29.09.2009. / 08:30

Autor: Andrea Belin

Kako razlikovati pravu bolest od stanja kroničnog stresa

Koliko ste puta pomislili kako ste sigurno bolesni, no već nakon par dana odmora sve su tegobe nestale? Ukoliko vam se to dogodilo, nije riječ ni o čemu zbog čega biste morali ići doktoru. Samo se opustite...

Stres ima simptome mnogih bolestiStres ima simptome mnogih bolestiStalne prehlade, bolovi u leđima i glavobolje samo su neki od simptoma kojima je stres jedan od glavnih uzročnika. Umjesto da u takvim situacijama posežete za slatkišima ili nekom drugom kaloričnom hranom, radije poslušajte naše savjete koji će vam pomoći da se zauvijek oslobodite stresa!

Bol u leđima
Ako i nakon redovitih masaža osjećate bol u leđima, velike su šanse da je stres jedan od glavnih uzročnika bolova na tom dijelu tijela. Psihički pritisak u većini slučajeva izaziva trajnu zgrčenost mišića kojima ne pomažu ni vješte ruke najboljih fizioterapeuta.

Česte prehlade
Stres je često glavni krivac u situacijama kada zanemarive prehlade prerastaju u gripu s povišem temperaturom. U takvoj prilici imunološki sustav je preslab pa pojačani simptomi gripe uvijek dolaze u prvi plan. Kako bi izbjegli ležanje u krevetu, radije se opustite u prirodi.

PMS
Ukoliko vam je inače menstrulani ciklus redovit i bezbolan, a odjednom su se tih dana u mjesecu pojavile komplikacije, velike su šanse da je stres njihov glavni uzročnik. Znanstvenici još uvijek nisu uspjeli utvrditi razloge psihičke nestabilnosti za vrijeme menstruacije, zna se da hormoni tih dana posebice divljaju. Tih dana u mjesecu izbjegavajte osobe koje vas inače živciraju.

Zubobolja
Ako ste se karijesa riješili prije nekoliko dana, a još uvijek osjećate bol u zubima, razloge treba potražiti u stezanju vilice i pritiskanju zuba koji su posljedica stresa. Ukoliko se takvih problema ne možete riješiti mjesecima, zubi će početi pucati. Dakle, bolje bi vam se isplatilo da se uslijed jake zubobolje manje uzrujavate ili potražite pomoć psihijatra.

Debljanje
Kada ste pod stresom, sva hrana koju unesete u organizam pretvoriti će se u masne naslage, naročito ako se ne bavite apsolutno nikakvom fizičkom aktivnošću. Kada se nakon nekog vremena pogledate u ogledalo još ćete se više raživcirati i od muke ćete opet posrnuti za hranom. U stresnim situacijama ženama se višak kilograma najčešće skuplja na području trbuha, stražnjice i na bokovima.

Što poduzeti u stresnim situacijama?

1. Ako svaki dan imate glavobolje, zapisujte u koje vrijeme se obično javljaju. Biti će vam jasnije na koje situacije vaše tijelo posebno reagira.

2. Prihvatite stvari koje ne možete promijeniti. Dakle, ako vas živciraju partnerove mane, ili ga prihvatite takvog kakav je ili potražite drugog muškarca od kojeg nećete imati glavobolje ili neke druge tegobe.

3. Kada primijetite da ste napeti, umjesto slatkiša radije otiđite u šetnju i izbacite svu negativnu energiju.

Vezane vijesti

Ukrajinci zaraženi nepoznatim virusom, ali se oporavljaju

Ukrajinci zaraženi nepoznatim virusom, ali se oporavljaju

Desetorica ukrajinskih nogometaša zaražena su želučanim virusom svega nekoliko dana uoči početka Europskog prvenstva, no dobro se oporavljaju i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika