18.09.2009. / 15:31

Autor: Hrvoje Šimičević

Nož u Ivina leđa: Bandić i Antunović u akciji Kupujmo Nadana

Prema službenoj najavi, SDP-ov dvojac priključit će se subotnjem skupu na Trgu bana Ječaćića, tradicionalnoj kampanji HGK Kupujmo hrvatsko, koja je u javnosti protumačena kao nastavak kampanje i ciljanog promicanja Vidoševićeva lika i djela

Milan Bandić i Nadan Vidošević Milan Bandić i Nadan Vidošević Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević i dalje se ne osvrće na javne kritike kako je nedopustivo da svoju predsjedničku kampanju promovira na račun HGK. Štoviše, kako se kritike intenziviraju, tako Vidošević nastoji pratiti njihov korak i još više promovirati svoj lik koristeći infrastrukturu i novac organizacije koju po dekretu financiraju sve tvrtke u Hrvatskoj.

Podsjetimo, Vidošević je kandidaturu objavio 2. rujna na skupštini Hrvatske gospodarske komore. Kao da to nije bilo dovoljno, uslijedile su opsežne i zajedničke kampanje čelnika HGK i njegova alter ega što pretendira na Mesićevo mjesto. Potonji se tip od spomeutog datuma našao u čak pet sukoba interesa, jer je svoju predsjedničku aspiraciju promovirao na upravo toliko skupova HGK: tri dana nakon kandidature posjetio je Koprivnicu, 7. rujna bio je u Rijeci, 9. u Otočcu, 10. u Tvornici TCG u Benkovcu te 11. rujna u Krapini. Ono što će se dogoditi ovog vikenda, mogao bi biti 'šlag na tortu'

Subotnji skup na Trgu bana Ječaćića, tradicionalna kampanja HGK Kupujmo hrvatsko, već je u javnosti protumačena kao nastavak kampanje i ciljanog promicanja Vidoševićeva lika i djela, što je, smatraju drugi predsjednički oponenti, u najmanju ruku teška zlouporaba njegove formalne pozicije. Dodatne tenzije usuret sutrašnjem skupu podignute su zahvaljujući očigledno lažnoj promidžbi HGK stožera, iz kojeg je jučer odaslano priopćenje da će na ovom skupu nazočiti svi predsjednički kandidati, plus premijerka Jadranka Kosor. Naime, takve su najave od svih kandidata (osim naravno Vidoševića) - demantirane, uz dodatnu opasku kako im poziv nitko nije poslao.

No, tada dolazi najzanimljiviji dio. Znatno korigirano i eliminirano suvišnih tvrdnji o nazočnosti premijerke i ostalih kandidata, današnje priopćenje HGK nudi poprilično manji broj političkih uglednika, među kojima su - potpredsjednica Hrvatskog sabora Željka Antunović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, oboje političari što formalno pripadaju Socijaldemokratskoj partiji.

Iako treba napomenuti da Željka Antunović na ovaj skup očigledno ide pod egidom službene predstavnice Sabora, bit će zanimljivo vidjeti kako će na to reagirati stranačka središnjica SDP-a, s obzirom na to da su jučer upravo oni bili najglasniji kritičari sutrašnjeg 'predizbornog skupa', kojeg je Vesna Pusić nazvala "Kupujmo Nadana".

Naime, upravo je SDP-ov predsjednički kandidat Ivo Josipović kazao kako je riječ o 'očitoj zlouporabi Hrvatske gospodarske komore'.

Što o tome misli Bandić?

Sveopćoj je javnosti već duže vrijeme poznata Bandićeva retorika namjernog iritiranja stranačke središnjice, jer on i dalje igra na neodlučnost po pitanju vlastite kandidature za predsjednika. Bandić se nije pojavio na jučerašnjem službenom predstavljanju Josipovićeva izbornog stožera i sva je prilika da ga neće podržati. Stoga je gotovo sigurno da će svoj posjet Vidoševiću u funkciji gradonačelnika iskoristiti da dodatno unezvjeri Zorana Milanovića.

S druge strane, kada je o Željki Antunović riječ, treba napomenuti kako je i ona nedavno na Iblerovom trgu izrazila 'rebeliju' prema Josipovićevoj kandidaturi i pripadajućem stranačkom konsenzusu po tome pitanju. Naime, pojedini su mediji objavili kako je jučer dovela u pitanje cijeli postupak izbora SDP-ova predsjedničkoga kandidata. Navodno je prozvala vrh stranke tvrdeći da svi kandidati u toj stranci nisu imali jednaku mogućnost nominacije.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
18/9/09

Nokia1971, 18.09.09. 16:19

Znaci, Vidosevic bi trebao prestati raditi svoj posao (HGK promovira "Kupujmo hrvatsko" vec vise od 10 godina na ovaj ili slican nacin), a ostali kandidati mogu i dalje lijepo lupati po svojim svakodnevnim poslicima jer su...sto? Posebni? Jadni? Bas ne vidim da je Josipovic odutao od predavanja i skupljanja place po ZAMP-u, a ni Hebrang nije preskocio svakodnevne odbore i honorare iz bolnica. Valjda samo Vidosevic treba prestati raditi da bi se ostali osjecali lakse.
Zbilja mi nije jasno zasto ovi novinari sa takvim ocito pretencioznim clancima tako bezobrazno smatraju svoje citatelje idiotima?


registracija
27/7/09

columbo, 18.09.09. 20:00

Ovo sto radi Vidosevic manje vise je vec vidjeno u izbornoj praksi i tu se nema sto dodati ni oduzeti. No, mene "brine" ovaj Bandic, jer gdje je on tu nisu cista posla. Toboze se htio kandidirati, te zabavljao javnost, a sve da mu se Pntovcak na pladnju nudio (bez izbora) ne bi ga prihvatio. Jer, nije lud ispustiti zlatnu kokos iz ruku, No, nije mu ni stranka (makoliko je ili nije njegova) ona koja bi morala biti. Nesto ceprkaju, samo da se ne docepaju vlasti. U hladovini je ugodnije...


registracija
8/8/09

tovar62, 19.09.09. 02:44

kakav Josipovic prvi se macici bacaju u vodu....


registracija
18/9/09

Nokia1971, 19.09.09. 16:37

Columbo, mislim da si u pravu. Bandic je lovac u mutnom i samo u mutnom moze opstati jer kad se voda razbistri, nece mu pomoci ni djeljenje tudjeg novca uokolo. Taj je pustio krakove po Zagrebu i ima tal u svakom poslu. U hladovini je zbilja ugodnije...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika