28.09.2009. / 12:51

Autor: Hina

Francuska želi privući ulaganja iz islamskog svijeta

Ekonomisti tvrde da bi sredstva prikupljena islamskim financiranjem dala poticaja francuskom tek rođenom gospodarskom oporavku

Francuska pokušava privući strana ulaganjaFrancuska pokušava privući strana ulaganjaFrancuska vlada odlučila je pretvoriti Pariz u novo europsko središte za islamske financijaše kako bi prilagodbom islamskim poreznim i bankovnim zakonima privukla velike muslimanske ulagače.

Francuski je parlament ovaj mjesec odobrio promjene zakona kako bi se omogućilo izdavanje islamskih "sukuk" obveznica a katarska banka Qatar Islamic Bank već je izrazila interes da postane prva islamska banka u Francuskoj.

Francuska je dom najvećoj europskoj muslimanskoj manjini i želi istisnuti London s pozicije europskog islamskog bankovnog središta, nudeći proizvode koji su u skladu sa šerijatskim zakonom i ispunjavaju potrebe velikih ulagača većinom iz zemalja Perzijskog zaljeva.

Ekonomisti tvrde da bi sredstva prikupljena islamskim financiranjem dala poticaja francuskom tek rođenom gospodarskom oporavku, i to instrumentima koji su na glasu kao financijski pouzdaniji od visokorizičnih derivata koji su uzrokovali globalnu krizu u 2008.

Elyes Jouini, autor izvješća predstavljenog francuskoj vladi prošle godine, procjenjuje da bi Francuska prilagodbom islamskim poreznim i bankovnim zakonima stekla pristup do 120 milijardi eura islamskog kapitala.

Od toga bi samo sedam milijardi eura bilo prikupljeno među francuskih pet milijuna muslimana.

Rasprava je zasad uglavnom usredotočena na otvaranje francuskog tržišta islamskim "sukuk" obveznicama koje ne nose kamatu već omogućuju sudjelovanje u dobiti kroz niz prihoda ostvarenih na temelju imovine. Ulagači dobivaju kupone koji odgovaraju dobiti ostvarenoj imovinom na kojoj se temelji obveznica.

Šerijatski zakon zabranjuje zarađivanje kroz naplatu kamata, kao i ulaganja u kompanije uključene u duhansku i industriju alkohola, te kockanje.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika