30.09.2009. / 14:30

Autor: Hrvoje Šimičević

Kardinalova subverzija: Kolika je zapravo figa pod Bozanićevom mantijom?

Osim što je u svom pismu od pet rečenica bezočno lagao, zasolio ga cinizmom ('obilje dobra'), te je uz to nedvosmisleno svojim nečinjenjem pokazao da se slaže sa suludim i diskriminacijskim Štambukovim ocjenama o podobnim kandidatima, Bozanić je po prvi puta neizravno dokazao kako je po svoj prilici ne samo blagoslovio, već i naredio isturenom plaćeniku Ivanu Mikleniću da u Glasu Koncila proglasi predsjednika države veleizdajnikom

Nakon što je svojim bljutavim i nedorečenim hodočašćem Jasenovcu poglavar katoličke crkve u Hrvata pokazao da nema ni trunčice kapaciteta razriješiti s mračnim avetima klerikalne prošlosti iz vremena zločinačke endehazije, kardinal Josip Bozanić nastavio je sukob s predsjednikom Stjepanom Mesićem, na način da se u javnost sasvim slučajno otkotrljala još jedna crtica njegova 'neutralnog' karaktera: mentalnog stanja koji reprezentativno pokazuje kako udružena kaptolska bratija zaista kolektivno misli da je predsjednik RH veleizdajnik, ali to izrijekom ne želi kazati. Dobro, ako ne veleizdajnik, a onda barem pojedinac kvalificiran da ga se kao privatnu i javnu osobu pošalje u neku stvar.

Riječki Novi list došao je do Bozanićeva pisma kojeg je ovaj poslao predsjedniku, a kao odgovor na Mesićev pismeni apel Bozaniću, u kojem predsjednik zahtjeva da se Crkva ogradi od skandaloznih izjava hvarsko-bračko-viškog biskupa Slobodana Štambuka kako je 'normalno i poželjno' da predsjednik države bude katolik.

Da bude jasnije, Mesić je kardinalu pismo poslao 14. rujna, upozoravajući ga kako je Štambukova izjava o podobnim kandidatima zapravo 'izravan udar na temelje ustavnog uređenja Hrvatske, a ujedno i u suprotnosti s civilizacijskim dosezima današnjih demokratskih društava'. Uz to, Mesić je izrazio mišljenje da 'ne postoji eklatantniji i grublji primjer miješanja Crkve u politički život Hrvatske', a sve uz poantu da je 'biskup Štambuk prevršio mjeru'.

U Bozanićevu odgovoru, jedan list A4 formata gotovo da je ostao u potpunosti bijel, jer ga je velepoštovani kardinal u ovoj veseloj prepisci, datiranoj 25. rujna, suptilno zamrčio na sljedeći način: "Poštovani gospodine Predsjedniče, ovime Vam priopćujem da sam sadržaj Vašeg pisma pomno razmotrio. Uz pozdrave sa željama za obilje dobra, Josip Bozanić". Točka. No, to nije sve. Naime, treba spomenuti - što je zanimljivo kao usputna crtica - kako kardinal piše Mesiću da ga je pismo zateklo 18. rujna po povratku iz Rima, ali da je o njegovom sadržaju već doznao iz hrvatskog dnevnog tiska. Potonja Bozanićeva tvrdnja ne može biti istina, odnosno ona je notorna laž (ako ćemo cjepidlačiti, i grijeh), pošto Bozanić o 'sadržaju' Mesićeva pisma nije mogao doznati iz medija, jer to pismo u medijima tada nije objavljeno.

Kada sa strane stavimo činjenicu da jedan kardinal ne ljubi istinu onoliko koliko je propovijeda, cjelokupni odgovor i stav Bozanića je jasan, s obzirom na to da u prošlom svršenom vremenu piše kako je sadržaj Mesićeva pisma 'pomno razmotrio', a bez dodatnih objašnjenja o samim posljedicama toga 'razmatranja'. S obzirom da od tada javnost nije doživjela crkvenu osudu Štambukove propovijedi, razvidno je kako onaj pozdrav na kraju (za obilje dobra) zapravo podrazumijeva Bozanićevu subverzivnu pisaniju iza koje se skriva znatno prostija poruka crkvenog veledostojnika predsjedniku Mesiću, koju je zbog vulgarnosti neprimjereno iznijeti u medijima. No, da stvar bude jasnija, podastiremo jedan primjer, uz upotrebu malo mašte. Mesić piše: 'Biskup Štambuk prevršio je mjeru', na što će njemu Bozanić: 'Poštovani gospodine Predsjedniče, ovim putem Vam priopćujem da se gonite u k....'!

Drugim riječima, osim što je u svom pismu od pet rečenica bezočno lagao, na kraju ga zasolio cinizmom, te je svojim nečinjenjem nedvosmisleno pokazao da se slaže sa suludim i diskriminacijskim Štambukovim ocjenama o podobnim kandidatima, Bozanić je po prvi puta zapravo neizravno dokazao kako je po svoj prilici ne samo blagoslovio, već i naredio isturenom plaćeniku Ivanu Mikleniću da u Glasu Koncila proglasi predsjednika države veleizdajnikom.

Jer, ovo pismo nije ništa manje bezobraznije, osim što je zbog vlastodržačkog bontona malo suptilnije i dakako, neutralnije od Miklenićevih uvodnika. Sada barem postaje jasno da su brojni napisi o tome kako Bozanić zapravo želi i nastoji primiriti situaciju između Kaptola i Pantovčaka zapravo obična budalaština. Bozaniću, izvjesno je, nije do nikakve 'pomirbe' niti poštivanja 'Mesića predsjednika', što god mislio o 'Mesiću osobi'. To će reći da ga zaboli đon za odredbe koje dijele državu od crkve i slične trice.

Iako treba napomenuti kako Bozanić možda nije prava adresa na koju je Mesić trebao slati svoje opaske (već je to navodno papa), ostaje činjenica da se kardinalova poslovična pasivnost i nedostatak autoriteta (o bilo čemu) zapravo promiče kao nerješiv problem za cijelu crkvu, jer na taj način razulareniji dio klera dobiva jasan mig da može bulazniti bilo što, pošto su u potpuno sigurni da od nikoga neće kusati jezikove juhe, a kamoli da će ih snaći neka konkretnija pokora. U principu, jedina legitimna situacija jest zapitati se: Koliko je zapravo velika figa pod mantijom kaptolskog prvaka?

Vezane vijesti

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Američki biskup William Lynn proglašen je krivim u petak u Philadephiji (Pennsylvania) za prikrivanje svećenika pedofila i time postao najviši… Više

Komentari

registracija
27/7/09

verina, 30.09.09. 17:25

Crkva već intenzivno radi na "prosvjećivanju" birača, kojeg bi predsjedničkog kandidatata trebalo izabrati za sljedećeg predsjednika države. Svećenici, barem oni seoski, vrlo neizravno daju do znanja da je jedini prihvatljivi kandidat - Hebrang,Jasno je odakle vjetar puše...


registracija
13/8/09

lavinia, 30.09.09. 17:58

Ma vidi, vidi kako su se neki novinarcici priklonili Stipinom pokusaju,da stiteci neke strane i masonske lobije,pokusava na sve nacine degradirati katolicku Crkvu u Hrvatskoj.Crkva je jedna institucija koja uziva veliki ugled kod hrvatskog naroda i to je ono sto smeta Fikusu i ostalim masonima.Kao takva,Crkva ima pravo dati svoj glas,svoj savjet i poruku svojim vjernicima pa cak kada se radi i o glasanju,jer crkva je moralni stup ovog naroda.Mi zivimo valjda u demokratskoj zemlji i svatko ima pravo na slobodu izrazavanja pa tako i Crkva.Mesic bi Crkvu cenzurirao kao u doba komunizma.E pa to nece ici.Crkva ima pravo djelovati i savjetovati svoje vjernike a na njima je da odluce kako ce postupiti i komu vjerovati.Odzvonilo je vrijeme Fikusu i svim bijednim novinarcicima beskicmenjacima.


registracija
9/8/09

vinko12, 30.09.09. 18:58

ma vidi ti ovog mesicevog psa cuvara iz nacionalovog novinarskog mafijaskog brloga. Koliko mrznje, licemjerja i hipokrizije i jednoumne lavezi u "novinara" koji bi trebao biti umjeren, pravedan i moralan. A da i ne spomenem mesicev zahtijev (ne prijedlog) da novi predsjednik mora biti antifasist (komunist-titoist, i ljubitelj boljsevicke partizanija i komunistickih klanja). Ovoj novinarskoj spodobi vjerovatno su roditelji bili oni koji su izvrsavali titine likvidacijske naredbe, jer takav monstum moze postati samo iz takovih korjena


registracija
27/7/09

verina, 30.09.09. 19:49

Hrvatska je, prema Ustavu, sekularna država. Govori li Vam to išto, @lavinia?


registracija
30/12/08

csiki, 30.09.09. 20:30

Bozanic bolje da se zabavi sa svojim svecenicima i sa svojim crkvama gde je leglo mnogo cega. Crkva nigde se ne mesa sa politikom sem nekim diktatorskim drzavama.


registracija
8/11/06

Willie, 01.10.09. 00:08

Ja mislim da crkva treba šutiti. Toliko je zla pod krinkom "dobra" već stoljećima nanjela da ne trebamo diskutirati o članku novinara (iako se slažem s izrečenim). Kakav moral, i to od crkve?! Pa oni sad pokušavaju svojim "ovčicama" nametnuti "viječnu trajnu" (ono što si babe naprave kod vrizera), tj. žele kreirati politiku pričajuči ljudima bajke o bogu i moralu ?! ... s kojima, usput rečeno, nemaju ama baš nikakve veze. Oni (mislim na predstavnike crkve, od Božanića prema dolje) u današnje vrijeme uz pomoć svojih "slijepih" vjernika vrlo dobro žive ... za razliku od tih istih vjernika. Vjera ih manje brine, vjernika ima u Hrvata dovoljno ....... zato se i bave politikom. Ogavno :(
Nažalost, crkva se (ne samo kod nas) uvijek bavila politikom, i to je, između ostalog razlog da je cijeli zapadni svijet tu gdje i je. Prema tome, vi "crkveni bubnjari" začepite i idite se moliti za svoje grijehe ;)
Možete početi npr. sa: "Bože oprosti mi jer ne znam što činim, ovi iz crkve su me zaveli" :) To bi bilo nekakvo djelo ... i čiščenje na kraju krajeva .... ili ne ? Naravno da to tako ne funkcionira. Crkva ti dozvoli svaki "grijeh", tada ponoviš par puta nekakve brbraljije po uputama i onda ti se oprosti pa možeš ponovo griješiti (!?) ... naravno tako u nedogled. Bitno je da vjeruješ ;) To što i dalje ništa nisi shvatio ionako nije bitno ....... ili je možda upravo to bitno ... lakše vjeruješ pa si lakši za voditi. Pastirima je lakše i to je jedino bitno. ;) Crkva duže traje a bog je ionako već mrtav.
Bilo kako bilo, crkva što dalje od politike. Političari su dovoljno kvarni sami po sebi ... ne trebaju nam još i ovi iz crkve.
Nadam se da se nitko nije uvrijedio.


registracija
1/10/09

parampion, 01.10.09. 00:33

E, Hrvoje Hrvoje, da li si dostojan zvati se tim imenom?
Ovaj tekst je prepun mržnje, insinuacija i neistine. Pa nisu Bozanić i Katolička crkva krivi za Jasenovac da bi se on sada trebao ispričavati. Ali kada se podlo i zlonamjerno sroči tekst na takav način, onda netko može pomisliti i da je to istina. Čudnovato koliko je Crkva trn u oku neprijateljima Hrvatske. Zna se i zašto, uvijek je čuvala nacionalni identitet i opstojnost hrvatskog naroda.
E, pa Hrvoje, ako ti se ne sviđa ovdje, uvijek fino možeš preseliti u London, Pariz jer tamo su tvoji gospodari masoni. Oni te plaćaju da truješ puk lažima. Ali nećete dugo. Ni vrata paklena neće nadvladati Crkvu. To vi dobro znate i zato ste nervozni jer u zadnji čas nastojite povući u ponor što više ljudi.


registracija
27/7/09

columbo, 01.10.09. 07:38

Svidja mi se kako ste mladi gospodine Hrvoje obradili ovu vrucu hrvatsku temu. Onima koji mogu i imaju cime razmisljati, mislim da je sve bjelodano jasno.
Ipak jedna naoko nebitna primjedba. Za g. Miklenica kazete "placenik", cime se ne mogu suglasiti. Svi smo mi placenici, tamo gdje nismo volonteri, pa ste trebali koristiti, recimo, rijec - poslusnik, ili stogod slicno ...Vidno je da nas Stan Laurel ima puno takvih u svojem okruzenju koji rade njegov posao, pa mu i oni dodju kao fige pod njegovim "scarletom"...


registracija
1/10/09

Tomba, 01.10.09. 09:04

Zanimljivo kolika masa mržnje prema katoličkoj crkvi i njenim pripadnicima izvire iz prigodničarskih komentara naših "novinara". Možda ih smeta to što kršćanstvo propovijeda mir i toleranciju, a ne destrukciju i teror. Bozanić je napravio najbolje što je mogao, jer raspravljati s Mesićem nema ni razloga ni potrebe. Mesić je toliko puta okrenuo kaput da je već degutantno o njemu raspravljati. Sreća da je na kraju mandata. Ipak mrzitelji kršćana i među njima katolika se baš i ne moraju bojati da će na predsjedničko mjesto doći praktični kršćanin, jer od velikog postotka deklariranih malo je praktičnih vjernika. A njih ovi ostali i ne podnose baš najbolje, jer ih podsjećaju da nisu to za što se deklariraju. Šteta.


registracija
1/10/09

fusgenger, 01.10.09. 09:40

Meske je udbaški cinkao Štambuka jer je nervozan zbog očekivanja što će Vatikan tražiti u zamjenu za bozanićev odlazak u Jasenovac. Niko nije valda glup pa da pomisli da je ovaj išao u Jasenovac a da to nije bilo dio bizmisa između Vatikana i RH. Imam osjećaj da Europa i Vatikan traže lustraciju pa je udbašu SM i familijama Perković & Petrač dogorilo do prsta.


registracija
15/8/09

rudolf, 02.10.09. 19:20

Pred bogatsvom crkve mogu se sakriti svi tajkuni ove Hrvatske a što istu nimalo ne prijeći da molarizira utvrđuje podobvnost državnih dužnosnika isl., naravno ne i HDZ eovih. Koliko pak je sam uzvišeni Bozanić siguran u 95% katolika u ovoj državi govori činjenica da je crkva odbila prijedlog o crkvenom porezu. Vjerujem da bi tada postotak katolika bio negdje oko 30% a shodno tome i njihova imovina,građevinski poljoprivredni i ini biznis crkve. Čudno župniku treba godinu dana da dođe do novog Pasata a meni sa 17 zaposlenih 15 godina. Prijedlog-predajmo se Kaptolu i Caritasu jer teoretski kao božji službenici i nisu dužni priznati ustav i zakone ove zemlje, dovoljno im je da priznaju i troše naš novac u ime Boga. Biti će i lomaća ako posustanemo uz ostale hraniti i te dušebrižnike, a moja je duša već odvno otišla dođavola.


registracija
8/11/06

Willie, 02.10.09. 22:37

Ovo je dobar znak! Nema reakcije na moj komentar :)
Što znači da je svima sve jasno :) Ni ovi "crkveni bubnjari" namaju što prigovoriti. Znači da su i oni shvatili. Baš mi je drago. ;)


registracija
30/9/09

benedetto, 03.10.09. 00:24

kako volite tog cigana mesica


registracija
20/7/09

Hallelujah, 04.10.09. 23:03

WILLIE, evo moje reakcije na tvoj komentar - dobar je, potpuno si u pravu i slazem se s tobom! Ocjena 5!
HRVOJE, ovo je odlican clanak, realan i izravan, i "bez rukavica" i dodvoravanja bilo kome.Cista petica
Uf, alaj mi je muka od ovih zatupljenih crkvoljubaca i branitelja jedne takve iskvarene, gramzive i licemjerne organizacije kakva je CUH, koja ima toliko veze s pravim krscanstvom kao ja s kraljicom Elizabetom. Pa im smeta svaki istinski prikaz vrhovnih hrvatskih mantijasa i njihove kamarile.
Narocito je opak i bezobrazan ovaj VINKO12 koji bi bio odlican Inkvizitor u tamanjenju svega nekatolickog. Spominje neke likvidacijske naredbe, a presucuje sve strahote, zlocine i likvidacije koje je njegova "sveta mati crkva" pocinjala stoljecima u "ime Boga i kriza"! Prema nekim izracunima Rimska je crkva odgovorna za unistenje barem 50-tak milijuna ljudskih zivota za vrijeme svoje stoljetne tiranije i terora nad Evropom. E moj fra-Vinko, povijest se moze zaboraviti, ali ne i izbrisati.
A tvoj sef Bozanic je jedno mrtvo puhalo, tromo i pasivno stvorenje, priglup i nesposoban da izrekne par svojih vlastitih smislenih recenica, nego cita gluposti koje mu njegova piskarala naskrabaju!
PARAMPION, al' si ti slijepac jadni - pa tko vise truje puk svojim lazima, obmanama, praznovjerjem, zatupljivanjem i "pranjem mozga" nego "jedina prava sveta crkva katolicka"! A njezina jedina obrana protiv iznosenja istine o njoj ili kritike, jeste - NAPAD na sve koji to rade, jer su oni mrzitelji i neprijatelji Kat.crkve, pa prema tome i Hrvata katolika i Hrvatske!!!!! Po onoj - napad je najbolja obrana!

Ali ljudi moji, zar je uopce to najvaznije, koje ce vjere biti buduci Predsjednik? Za mene to nije bas niti malo vazno, nego KAKAV je covjek po svom karakteru, postenju, casnosti, odgovornosti,.zivotu i ponasanju..... dakle njegov MORAL a ne njegova religija!!!!!!!!!!!!!!!
A Kat.crkva nema pravo ni govoriti o moralu s obzirom na njeno sadasnje moralno stanje.i bolje da usuti. Jer sto se vise eksponira u javnosti, to vise njenih grijeha izlazi na vidjelo!


registracija
20/7/09

Hallelujah, 05.10.09. 00:22

Ne mogu odoliti, a ne dodati jos i ovo:
Strucnjaci za rimo-katolicizam kazu, da ta religija ima najglomazniji sustav dogmi, propisanih pravila, zapovijedi, obreda, simbola, mistike, praznovjerja, izmisljotina, proturjecnosti, liturgije....a sve to kreirano tokom stoljeca od strane crkvenih teologa, koncila i papa... dakle ljudske tvorevine (tradicija) a koje nemaju gotovo
nikakve veze s Biblijom! Sve je to samo njihova
specificna "teologija" - slusaj Crkvu i bit ces spasen.! To dokazuje i njihova knjizurina zvana Katekizam.

A evo sto je o teologiji napisao franc.-njemacki mislilac i prosvjetitelj 18.stoljeca -Paul Holbach:
"Teologija, ta nauka toliko hvaljena i vazna, korisna je samo onima koji zive na racun drugih, ili koji sami sebi pripisuju pravo da misle za druge. Ta suplja nauka postala je jedna grana vrlo unosne trgovine za kler i vrlo stetna za njihove sugradjane, osobito kad su oni tako ludi da hoce sudjelovati u njihovim nerazumnim zahtjevima".
-- ISCUPAJMO VARALICAMA I TIRANIMA NJIHOVA BOGA, KOJI IM SLUZI DA ZASTRASUJU,POROBLJAVAJU I PLJACKAJU LJUDE!!!
Pod teologijom Holbach naravno misli na organiziranu Crkvu.
Vi crkvoljupci, citajte malo pametne mislioce i prosvjetitelje, a takodjer crkvenu i svjetovnu povijest, mozda vas to malo prosvijetli!?!




"teologija


registracija
1/10/09

parampion, 05.10.09. 13:17

Hallelujah, možeš li racionalno i argumentirano objasniti razlog svoje mržnje prema Crkvi? Što je to tebi konkretno učinila nažao? Jesi li ikada prisustvovao sv. Misi i čuo nešto što nije istina ? Crkva je na ovim prostorima prva širila kulturu i pismenost, otvarala škole i spašavala izgubljene ljudske duše kao što je tvoja. Probaj otići u neku muslimansku zemlju i tamo pljuvati protiv islama ako si faca.I, da... možda sam slijep i jadan, ali bolje je i takav ući u Kraljevstvo Božje nego sa dva zdrava oka nikada.


registracija
20/7/09

Hallelujah, 08.10.09. 00:03

Ne mogu ti odgovoriti, jer imam neki tehnicki problem ili stagod da je; nakon par napisanih redova stupac pocne titrati, skakati, bjezati i nestajati pa je pisanje nemoguce. Pokusat cu opet sutra.


registracija
20/7/09

Hallelujah, 11.10.09. 21:28

**parampion** Upravo si dokazao istinitost onoga sto sam napisala gore, a to je da Crkva svakog tko ju kritizira ili pise istinu o njoj proglasava neprijateljem i mrziteljem (i to je njena tipicna obrana), pa ispada da je ona "jadna zrtva". A "sveta" Uciteljica je tako naucila i napumpala svoje sljedbenike, pa i tebe! Zato si "slijep i jadan" i dobro ti znas o kakvoj sljepoci ja govorim

1) Na misama se moze cuti mnostvo lazi i gluposti!
2) A zasto ne volim Crkvu? E pa brajko moj upravo zbog onoga sto ti u svojoj duhovnoj sljepocii jadu ne vidis i ne shvacas.


registracija
20/7/09

Hallelujah, 11.10.09. 22:13

...### Opet mi poceo bjezat i nestajat stupac... neki vrag nije u redu.... pa opet moram prekinuti pisanje. .ali cu opet nastaviti, jer moram zavrsiti ovaj moj odgovor fra-parampionu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika