Nakon stresnih situacija, ženama je samopouzdanje na najnižoj mogućoj razini. Svakodnevna vrijeđanja od strane partnera znaju potpuno izbezumiti da se pripadnice nježnijeg spola osjećaju kao najjadnija bića na svijetu. Ukoliko su žestoki verbalni sukobi svakodnevna pojava u vašoj vezi, možda je vrijeme da napokon priznate da je vrijeme za potragu za novim partnerom. U protivnom, neki od gore navedenih simptoma su neizbježni.

Vezane vijesti

Stres smanjuje mozak

Stres smanjuje mozak

Emotivni stres od prošlogodišnjeg tsunamija u Japanu kod nekih je preživjelih doveo do smanjivanja mozga, utvrdili su japanski znanstvenici koji su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika