28.09.2009. / 08:00

Autor: Nacionalova redakcija

Pahorov tajni plan: Ostaje dio blokade, dok Kosor ne ispuni dogovor

Slovencima je dobitak što je Hrvatska priznala da prejudicira granicu, i činjenica da će odblokirati samo ona poglavlja koja su blokirana zbog graničnog spora, ali će uz to i zadržati nekoliko 'u rezervi', u slučaju da Hrvati ne ispune ono što su obećali

U tajnom dokumentu što se nedavno pojavio u Sloveniji, a autorstvo se navodno može pripisati vladi Boruta Pahora, među ostalim je nabrojano što je sve Slovenija dobila najnovijim dogovorom Boruta Pahora s Jadrankom Kosor. Prema pisanju Jutarnjeg lista, u tom se papiru objašnjava razlika između odbijenog francuskog prijedloga iz prošle godine, i onoga koji je nedavno prihvaćen. Slovenija naime smatra kako su u dobiti jer je na ovaj način spor oko dvije zemlje ostao problem EU, a ne samo bilateralno pitanje.

Nadalje, Slovencima je dobitak što je Hrvatska priznala da prejudicira granicu, i činjenica da će odblokirati samo ona poglavlja koja su blokirana zbog graničnog spora, ali će uz to i zadržati nekoliko 'u rezervi', u slučaju da Hrvati ne ispune ono što su obećali. Na taj je način Ljubljana priznala da je blokada tih poglavlja prouzročena izričito bilateralnim problemima, što se nikako ne slaže s stavom Europske unije, koja i dalje tvrdi kako pitanja dvaju zemalja nemaju veze s pregovorima o članstvu.

Tijekom aktualnog tjedna odigrati će se nekoliko događaja, iznimno važnih za hrvatske pristupne pregovore, ali i za samu Uniju. Naime, krajem tjedna u Irskoj će se održati referendum o ratifikaciji Lisabonskog sporazuma, bez čijeg prihvaćanja Njemačka i Francuska i dalje tvrde kako proširenja nema. Prema nedavnim najavama, u petak će Hrvatska otvoriti ili privremeno zatvoriti 11 poglavlja. Uz to, krajem tjedna Hrvatska nastavlja pregovore sa Slovencima oko arbitražnog sporazuma o pitanju granice.

Što se tiče graničnih poteškoća dviju zemalja, iz EU-a su optimistični. Naime, u Bruxellesu smatraju - unatoč tomu što ni oni nisu u potpunosti upoznati epilogom posljednjeg sastanka Pahora i Kosor - kako će dvije zemlje nastaviti u duhu nedavnog dogovora, te da se stvari ne bi trebale unazaditi na razinu koja je bila aktualna sve do prije nekoliko tjedana.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika