01.10.2009. / 16:51

Autor: Boris Bilas

Pad blokade: Hrvatska u petak otvara šest i zatvara pet pregovaračkih poglavlja

Nakon ove konferencije pred Hrvatskom će ostati još pet poglavlja za otvoriti i 11 poglavlja koje treba zatvoriti

Gordan Jandroković i Samuel ŽbogarGordan Jandroković i Samuel ŽbogarDva i pol dana pred četvrtu obljetnicu pokretanja pristupnih pregovora EU i Hrvatske, koji su započeli oko 1.30 ujutro 4. listopada 2005., u petak će na Međuvladinoj pristupnoj konferenciji (IGC) u Bruxellesu konačno pasti slovenska blokada, javlja Večernji list.

Hrvatska će s Europskom unijom EU otvoriti pregovore o šest poglavlja europskoga zakonodavstva: Slobodi kretanja kapitala, Porezima, Poljoprivredi i seoskome razvoju, Sigurnosti hrane, veterinarskoj i fitosanitarnoj politikci, Pravdi, slobodi i sigurnosti, te o Područnoj politici i usklađivanju ustrojnih sprava.

Istovremeno će pregovore zatvoriti o pet poglavlja: Slobodi kretanja radnika, Pravu trgovačkih društava, Carinskoj uniji, Statistici i Transeuropskim mrežama.

Slovenska će vlada tri blokirana poglavlja, Ribarstvo, Okoliš, te Vanjsku, sigurnosnu i obrambenu politiku, i dalje blokirati, vjerojatno kako bi imali zaleđe u slučaju da dogovor o arbitraži ne krene po njihovoj volji. Slovenci ustraju u blokadi ovih poglavlja, iako je Europska komisija potvrdila da za njihovo otvaranje nema zapreka, a s time se složilo i ostalih 26 zemalja članica.

Nakon ove konferencije pred Hrvatskom će ostati još pet poglavlja za otvoriti i 11 poglavlja koje treba zatvoriti.

Sa strane EU IGC-om će supredsjedati predsjedatelj vijeća EU švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, a s hrvatske stranje njegov kolega Gordan Jandroković. Nakon IGC-a, njih će dvojica sutra poslije podne sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom pregovarati o načinu rješavanja slovenskoga spora o granici s Hrvatskom, piše Večernji.

Vezane vijesti

'Čuo sam da je Kalmeta dobio ponudu kakva se ne odbija'

'Čuo sam da je Kalmeta dobio ponudu kakva se ne odbija'

U središnjici HDZ-a jutros je započela sjednica Predsjedništva te stranke, a kako je novinarima izjavio uoči sjednice član Predsjedništva Gordan… Više

Komentari

registracija
24/5/09

Sharp, 01.10.09. 18:48

Ma kakav pad blokade, koji vam je bog ? Nisam se nadao da je i NACIONAL dio te nevidene ofanzive lazi inicirane od najvece mafijaske skupine alias HDZ-a ! Via arbitraznog suda dealaju nasom zemljom, a naroda ni ne pitaju ! LJUDI NA ULICE, OVO SE NESMIJE DOPUSTIT ! Koja deblokada, kada ostaju tri poglavlja blokirana ?! Stvarno niste normalni.... neka vam bog sudi za to !


registracija
16/6/09

Trenk, 01.10.09. 20:11

Slijedece otvaranje bit ce koridor Slovenije ka otvorenom moru. Pa to je glavno otvaranje, a jedino sto je bilo blokirano od strane HDZ-a je sporazum Drnovsek-Racan. Sad ce reci da je to dobro i da je to njihova ideja. Ukrako blokirali su ulazak Hrvatske u EU za najmanje 3 godine.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika